Cotoneaster of Dwergmispel

In dit artikel over de Cotoneaster of Dwergmispel informatie over de grondsoort, boden, standplaats, bemesting en onderhoud van deze fraaie groene plant. Cotoneaster is een geslacht uit de rozenfamilie (Rosaceae). Het omvat ongeveer 90 soorten. Het natuurlijke verspreidingsgebied is het Palearctisch gebied (gematigde streken van Azië, Europa, Noord-Afrika), met als belangrijkste gebied de Himalaya en Zuidwest-China. Alle plantendelen, maar vooral de vruchten zijn iets giftig. Enkele soorten worden als sierplant of als bodembedekker gebruikt. Ook in plantsoenen en als straatbeplanting worden dwergmispels gebruikt.

Cotoneaster of Dwergmispel

Kenmerken:

Grondsoort: Humusrijk, zandig, gewone tuingrond
Bodem: doorlatend, matig voedselrijk
standplaats: zon, halfschaduw, schaduw
Bloeiperiode: Mei – juni (roze bloempjes)
Vocht: normaal tot droog
Licht: zon tot schaduw
Plant is vruchtdragend met kleine rode besjes.

Standplaats:
Een makkelijke plant die op de meest ondankbare plaats nog goed doet, zon tot schaduw, droog tot nat. De Cotoneaster of Dwergmispel heeft graag een matig voedselrijke, vochthoudende bodem. Dus niet te zware of te lichte grond. Maak bij het planten een ruim plantgat dat u vermengd met organische compost en veel water. Vermeng dit met goeie potgrond, niet zuur (dus geen turf en veenachtige bestanddelen). Verdeel de wortels netjes en zorg dat ze de compost niet raken. Duw de grond stevig aan en geef in het begin voldoende water. Zorg voor een vrije ruimte onder de plant en mulch met een mengsel van compost en boomschors.

cotoneaster of dwergmispel

De Cotoneaster is uitstekend geschikt als bodembedekker. Voorbeeld daarvan is de Cotoneaster Dammeri. Die plant is zo sterk dat je er zelfs overheen kunt lopen. Cotoneaster dammeri bloeit in mei en juni met witte bloemen die aantrekkelijk zijn voor bijen

Grondsoort:
Cotoneaster of Dwergmispel heeft een matig voedselrijke en vochthoudende bodem nodig. Verder een zandige en humusrijke grondsoort. Gebruik zowel bij het aanplanten als bij het mulchen compost cq organische meststoffen. Geef niet te veel voeding. Feitelijk doet hij het goed in elke normale tuingrond zonder extreme karakteristieken. Echter niet te zuur, te nat, te veel voeding in de bodem of vette klei. Dit is dus een makkelijke plant en zeer geschikt voor een oprijlaan van de garage, borders, gemeentegronden en groenstroken.

Bemesting en onderhoud:
Gebruik bij de Cotoneaster of Dwergmispel vooral organische meststoffen. Zorg voor een humusrijke standplaats met matig voedselrijk karakter en mulch minimaal 1x op jaar met organische compost. Doe dat bij voorkeur in het voorjaar.
Snoeien is geen probleem bij deze plant. Doe dit vooral na de bloei. Als je vormsnoei toepast na de bloei zal de plant het volgende jaar rijk bloeien op de nieuwe scheuten. Een beetje met een grote grasschaar er overheen kan dus voor een vollere en fraaier bloeiende plant zorgen.

In het begin moet Cotoneaster of Dwergmispel extra water hebben maar eenmaal aangeslagen kan hij een stevige droogte overleven. Hij is daarom zelfs geschikt om onder bomen te planten.

Algemeen:
Onkruid krijgt bij de Cotoneaster weinig kans. De tuinplant blijft laag, is wintergroen en vormt met zijn donkergroene bladerdek een fraai en groen scherm. De dwergmispel bloeit doorgaans in mei/ juni met witte of roze/lila bloemetjes. Vervolgens gaat hij bessen vormen en is daarmee ook in de herfst een mooi accent in tuin en border. De rode bessen zijn bovendien een traktatie voor vogels en de Cotoneaster behoort daarmee tot de diervriendelijke planten.

Cotoneaster heeft houtige en taaie stengels. Zoals reeds eerder gesteld kan er zelfs over de plant heen gelopen worden om bijvoorbeeld gevallen bladeren of toch wat onkruid te verwijderen.
Sommige varianten (ook de Demmeri) blijven soms zo laag als 15 cm en groeien letterlijk plat over de boden. Het is een winterharde en groenblijvende plant, maar tijdens strenge winters kan hij een gedeelte van het blad verliezen.

Gebruik nooit gif in uw tuin. Gebruik ook geen gif van bijvoorbeeld Bayer of HG om onkruid te verwijderen. Onkruid kun wieden en op het garagepad kun je wegbranden met welke brander dan ook. Dat kan een verfbrander of heteluchtbrander zijn maar ook gewoon zo’n brander waarmee je in de keuken taart gratineert.

index

iGer.nl
Deze site gebruik geen cookies, trackers of andere spyware. Daarom hoeft u ook nergens mee akkoord te gaan of iets te weigeren. Wij staan voor een puur en schoon internet waarbij u veilig en onbekommerd kunt surfen op het World Wide Web. Ook deelnemen? Zie een Vrij Internet. Wij wensen u veel leesplezier: iGer & NetPerk.

Geplaatst

in

door

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *