Dahlia’s uit de grond halen

Dahlia’s uit de grond halen doe je na de eerste nachtvorst. Dit jaar houden de Dhalia’s het bijzonder lang vol. Bij mij in de tuin staat nog zeker 50% in bloei waarvan een paar zelfs overdadig. Alleen de mignons hebben de pijp aan maarten gegeven, de grote jongens houden stug vol.

Het is nu dus wachten op de nachtvorst om ze er uit te halen. Want dat is volgens mijn Goeroe van de BBC, Monty Don, toch echt wel de bedoeling. Eerst de vorst er over, dood laten gaan en dan de Dahlia’s uit de grond halen.

Dahlia's uit de grond halen
De Dahlia’s houden het vol …

Dahlia’s zijn niet winterhard en dienen aan het einde van het seizoen, na de eerste nachtvorst, uit de grond gehaald te worden. Snij na de eerste nachtvorst het overgebleven loof weg tot 20cm en laat de plant nog even uitdrogen. Voor de echte vorst komt de knollen uit de grond halen.

De knollen laten drogen en op een koele, donkere en tochtvrije plaats en afdekken met droge turfmolm. Knollen die u wilt bewaren mogen niet nat zijn maar ze mogen ook niet indrogen of rimpelig worden.

Tip: label de knollen zodat u volgend jaar weet waar u de rode, de paarse en de witte weer terug wilt hebben. Dit jaar heb ik de planten zelfs gelabeld toen ze nog bloeiden want het jaar daarvoor is het aardig mis gegaan. Het labeltje helemaal onderaan doen want de plant sterft snel en volledig af. heb je de plant uitgenomen label de bol dan ook.

Nu dus wachten op de eerste nachtvorst en dan de Dahlia’s uit de grond halen. Volgens mijn huisgenoot word het een winter met vorst omdat er volgens hem nooit twee van zulke zachte winters achter elkaar kunnen komen. Ik weet het zo net nog niet, maar een nachtvorstje zullen we toch wel krijgen.

Hoop ik …

index

iGer.nl
Deze site gebruik geen cookies, trackers of andere spyware. Daarom hoeft u ook nergens mee akkoord te gaan of iets te weigeren. Wij staan voor een puur en schoon internet waarbij u veilig en onbekommerd kunt surfen op het World Wide Web. Ook deelnemen? Zie een Vrij Internet. Wij wensen u veel leesplezier: iGer & NetPerk.

Geplaatst

in

door