Colchicum of Herfststijlloos zonder aarde

De Colchicum is een hele aparte bol want je kunt hem gewoon in een potje zonder aarde zetten en dan gaat hij toch bloeien.

Helemaal zonder aarde kan hij echter niet want daarna moet hij wel de grond in.
Het principe is eenvoudig: de bol verzameld voedingsstoffen en water en in het najaar maakt hij een mooie bloem, ongeacht de vraag of er regen is gevallen of voldoende voeding in de grond zit. Vervolgens maakt de bol in het voorjaar een bladrozet en vult alle voedingstoffen en het water weer aan. Dan sterft het blad af en de bol wacht tot het najaar om weer te gaan bloeien.

colchicum harlekijkn in pot 2

En dus is het heel makkelijk om de Cochium binnen te kweken.

Het begin is eenvoudig. Koop de bollen en zoek een leuk klein potje of schaaltje, maakt niet uit zolang de bol er in past en niet omvalt.
Zet de bol gewoon netjes recht in het potje of op het schaaltje en plaats het geheel op eenĀ  lichte plek in de kamer. Dit kan de vensterbank zijn of gewoon midden op de tafel.

Het zal niet lang duren of de dikke witte spruiten komen aan hopelijk meerdere kanten uit de bol en binnen de kortste keren staat de bol spontaan te bloeien in de kamer.

Als hij is uitgebloeid zoekt u een beschut plekje in de tuin. Een rustig plekje onder struik of heester ideaal.  De bollen zullen nu tot rust komen en in het voorjaar maken ze een bladrozet en zuigen zich vol met water en voedingstoffen die ze nodig hebben om te bloeien.

colchicum harlekijkn in pot 1

En nu komt het belangrijkste: Zodra het bladrozet is verdord haalt u de bol uit de grond, laat hem drogen en leg hem op een droge plek in de schuur, kast of zolder. Zodra de witten punten weer uit de bol tevoorschijn komen gaat u terug naar het makkelijke begin van dit verhaal en de hele cyclus begin overnieuw.

Meer of minder behoeft hier niet over gezegd te worden.

x

Mijn andere websites: OutdoorIndex.nl
Tekstschrijver4u.nl
Support Wiki | PixaBay.com