Eetbare tuin

De eetbare tuin is een bekend concept en houd in dat je in je tuin niet alleen bloemen en struiken zet maar ook eetbare planten zoals groente en kruiden. Dus niet een moestuin maken in of van je eigen tuin maar de eetbare tuin als onderdeel van je gewone tuin. Ik heb het al eerder geprobeerd en onder andere snijbonen, tomaten, bieslook en diverse kruiden in de tuin staan.

De eetbare tuin.

Groente, kruiden en klein fruit vanuit je voorkamer.

eetbare tuin 3  eetbare tuin 4
2007, het eerste jaar in mijn huidige woning. Meteen aan de snijbonen.

In een kleine stadstuin zul je niet veel geld uitsparen met het telen van kleine hoeveelheden groente maar het is verschrikkelijk leuk om verse groente of kruiden uit je eigen tuin te plukken.

Artikelen:

Aarbeien kweken in potten

Basilicum

Bladselderij

Bieslook of allium

Courgette

Frambozen

Hangende aardbeien, Project Aardbei

Kervel

Peterselie

Radijsjes (in pot of bak)

Rucola in bak en pot

Sla, ijsbergsla en de rest

Snijbonen in de pot

Sperziebonen in potten en bakken

Stoksperziebonen in pot en kuip

Tomaten verbouwen in zakken met grond

Bloemkool in potten

Albert Heijn’s moestuintjes:

De AH moestuintjes, volg mijn pogingen …

Kosten eetbaretuin 2016


Plagen en ongedierte in de eetbare tuin.

Helaas is de eetbare tuin niet alleen eetbaar voor ons mensenkinderen maar ook voor slakken, emelten, diverse schimmels zoals Blight (meeldouw) en een keur aan luizen, vliegjes en andere kleine vreters. Ik had tomaten in de grond gezet en daarvan werden de stelen doorgeknaagd door emelten, de rups van de hooiwagen of langpootmug.

Ook barsten we van de slakken, naaktslakken en andere biologisch verantwoord ongedierte. Maar ik gebruik geen gif en dat hou ik zo. Ik probeer nu dus welke groentes en kruiden het wel uithouden. Bovendien bestrijd ik slakken met aaltjes en zet ik tomatenplanten en tuinkruiden zoals basilicum in potten met kopertape er omheen zodat er geen slakken in kruipen. De tomaten kweek ik in plastic zakken zodat in de grond geen emelten zitten.
Ook ben ik met de moestuintjes van Albert Heijn aan de gang gegaan om eens te kijken of dat wat oplevert. Ik ga die spullen zoveel mogelijk in bakken en potten opkweken in zeer kleine hoeveelheden om zo te kijken of ik er een maaltje aan over kan houden. Mijn eetbare tuin kan dus ook als model dienen voor balkons en kleine voortuintjes.

 
De Kruidentuin in potten en bakken. Thijm, Basilicum, Hyssop, Selderij, Peterselie etc.

Tomaten kweken in zakken met grond.
Naast de moestuintjes van AH ga ik  dus ook tomaten kweken in zakken met moestuingrond. De plantjes koop ik zodat ik precies weet wat ik krijg. Ik hoop op die manier minder last te hebben van plagen en ziektes en toch een paar tomaatjes te kunnen eten in de sla en op brood.

Kruiden
Kruiden heb ik altijd al in de tuin gehad. Bieslook staat al jaren in de tuin en elk jaar koop ik thijm, peterselie, bladselderij, basilicum en andere beschikbare kruiden. Verder heb ik altijd wel ergens struikje rozemarijn staan. Veel kruiden koop ik jaarlijks. De afgelopen twee jaar probeer ik ze te zaaien maar dat is nog geen succes. Ik kweek ze nu binnen op en zet ze dan in een klein kasje onder glas. Misschien heb ik dit jaar meer succes. Er is immers niks lekkerder dan een pastasaus of salade met je eigen kruiden.

index

iGer.nl
Deze site gebruik geen cookies, trackers of andere spyware. Daarom hoeft u ook nergens mee akkoord te gaan of iets te weigeren. Wij staan voor een puur en schoon internet waarbij u veilig en onbekommerd kunt surfen op het World Wide Web. Ook deelnemen? Zie een Vrij Internet. Wij wensen u veel leesplezier: iGer & NetPerk.

Geplaatst

in

door