Dahlia in pot of bak

De Dahlia in pot is teruggekeerd aan het front en wie mijn foto’s  bekijkt weet waarom: grote bloemen, felle en soms extravagante kleuren, veel bloemen aan een struik en van 30cm tot meer dan een meter hoog. Ik heb in mijn eigen voortuin een grote bak gemaakt van een rolborder en wat elbowgrease.

Neem niet te kleine potten maar ruim met luchtige en doorlaatbare grond. Potgrond is prima. Zorg er voor dat de bollen nooit te nat staan en niet uitdrogen.

Kenmerken van de Dahlia:
Grondsoort: vruchtbaar en humusrijk
Bodem: luchtig en doorlaatbaar
Vocht: licht vochtig, nooit droog, vooral niet in potten
Bodem voorbewerken met compost en humusrijke potgrond.
Standplaats: zonnig, veel licht

Soorten Dahlia’s in potten en bakken
Voor de dahlia in pot zou ik doorgaans kiezen voor wat lagere varianten zoals de mignons. Die zijn er in vele kleuren en ze doen het prima. Ik mijn border staan grote en kleine door elkaar staan. In de praktijk werden ze trouwens allemaal heel erg groot.

Ik denk dat ik per ongeluk een soort ideale plek voor dahlia´s heb gemaakt. Veel zon de ochtend en voormiddag, warm en beschut voor de rest van de dag.

Voor welke soort je ook kiest, altijd zorgen voor voldoende vocht. Dahlia´s kunnen, zeker in potten en bakken, niet tegen droogte.

dahlia in bakken 1

Onderhoud:
Bij de dahlia in pot altijd oude bloemen weghalen. Om de planten laag te houden kun je vlak voor de bloei voor ongeveer 30% tot 50% afknippen. Je krijgt dan een bredere plant en meer maar doorgaans kleinere bloemen.
Hou rekening met het feit dat slakken van Dahlia’s houden. Zorg dus voor Ecostyle slakken korrels of anders aaltjes. Die zijn eenvoudig toe te passen in een bak en houden de kleine en grote naaktslakken weg. Prima oplossing en milieuvriendelijk. Wel prijzig maar de moeite waard.

Het planten:
Met het planten van dahliaknollen kan worden begonnen 2 tot 3 weken voordat de kans op nachtvorst is verdwenen. Ze zullen dan net boven de grond komen als er geen kans meer is op vorst. Plant ze niet te diep, net onder het grondoppervlak. 

Ook kun je de knollen voortrekken in een kasje of koude bak. Dat kan je doen in potten of containers en als de planten lekker op weg zijn en de vorst is uit de lucht kunnen de planten naar buiten. U hebt dan eerder bloemen.

Kijk voor meer informatie over Dahlia’s op deze pagina

En over het uit de grond halen van Dahlia’s voor de vorst komt klikt u hier

index

iGer.nl
Deze site gebruik geen cookies, trackers of andere spyware. Daarom hoeft u ook nergens mee akkoord te gaan of iets te weigeren. Wij staan voor een puur en schoon internet waarbij u veilig en onbekommerd kunt surfen op het World Wide Web. Ook deelnemen? Zie een Vrij Internet. Wij wensen u veel leesplezier: iGer & NetPerk.

Geplaatst

in

door

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *