De nieuwe tuin

De nieuwe tuin is een feit. De tuinverbouwers zijn in december langs geweest en hebben steen vervangen door grond. Het terras is meer dan gehalveerd, de border is verbreed en verlengd en aan de voorkant hebben we helemaal geen stenen meer. Alleen nog een designfeature en een pad herinneren aan de betonzee die voorheen door onze voortuin golfde.

Maar helaas kon er nog niet getuinierd worden want het was nog winter. De zwarte grond lag tergend leeg te zijn in de hernieuwde borders. In de potten en bakken stonden de meegenomen pollen, stronken en kluiten te wachten op een nieuwe plek.

Afgelopen week was het zover. Op naar het tuincentrum met een wat opgespaarde contanten om zogenaamd gratis plantjes te gaan kopen. Wat kan een mens zichzelf toch heerlijk in de maling nemen.

de nieuwe tuin
De verbrede en verlengde border

En dus kon ik een karretje pakken en met de leesbril in de aanslag de aangeboden waar gaan plunderen om ze samen met de oude planten over de tuin te gaan verspreiden.

De langwerpige border is mijn domein, het deel met de vijver is van mijn huisgenoot. Zijn hobby is vijvers, mijn hobby is een bloemenborder in de cottagegarden-stijl. Veel, kleurig, hoog en lekker vol dus.

De volgende planten staan nu in de border:
Kogeldistel, Vuurdoorn, Hortensia, Geum, Bieslook, Helenium, Kokardebloem, Prikneus, Brandende Liefde, Grote blauwe korenbloem, Steenanjer, Spoorbloem, Rode Zonnehoed,

Aan de kop van de border staan 3 frambozen, 1 zomerframboos, 1 herfstframboos en een verrassing.
Ook nog een paarse bessenstruik maar die moet nog verplaatst worden.
Verder komt er een mooie klimroos tegen de achtergevel en schutting naast de openslaande tuindeur.

de nieuwe tuin
De kopse kant met de Frambozen

Mijn keuze gaat nu uit naar R Dortmund, een mooie felrode enkelvoudige roos met wit hart die het hele jaar doorbloeit (volgens de beschrijving) en ongeveer 2.50 meter groot word. Ik heb hem inmiddels besteld en volgende week gaat hij de grond in.

Op het verlanglijstje staan onder andere nog Salie, Verbena Bonariensis, Grote klaprozen, Uienbollen en natuurlijk afrikaantjes. De Geraniums gaan in de vele vrijgekomen potten.

de nieuwe tuinvijver
De nieuwe tuin met de vijver

En omdat er nu van alles in de tuin staat is een oud ritueel terug gekeerd dat 2 jaar weg is geweest. En dat is thuiskomen en meteen de tuin inlopen om te kijken of het allemaal wel groeit. Want ik kijk die planten letterlijk de grond uit.

Dus toen ik afgelopen vrijdag terug kwam van mijn korte vakantie in Friesland liep ik meteen door naar de tuin om elk plantje dat ik had neergezet nauwkeurig te beschouwen en te beoordelen.

Het werd een positief oordeel. Alles is aangeslagen en het groeit voorbeeldig. Ik ben voorlopig tevreden, nu wachten op de bloemen.

index

iGer.nl
Deze site gebruik geen cookies, trackers of andere spyware. Daarom hoeft u ook nergens mee akkoord te gaan of iets te weigeren. Wij staan voor een puur en schoon internet waarbij u veilig en onbekommerd kunt surfen op het World Wide Web. Ook deelnemen? Zie een Vrij Internet. Wij wensen u veel leesplezier: iGer & NetPerk.

Geplaatst

in

door

Reacties

Eén reactie op “De nieuwe tuin”

  1. Ger avatar

    Na noeste arbeid: Met recht een pluim waard, deze verandering, omhoog (richting zon).
    Het staat er allemaal mooi bij, en straks nog veel mooier, als alles bloeit en groeit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *