Daslook, berenlook of Allium Ursinum

In dit artikel over Daslook of Allium Ursinum informatie over de grondsoort, bodem, vocht, standplaats, bloeiperiode, hoogte en kleur van Daslook of allium ursinum of Berenlook (Bear garlic). Daslook komt voor in heel Europa met uitzondering van het Middellandse Zeegebied.

De plant groeit bij voorkeur in schaduwrijke loofbossen met een humusrijke, vochtige, kalkhoudende ondergrond. De naam daslook kan afgeleid zijn van dassen, die vroeger onder deze planten hun hol hadden. In Nederland is de plant vanaf 1 januari 2017 niet meer wettelijk beschermd.

Daslook, Allium Ursinum of Berenlook

Kenmerken:
Grondsoort: matig voedselrijke tot voedselrijke humusrijke grond.
Bodem: vochtige, kalkhoudende ondergrond.
Vocht: vochtige tot vrij natte standplaats
Standplaats: Beschaduwde plaatsen
Standplaats: staat in de randen van terrassen, vlonders, straten of muurtjes, langs schuttingen.
Bloeiperiode: april – juni
Hoogte: 40cm
Kleur: wit

daslook
Daslook of wilde knoflook

In de tuin zet je hem in goede tuingrond, licht zandig, niet in de volle zon en nooit droog. Hij doet het goed langs paden, het terras of onder struiken en bomen.

Naamgeving:
De soort aanduiding Ursinum (= van de beren, Ursus = beer) is ontstaan door het oude bijgeloof dat beren zich na hun winterslaap aan deze plant tegoed deden. Dit is er ook de oorzaak dat de plant af en toe ook berenlook wordt genoemd. Ook de Duitse naam Bärlauch en de Engelse naam Bear garlic duidt daarop. De naam Daslook kan afgeleid zijn van dassen, die in burchten in de grond leven waar deze planten boven op kunnen groeien

Bolgewas:
Daslook is een bolgewas. Het is een lelieachtig bolgewas dat echter ook tot de asperge-achtigen word gerekend. Hij ruikt bijzonder krachtig en je kunt hem gebruiken om te koken en er worden zelfs medicinale krachten aan toegekend. Door de intensieve groeiwijze is daslook een uitstekende bodembedekker die het in de halfschaduw, bijvoorbeeld onder de bomen in een park, uitstekend doet.

Extra voordeel voor de stadstuinier: katten houden niet van deze wilde ui. Ruimte Deze plant heeft ruimte nodig vanwege zijn grote blad. Hij is daarin te vergelijken met de herfststijlloos, en frêle bloem maar een joekel van een plant. 40c hoog en 40 cm in de breedte met dikke bladeren.

Plantvoorschriften:
Zoals gezegd plant je Daslook op vochtige maar niet al te natte, schaduwrijke plaatsen. Er moet echter wel licht zijn. Denk aan het gefilterde licht dat je onder bomen aantreft. Ga je ze planten doe dat dan in droge grond op ongeveer 10cm diepte. Zet nieuwe bolletjes meteen in de grond want ze drogen snel uit. Plant ze op 30cm afstand, dat komt neer op ongeveer 11 bollen per vierkante meter.

Zaaien:
Eerst 2-4 weken op een warm en vochtig plekje (zaad zwelt op), dan het zaaibakje 4-6 weken in de koelkast (de kiemhormonen worden geactiveerd), vervolgens weer warmer zetten (kieming volgt). Soms moet deze actie worden herhaald. Ook kan in september buiten worden gezaaid, dan moet de winter het koelende werk doen, in het voorjaar zal kieming moeten volgen

Vermeerderen:
Daslook is te scheuren in afzonderlijke bolletjes. Verder kun je zaaien in de volle grond en na de bloei  planten scheuren of worteldelen afnemen en opkweken. De plant verspreid zich mede door middel van rizomen waardoor hij zo goed complete tapijten vormt. Maar hij kan dus ook in de tuin gaan woekeren.

daslook
Daslook of wilde knoflook

Onderhoud:
Regelmatig het teveel aan planten (en wortels) uitspitten. De planten kunnen zich spontaan uitzaaien maar dat is niet altijd gewenst Knip de uitgebloeide bloemstengels op tijd weg. Het blad wordt in het najaar geel en sterft af. Knip het blad nooit weg voordat het volledig is afgestorven

index

iGer.nl
Deze site gebruik geen cookies, trackers of andere spyware. Daarom hoeft u ook nergens mee akkoord te gaan of iets te weigeren. Wij staan voor een puur en schoon internet waarbij u veilig en onbekommerd kunt surfen op het World Wide Web. Ook deelnemen? Zie een Vrij Internet. Wij wensen u veel leesplezier: iGer & NetPerk.

Geplaatst

in

door

Reacties

Eén reactie op “Daslook, berenlook of Allium Ursinum”

  1. Gerard de Flart avatar
    Gerard de Flart

    Hoezo de bladeren sterven af in het najaar.Wij hebben dan zeker een andere daslook want de bladeren vind je half juli al niet meer terug en de bladeren worden door ons al eind ferbruari gegeten. Ook de grondsoort stellen ze niet zo veel eisen aan als het maar niet te droog is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *