De Dahlia, ouderwets of toch weer in?

In dit artikel over de illustere, geliefde maar zeker ook gehate Dahlia informatie over de grondsoort, bodem, standplaats, Vocht, onderhoud en vermeerderen van de veelkleurige Dahlia. Het leuke van deze plant is dat hij in een volle tuin altijd op de voorgrond knalt door zijn felle kleuren, soms heel grote bloemen en even grote planten. Ideaal voor de Cottagegarden en uitbundige borders.

Kenmerken van de Dahlia:
Grondsoort: vruchtbaar en humusrijk
Bodem: luchtig en doorlaatbaar
Vocht: licht vochtig, nooit droog, vooral niet in potten
Bodem voorbewerken met compost en humusrijke potgrond.
Standplaats: zonnig, veel licht
Halfschaduw kan maar  levert mindere kwaliteit planten (slapper) en minder bloemen.
Bloeiperiode: juli tot november
Regelmatig bijmesten met vloeibare (bloei) mest
Oude bloemen altijd verwijderen (deadheading) om langdurige bloei te bevorderen

Niet winterhard, knollen moet uit de grond genomen worden

Algemene informatie:
De botanische naam Dahlia is ontleend aan de Zweedse botanicus Andreas Dahl, een leerling van Carl Linnaeus.

De Dahlia roept tegenstrijdige gevoelens op bij de gemiddelde tuinliefhebber. De één vind het een ordinaire bloem uit de Gladiolenklasse, de andere vind het een rijk geschakeerd geslacht met de meest mooie kleuren en varieteiten.

Ik zelf hou van de extravagante soorten maar zeker ook van de eenvoudige en veelal pastelkleurige mignons die met hun donkere blad een subtiel kleuraccent in een rijke border kunnen vormen. Het is een beetje zoeken naar de juiste knol en de bloem die je aanstaat. De klassieke rode of paarse, veelal grote dahlia met witte kleuraccenten die in de tuin staat te schreeuwen is niet altijd mijn grootste vriend, maar het geslacht als geheel is zeker niet mijn vijand.

Uitstekend geschikt als snijbloem, plant zal gewoon doorbloeien
Bij teelt in potten vaak extra voeding geven, bij voorkeur vloeibaar.
Dahlia’s worden vaak in moestuinen gekweekt als snijbloem en om de boel een beetje op te vrolijken.

dahlia

Van dit geslacht bestaan zeker 20.000 cultivars. Het behoeft geen toelichting dat het vrijwel ondoenlijk is om voor al die cultivars de kenmerken te beschrijven en aan te geven wat hun voorkeuren en voorwaarden zijn. Ik heb zoveel mogelijk getracht een grote gemene deler te vinden.

De Dahlia is een plantengeslacht uit de composietenfamilie of Asteraceae (Asterachtigen of samengesteldbloemigen). Het geslacht omvat een tiental soorten, die wild voorkomen in Mexico. De oorspronkelijke dahlia’s zijn kale, opgaande, overblijvende planten met langwerpige, knolachtige wortels.

De bladeren zijn zeer verschillend van soort tot soort maar zijn voornamelijk groen of bruin tot donkerbruin en roodbruin.

De gekweekte dahlia’s zoals wij die kennen zijn vrijwel zonder uitzondering hybriden. De dahlia’s werden in 1872 in Nederland geïntroduceerd. Er bestaan wel 20.000 variëteiten samen te vatten onder de naam: Dahlia variabilis

Voornaamste cultivargroepen zijn :
Enkelvoudige (mignon)
Anemoonbloemige
Halskraagdahlia
Waterleliedahlia
Decoratieve dahlia
Pompondahlia
Cactusdahlia en Semi-cactusdahlia
Kleinere groepen zoals: orchideebloemige dahlia, pioenbloemige dahlia en de sterdahlia

Verzorging algemeen:
Met het planten van dahliaknollen kan worden begonnen 2 tot 3 weken voordat de kans op nachtvorst is verdwenen. Ze zullen dan net boven de grond komen als er geen kans meer is op vorst. Plant ze niet te diep, net onder het grondoppervlak.

Ook kun je de knollen voortrekken in een kasje of koude bak. Dat kan je doen in potten of containers en als de planten lekker op weg zijn en de vorst is uit de lucht kunnen de planten naar buiten. U hebt dan eerder bloemen.

Hoge soorten 50 à 60cm uit elkaar planten, lagere 25 à 30cm. Na het planten, vooral van stekken of voorgetrokken planten enkele dagen goed water geven.

Plant u Dahlia’s in potten zorg er dan voor dat ze vochtig blijven. Een te droge grond is slecht voor de plant en zal de bloeiperiode ernstig verkorten.

Je kunt brede brede en vertakte planten krijgen als je de scheuten tot aan het 2e of 3e  bladpaar af te toppen. Daardoor gaan de okselknoppen zich ontwikkelen en de plant vertakt zich. Het resultaat is een mooie brede plant.

Hetzelfde gebeurt als je de plant als snijbloem gebruikt. Het wegsnijden van de bloemen stimuleert de groei van nieuwe uitlopers. Verwijder dus altijd uitgebloeide bloemen. Die zijn makkelijk te herkennen. De knoppen zijn rond, de uitgebloeide zaaddozen lopen puntig toe, gelijk de vorm van een paprika.
Verwijder de uitgebloeide bloem tot aan de daaronder groeiende zijscheut. Vooral bij enkelbloemige dahlia’s is het weghalen van oude bloemen belangrijk.

Sinds enkele jaren zijn er bij een aantal tuincentra in Mei en Juni ook bloeiende dahlia’s te koop in potten. Deze kunt u uit de pot halen en in de tuin planten of overplanten in grotere potten, bakken of containers. Gebruik wel voldoende grote containers met minimaal 10 liter grond erin. Daardoor verminderd de kans op uitdrogen bij mooie zonnige dagen.

Overhouden:
Dahlia’s zijn niet winterhard en dienen aan het einde van het seizoen, na de eerste nachtvorst, uit de grond gehaald te worden. Snij na de eerste nachtvorst het overgebleven loof weg tot 20cm en laat de plant nog even uitdrogen. Voor de echte vorst komt de knollen uit de grond halen.  De knollen laten drogen en op een koele,donkere en tochtvrije plaats en afdekken met droge turfmolm. Knollen die u wilt bewaren mogen niet nat zijn maar ze mogen ook niet indrogen of rimpelig worden.

Lees ook: Dahlia’s uit de grond halen

Tip: label de knollen zodat u volgend jaar weet waar u de rode, de paarse en de witte weer terug wilt hebben.

Taxonomische indeling

Rijk: Plantae (Planten)
Stam: Embryophyta (Landplanten)
Klasse: Spermatopsida (Zaadplanten)
Clade: Bedektzadigen
Clade: ‘nieuwe’ Tweezaadlobbigen
Clade: Campanuliden
Orde: Asterales
Familie: Asteraceae (Composietenfamilie)
Onderfamilie: Asteroideae
Geslachtengroep: Coreopsideae
Geslacht: Dahlia

index

iGer.nl
Deze site gebruik geen cookies, trackers of andere spyware. Daarom hoeft u ook nergens mee akkoord te gaan of iets te weigeren. Wij staan voor een puur en schoon internet waarbij u veilig en onbekommerd kunt surfen op het World Wide Web. Ook deelnemen? Zie een Vrij Internet. Wij wensen u veel leesplezier: iGer & NetPerk.

Geplaatst

in

door

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *