In dit artikel over courgette of courget informatie over de grondsoort, bodem, standplaats, verzorging, voeding en bemesting en zaaivoorschriften van de Courgette of zoals in het Engels, Zucchini (spreek uit zoekinie). Het is een makkelijke snelgroeiende groente die erg lekker is, vooral met kaas. Courgette bevat veel ijzer en vitamine C.
Courgette of Cucurbita pepo
Eerst maar een paar kenmerken van de Courgette.
Grondsoort: zeer voedselrijk, vochtig
Bodem: Vochthoudend, doorlaatbaar, humusrijk, goede structuur
Hoogte: afhankelijk van de soort
Hoogte: er zijn klimmers en lage soorten

Zaaien: april binnen, eind mei in de volle grond
Mest en voeding: compost, koemest, stalmest, mestkorrels
De courgette is een plant die zeer veel voedsel nodig heeft. Het is zelfs een plant waarvan gezegd word dat je hem goed op een plek kunt zetten waar voorheen een composthoop is geweest. Je kunt in het plantgat compost, koemestkorrels en tuinmestkorrels gooien, de courgette weet er wel raad mee.
Overigens koop ik mijn courgetteplant altijd bij de kweker. Kost minder aan potjes, tuingrond en mest en geen mislukkingen. Courgetteplanten zijn niet al te duur.
Grondsoort:
Courgettes willen altijd grond hebben met veel voedsel. Zorg dus voor goed doorlaatbare, voedselrijke en vochtige maar nooit natte grond.
Zaaien:
binnen kun je de courgettes voorzaaien in april in potjes met gewone potgrond (één plant per pot). De grote zaden kiemen erg makkelijk maar hebben daarvoor wel een wat hogere temperatuur nodig. Laat de plantjes in het begin dus op een lichte en matig warme plek staan maar nooit in de volle zon.
Eind mei zijn de planten groot genoeg om uitgeplant te kunnen worden. Je kunt ze via een kweekbak naar buiten plaatsen zodra de kou uit de lucht is. Er moet echt geen vorst meer zijn en de temperatuur moet al wat hoger zijn dan normaal, zeg rond de 10 graden minimaal.
Wie het hele jaar door wil oogsten kan ergens in de zomer (juni) nogmaals zaaien of een plantje kopen en op die manier voor de tweede oogst doorgaan tot aan de eerste nachtvorst. Die nachtvorst zal doorgaans het einde beteken van de courgette.
Standplaats:
Plaats de planten op ruime, open en zonnige plaats. Een flinke plant neemt al gauw 1 m2 in beslag. Hij kan ook in een ruime pot. Zorg dan voor voldoende voeding. Meng moestuingrond met veel compost, koemestkorrels en gewone tuinmestkorrels. Geneer je niet, de plant kan veel voeding aan.
In een pot kun je het beste de klimmende soort nemen. Die is echter moeilijk te vinden. Bij de betere tuincentra of specifieke groentekwekers (in het Westland en rond Gouda – Boskoop) kun je ze echter ook nog wel vinden.
Onderhoud en verzorging
Het is belangrijk dat de plant voldoende vocht krijgt want de courgette bestaat immers voor het grootste gedeelte uit vocht. De grond moet dus vochtig zijn maar ook weer niet te nat want dan gaan de bladeren en vruchten rotten.
Eventueel kun je stro of doek onder de plant leggen. Dan liggen de vruchten niet op de grond en verrotten ze niet.
Mannelijke en vrouwelijke bloemen
Op een courgetteplant staan mannelijke en vrouwelijke bloemen en de bevruchting kan nog wel eens problemen geven. De vrouwelijke bloemen zijn te herkennen aan het langwerpig vruchtbeginsel aan de voet van de bloem. Als het in het voorjaar erg koud is kan het zijn dat er vooral vrouwelijke bloemen aan de plant zitten en geen mannelijke waardoor zich geen vruchten vormen. Als het
warmer wordt komen er vanzelf weer mannelijke bloemen. Vaak heb je in het begin alleen vrouwelijke bloemen en nog geen mannelijke.
Is de bevruchting een probleem neem dan een mannelijke bloem (daar zit geen verdikking/vruchtbeginsel aan de onderkant) en strijk deze langs de vrouwelijke bloemen. Ook kun je een kwastje gebruiken.
Oogsten:
Laat de courgettes niet te groot worden want dan zijn ze niet lekker meer. De pitten worden te groot en het vlees word taai en droog. Net als met doperwtjes, de kleintjes zijn het lekkerst. Vanaf het moment dat de courgettes zo rond de 20 centimeter lang zijn kun je gaan oogsten. Doorgaans is dat vanaf half juli.
De groei kan op warme dagen van de zomer bijzonder snel gaan. Een dagelijkse controle is dan noodzakelijk. Door regelmatig en jong te oogsten hou je de planten vitaal en stimuleer je ze om nog meer vruchten te vormen.
Courgette in de keuken
De courgettebloem is beroemd in de sjieke keukens. Je kunt hem door een licht beslagje rollen en frituren. Ook kun je van courgette spaghetti maken voor de koolhydraatarme keuken en als laagje gebruiken in de lasagna. Ook gevuld of in de oven met kaas is de courgette heerlijk. Verder natuurlijk courgettesoep, koud en warm.
Geef een reactie