In dit artikel over de Deutzia of Bruidsbloem informatie over de standplaats, grondsoort, bodem, onderhoud, snoeien, mest en voeding en bodem. De familie werd vroeger bij de Saxifragaceae ingedeeld maar word tegenwoordig bij de Hydrangeaceae (hortensia) geplaatst. Zoals je hierboven kunt lezen is een Deutzia een makkelijke struik cq Heester die het op de meeste plekken prima doet, net als zijn broertje de Hortensia.
Natuurlijk moet hij vocht en voeding hebben, maar dat is het opentrappen van een reeds geopend tuinhek. Net als alle andere tuinplanten is hij gebaat bij wat extra voeding, voldoende water en wat aandacht. Bij mij staat hij op een zonnige plek tegen een muur met nou niet de beste grond. 2x per jaar wat compost en een beetje kalk doen wonderen.
Deutzia of Bruidsbloem
Kenmerken van de Deutzia of Bruidsbloem:
Standplaats: volle zon tot halfschaduw
Grondsoort: lemige en/of kleiige grond, kalkhoudend
Bodem: vochtige bodem, voedzame grond, kan ook op kleigrond.
Kleur bloem: wit met roze accenten
Licht en zon: volle zon, halfschaduw (houdt van zon)
Hoogte: 100 tot 250 cm
Vocht: Houd van vocht, nooit droog.
Bloeiperiode: mei – juni (ook afhankelijk van de specifieke cultivar)
Algemene informatie:
Deutzia komt vooral voor in Oost-Azië (Himalaya, Korea, Japan, Filippijnen) en Mexico. De familie werd vroeger bij de Saxifragaceae ingedeeld maar word tegenwoordig bij de Hydrangeaceae (hortensia) geplaatst. Zoals je hierboven kunt lezen is een Deutzia een makkelijke struik cq Heester die het op de meeste plekken prima doet, net als zijn broertje de Hortensia. Natuurlijk moet hij vocht en voeding hebben, maar dat is het opentrappen van een reeds geopend tuinhek. Net als alle andere tuinplanten is hij gebaat bij wat extra voeding, voldoende water en wat aandacht. Bij mij staat hij op een zonnige plek tegen een muur met nou niet de beste grond. 2x per jaar wat compost en een beetje kalk doen wonderen.
Bodem:
Feitelijk stelt de Deutzia weinig eisen aan de bodem, behalve dan dat deze niet te arm aan voedingsstoffen mag zijn. De planten groeien op iedere grondsoort. Enige kalk in de grond helpt wel. In mijn tuin staat hij naast de druif en daar liggen een paar stenen onder die door erosie kalk afgeven. Hij staat in de volle zon tegen een zuidelijke muur en hij is prachtig.
Vocht en Water:
zowel droogte als vocht worden redelijk tot goed verdragen.
Winterhardheid:
Deutzia is prima winterhard, maar late vorst kan vroegbloeiende varianten beschadigen, zowel het blad als de bloemen.
Bemesting en Mest:
Als de plant op wat armere en zandige grond staat kan hij wel wat mest gebruiken. In het voorjaar compost en standaard tuinmest rond de struik strooien en door de grond werken. In het najaar weer compost en bladmulch door de grond mengen rondom de plant.
Sommige literatuur zegt ook dat rond de bloei gemest moet/kan worden maar niet waarmee. Bloeiende planten stellen speciale eisen aan mest.
NB: Geschikte mest voor Hortensia’s en dus ook voor Deutzias’ is overigens dezelfde mest als voor Azalea’s en Rododendrons.
Planten:
Als je deze plant gaat neerzetten kun je, indien nodig, de grond even goed voorbewerken. Dit proces is natuurlijk afhankelijk van de soort grond maar compost en blad mulch door de grond werken is altijd goed. Zorg er wel voor dat de wortels niet rechtstreeks met de compost in aanraking komen. Dan kunnen ze verbranden. Verder even flink op gang helpen met vocht. Ik heb ook een beetje grof zand door de nogal kleiige grond gewerkt om de doorstroming te bevorderen en de grond lekker open te houden. Bij zandgrond voldoende voedsel toevoegen door klei, compost en bladmulch door de grond te werken.
Snoeien:
Deze heester heeft geen snoei nodig, maar gaat na enige jaren minder bloeien. Het beste is om te snoeien vlak na de bloei.
De snoei bestaat uit het jaarlijks verwijderen van de oudste (dikke) takken. Op jonge leeftijd is Deutzia een slanke, opgaande struik met iets overhangende takken. Later worden de planten breder en uiteindelijk zullen ze ongeveer even breed als hoog zijn.
Gezien de vrij dichte groeiwijze van de meeste cultivars is snoeien eigenlijk niet nodig en blijft veeal beperkt tot verwijderen van dood hout. Verjongen van de struik kan door oude takken weg te knippen. Snoeien kan het beste gebeuren vlak na de bloei. Hierbij kunnen enkele van de oudste takken kort worden weggesnoeid, oude bloeischeuten kun je uitgedunen en terugsnoeien tot op de tak.
Belangrijk: De Deutzia bloeit op hout / takken die in het vorige jaar zijn gevormd. Hou daar goed rekening mee tijdens het snoeien en snoei geen nieuwe takken weg. Indien noodzakelijk wel een beetje inkorten als de plant in vorm moet worden gesnoeid.
Taxonomische indeling:
Rijk: Plantae (Planten)
Stam: Embryophyta (Landplanten)
Klasse: Spermatopsida (Zaadplanten)
Clade: Bedektzadigen
Clade: ‘nieuwe’ Tweezaadlobbigen
Clade: Asteriden
Orde: Cornales
Familie: Hydrangeaceae
Geslacht: Deutzia
Getoonde soort: Deutzia “Scabra Plena”
Geef een reactie