Cottagegarden border

De cottagegarden border is mijn deel van de tuin. Onze tuin is namelijk in tweeën gedeeld want we tuinieren allebei op een andere manier. Mijn deels moet een lang gerekte bloemenpracht worden in de stijl van de Engelse Cottagegarden met bijpassende plantenkeuze.

De border was eerst de helft zo groot maar na het bezoek van de hovenier is december 2021 is de ruimte bijna 2x zo groot. En dus kon het feest beginnen: planten kopen en de boel er in zetten.

cottagegarden border
Mijn Border op 14 april

Op 14 april gaan de eerste plantjes er in. Op de foto kun je de relatieve woestenij zien. Het ziet er dan nog niet al te indrukwekkend uit.

De plantkeuze voor mijn cottagegarden border:

Helenium Moerheim of Zonnekruid
Gaillardia of Kokardebloem
2 soorten Echinacea of Zonnehoed (geel en rood)
Verbena Bonariensis of IJzerhard
Allium of Bieslook, 2 soorten, roze en blauw
Kogeldistel of Echinops Bannaticus
Centaura of wilde korenbloem
2 soorten Bergamotteplant of Monarda
Diverse Salie’s
Pluimspirea of Astilbe Arendsii.

Astrantia of Zeeuws knoopje
Dianthus Deltoides of steenanjer
Geum coccineum of nagelkruid
Knautia of Beemdkroon
Scabiosa of Duifkruid
Liatris spicata (lampepoetser)
Rudbeckia Goldsturm (ook zonnehoed)
Prikneus of Silene coronaria
Brandende liefde of Silene chalcedonica
Spirea Japonica
2 rozen, een kleine struik en een klimroos voor langs de schutting
Een vuurdoorn tegen de schutting
Een paarse bessenstruik, Callicarpa bodinieri of jonge schoonvrucht
3 frambozen, 2 tomaten en 2 courgettes.

Dezelfde border 5 weken later

Je vraagt je af hoe je dit allemaal in zo’n border krijgt maar geloof me, er is nog plaats over ook. Veel van de genoemde planten zijn klein en staan met 2 of 3 op een kluitje. Vooral de Kogeldistel, Bergamotteplant, Helenium, Rudbeckia (Zonnehoed 1) Echinacea (zonnehoed 2) en sommige van de Salie’s zijn bloeiers die flink kunnen uitdijen.

De rest is vooral hoog. Meer dan de helft word maar 20 of 40 cm hoog en staat in de voorste helft van de border. De frambozen staan aan het einde van de border in het driehoekige gedeelte. En ik hoop dat ze daar blijven ook. Zal wel niet lukken want vooral de zomervariant komt na een tijdje overal op.

Allium of Bieslook

De foto hierboven van de bloeiende bieslook heeft een eigen verhaal. Ooit, in 2007, was dit het eerste plantje dat ik in Diemen in de tuin heb gezet. Gewoon bij de supermarkt gekocht. En hij bestaat nog steeds, 15 jaar oud inmiddels.

Hetzelfde geld voor het enkelvoudige roosje. Ik noem het een oer-roosje. 5 blaadjes en een fraai openstaand hart. Dit roosje stond al in de tuin toen we in Diemen kwamen wonen. Hij heeft 3 tuinverbouwingen en een verhuizing overleefd en is nu mooier en groter dan ooit.

index

iGer.nl
Deze site gebruik geen cookies, trackers of andere spyware. Daarom hoeft u ook nergens mee akkoord te gaan of iets te weigeren. Wij staan voor een puur en schoon internet waarbij u veilig en onbekommerd kunt surfen op het World Wide Web. Ook deelnemen? Zie een Vrij Internet. Wij wensen u veel leesplezier: iGer & NetPerk.

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *