Colchicum zonder aarde of Herfststijlloos

De Colchicum zonder aarde is een hele aparte bol want je kunt hem gewoon in een potje zonder aarde zetten en dan gaat hij toch bloeien. Superleuk voor de wintermaanden.

Helemaal zonder aarde kan hij echter niet want daarna moet hij wel de grond in. Dus als hij is uitgebloeid zet je hem meteen in de grond en na de zomer, als het blad is afgestorven haal je hem weer uit de grond. Wel een marker er naast zetten dus anders vind je hem nooit meer terug.

colchicum harlekijkn in pot 2

Het principe is eenvoudig: de bol verzameld voedingsstoffen en water en in het najaar maakt hij een mooie bloem, ongeacht de vraag of er regen is gevallen of voldoende voeding in de grond zit.

Vervolgens maakt de bol in het voorjaar een bladrozet en vult alle voedingstoffen en het water weer aan. Dan sterft het blad af en de bol wacht tot het najaar om weer te gaan bloeien.

En dus is het heel makkelijk om de Cochium zonde aarde binnen te kweken. Je zet de colchicum zonder aarde bovenop een leuk potje en binnen de korste keren heb je bloemen. Op de foto hierboven zie je de colchicum “harlekijn” met prachtige puntige bloembladeren.

Het begin is eenvoudig. Koop de bollen en zoek een leuk klein potje of schaaltje, maakt niet uit zolang de bol er in past en niet omvalt.

Zet de bol gewoon netjes recht in het potje of op het schaaltje en plaats het geheel op een  lichte plek in de kamer. Dit kan de vensterbank zijn of gewoon midden op de tafel.

Het zal niet lang duren of de dikke witte spruiten komen aan hopelijk meerdere kanten uit de bol en binnen de kortste keren staat de bol spontaan te bloeien in de kamer.

colchicum zonder aarde

Als hij is uitgebloeid zoekt u een beschut plekje in de tuin. Een rustig plekje onder struik of heester ideaal.  De bollen zullen nu tot rust komen en in het voorjaar maken ze een bladrozet en zuigen zich vol met water en voedingstoffen die ze nodig hebben om te bloeien.

colchicum harlekijkn in pot 1

En nu komt het belangrijkste: Zodra het bladrozet is verdord haalt u de bol uit de grond, laat hem drogen en leg hem op een droge plek in de schuur, kast of zolder. Zodra de witten punten weer uit de bol tevoorschijn komen gaat u terug naar het makkelijke begin van dit verhaal en de hele cyclus begin overnieuw.

Meer of minder behoeft hier niet over gezegd te worden.

index

iGer.nl
Deze site gebruik geen cookies, trackers of andere spyware. Daarom hoeft u ook nergens mee akkoord te gaan of iets te weigeren. Wij staan voor een puur en schoon internet waarbij u veilig en onbekommerd kunt surfen op het World Wide Web. Ook deelnemen? Zie een Vrij Internet. Wij wensen u veel leesplezier: iGer & NetPerk.

Geplaatst

in

door

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *