Damastbloem – Hesperis Matronalis

In dit artikel over de Damastbloem of Hesperis matronalis informatie over de bodem, grondsoort, standplaats, verzorging, voeding en bemesting en plant en zaaivoorschriften van deze bijen- en vlindervriendelijke zomerbloeier. De  Damastbloem is een vaste plant die behoort tot de kruisbloemigen of Brassicaceae. De plant komt van nature voor in Midden- en Zuid-Europa en in West- en Midden-Azië.

Oorsprong: 
De Damastbloem is inheems in Italië en rond het middellandse  zee gebied. Maar hij is op veel plekken in Nederland te vinden omdat hij zich uitzaait vanuit tuinen en plantsoenen. Hij groeit goed onder heggen, langs bosranden, in ruigten, akkerlanden, bermen en op hellingen Zaait zichzelf uit. Cultivars verwilderen.

Damastbloem

Kenmerken van de Damastbloem

  • Grondsoort: vrijwel elke grondsoort, arm tot voedselrijk
  • Bodem: Doorlaatbaar, vochtig
  • Bodem: Doet het goed op een zandige, matig voedselrijke bodem, leem, maar ook kleiig, weidegronden en bosranden.
  • Standplaats: Zonnig, halfschaduw, border, cottage-garden, potten en bakken
  • Voeding: Je hoeft deze plant niet te bemesten gedurende het seizoen.
  • Vocht: Vochtig
  • Zon en licht: zon, halfschaduw
  • Kleur: lila, geel, wit
  • Bloeitijd: Mei Juni, tweede bloei september
  • Latijnse naam: Hesperis matronalis

Vlinders en andere insecten:
De Damastbloem dient als waardplant voor diverse  soorten rupsen van dagvlinders zoals klein koolwitje  en oranjetipje.  De bloemen verspreiden ’s avonds een aangename zoete geur waar veel insecten op afkomen. Hij trekt onder andere solitaire bijen, gewone bijen, hommels en diverse soort vlinders

Grondsoort en Bodem
zoals je hierboven kunt lezen vereist de damastbloem (of nachtviolier) geen bijzondere grondsoort. Zoals zoveel planten doet hij het uitstekend op een mengsel van klei en zand, goed doorlaatbaar en matig voedselrijk.

Damastbloem
Het kan een stevige plant worden.

Zet je hem in een pot dan voldoet potgrond met wat scherp zand en een doorlaatbare onderlaag (grit, potscherven en grof zand) uitstekend. Voorzaaien in zaai en stekgrond en snel uitplanten naar potgrond.

Standplaats:
Mooie borderplant die soms flink hoog kan worden. Omdat hij nogal eens een kale onderkant krijgt staat hij het beste tussen andere planten. Krijgt hij meteen een beetje steun. Hij heeft een voorkeur voor een zonnige plek tot halfschaduw plaats. Staat hij in de volle zon geef hem dan in de zomer extra water.

Onderhoud:
De damastbloem gaat volledig zelf aan de slag. Hooguit water geven bij droogte, hij houd wel van een beetje vocht. Verder ondersteunen want hij kan flink groot worden, hoger dan een meter, zeker de wilde varianten. De paarse en de witte worden het grootst, de gele variant blijft bij mij altijd wat kleiner.

De paarse variant. Er is ook nog een witte

Na de bloei kun je de plant afknippen tot onder de helft. Krijgt hij de tijd dan maakt hij nieuwe scheuten en gaat nog een keer bloeien.

Voeding en bemesting:
Beetje bloeimest kan nooit kwaad maar is niet noodzakelijk.

Gebruik nooit gif in uw tuin. Neem biologische bestrijdingsmiddelen van Ecostyle of andere ecologische merken. Gebruik nooit spullen van Bayer of HG. Dit is allemaal vergif en dat is één van de oorzaken van de terugloop van het aantal insecten.

index

iGer.nl
Deze site gebruik geen cookies, trackers of andere spyware. Daarom hoeft u ook nergens mee akkoord te gaan of iets te weigeren. Wij staan voor een puur en schoon internet waarbij u veilig en onbekommerd kunt surfen op het World Wide Web. Ook deelnemen? Zie een Vrij Internet. Wij wensen u veel leesplezier: iGer & NetPerk.

Geplaatst

in

door

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *