Cottage Garden, Geur en Kleur

De cottage garden is een tuin met veel bloemen die dicht op elkaar staan. Het is een informele tuin, speels en vol kleur. Hoewel ik er zelf een ander beeld van had moet ik toch tot de conclusie komen dat ik een Cottage Garden heb. Zelf noem ik het een gecontroleerde wildernis of wilde tuin. Een echte wilde tuin is het echter niet omdat ik te veel en te vaak ingrijp in de natuurlijke gang van zaken. Bovendien zijn de meeste planten gekocht een aangeplant, en dat komt de wildernis ook niet echt ten goede.

De Cottage Garden

cottage garden

Hierboven een foto van de tuin in 2015 om een beeld te krijgen hoe het er nu uitziet.

Opvallend op de de foto is het blauw van het komkommerkruid, roodbruine Helenium, het rood van de Brandende liefde, het geel van de Zonnehoeden, het wit van de sneeuwbalplant en vooraan het paars en lila van Salie’s en de wilde Geraniums, het zilverachtige blad van de wilde munt en de grote bos herfstanemonen.

Rechts tegen en op de tuinmuur de druif met daaronder de Japanse Esdoorn. Op de voorgrond de grote zwarte pot met een blok Agapanthus die ik voor een habbekrats bij mijn favoriete tuincentrum (Peter C. Nijssen) heb gekocht.

Vervolgens nogmaals de tuin, nu in 2015. Ik heb de tuin inmiddels fors verbouwd en er is een hele border bijgekomen. Die zie je alleen niet op deze foto omdat de middenbak is vernieuwd dit jaar en het zo goed doet dat je er omheen moet lopen om de achterkant van de tuin te zien. Dit is echter wel een logisch vervolg van de ingeslagen weg: zo veel mogelijke kleur, lekker hoog en zo veel mogelijk planten.

Mijn motto als het op wilde natuur aankomt:
Als het groeit krijgt het een kans, als het bloeit mag het blijven.

In het begin, toen ik net op mijn huidige adres woonde, gooide ik gewoon allemaal zakjes met “wilde” zaadmengsels in de tuin en liet het gaan. Vooral weidebloemenmensel en wilde bloemenmengsels van diverse leveranciers gooide ik zonder overleg in de bordes om te kijken wat er uit kwam.

Dat ging niet helemaal goed want er waren steeds planten die de boventoon voerden zoals koolzaad en komkommerkruid. Leuke kleine wilde bloemetjes kwamen niet door de massa heen.

Het was echter wel verrassend en ik heb toch nog heel wat leuke planten mogen aanschouwen. Uiteindelijk ben ik er mee gestopt want ik kocht ook planten en de boel werd wel erg weggedrukt door al die wilde woekeraars.

Uiteindelijk heb ik tot op heden de volgende planten wild in de tuin staan. Dit zijn dus geen zaailingen maar planten die spontaan opkomen:

Solidago of Gulden Roede
Havikskruid
Bolderik
Walstroleeuwenbek
Damastbloem
Vergeet me nietjes
Komkommerkruid
Klaprozen
Koninginnekruid of Leverkruid
Wilde Geranium
Munt

Helaas is het vaak zo bij spontaan opkomende wilde planten dat ze, zoals Solidago en Havikskruid, veelal woekerende planten zijn die zich niet zelden excessief uitzaaien. Ik heb al heel wat uurtjes met grof geweld complete wortelsystemen uit de grond lopen rukken om er een jaar later achter te komen dat ik weer overnieuw kan beginnen.

Maar het moet gezegd worden, bij alle hierboven genoemde planten is het de moeite waard want ze zorgen voor prachtige bloemen.

Het wordingsproces:

Over zo’n tuin is heel wat te vertellen. Het huidige concept is een proces van 6 jaar graven, zaaien en planten. Het begint met een in mijn ogen stijlvolle doch steriele en vooral erg groene designtuin en eindigt met een halve woestenij met veel kleuren en een verrassing op elke vierkante meter.

In het volgende artikel over mijn Cottage Garden zal ik een bloemlezing geven van de planten die ik zelf onontbeerlijk vind in de Cottage Garden.

Tevens zal ik een begin maken om het wordings proces van mijn tuin in beeld te brengen. Te beginnen met de situatie in 2007 toen ik op het huidige adres kwam wonen. Het proces beschrijft de metamorfose van een desingtuin naar een gecontroleerde wildernis of Cottage Garden.

Hieronder alvast een tweetal foto’s van de tuin zoals ik hem in maart 2007 aantrof: Buxus en bielsen en  2 vijvers. De desing-elementen bleken al snel aan ernstige rotting onderhevig. De grote vijver raakte in 2008 lek en de kleine wat het jaar daarvoor al gedempt nadat hij niet meer bleek te zijn dan een gistende put met stinkende modder.


oorsprong 1 oorsprong 2 oorsprong 3
Na een paar jaar was er niks meer van het design over en zag de tuin er uit als op de laatste foto. Het volledige proces kunt u in de nabije toekomst op
deze site in beeld zien.

Gebruik nooit gif in uw tuin. Neem biologische bestrijdingsmiddelen van Ecostyle of andere ecologische merken. Gebruik nooit spullen van Bayer of HG. Dit is allemaal vergif en dat is één van de oorzaken van de terugloop van het aantal insecten.

index

iGer.nl
Deze site gebruik geen cookies, trackers of andere spyware. Daarom hoeft u ook nergens mee akkoord te gaan of iets te weigeren. Wij staan voor een puur en schoon internet waarbij u veilig en onbekommerd kunt surfen op het World Wide Web. Ook deelnemen? Zie een Vrij Internet. Wij wensen u veel leesplezier: iGer & NetPerk.

Geplaatst

in

door

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *