Colchicum Harlekijn Herfstijlloos

Over de kenmerken van de Colchicum Harlekijn en alle andere bijzonderheden zoals de grondsoort, standplaats en bodemgesteldheid heb ik reeds een artikel geschreven dat u hier kunt lezen. Dit artikel gaat over de herfskrokus die geen crocus is maar gewoon een colchicum,

Maar ik wil u in dit artikel graag de Colchicum Harlekijn of Herfst-stijlloos “Harlekijn” onder uw aandacht brengen. Deze bol is niet allen bijzonder fraai maar hij doet het zowel binnenshuis als in de border erg goed. Hij verwildert makkelijk en groeit en bloeit zonder aarde in een potje in de vensterbank.

colchicum harlekijn (5)

De Colchicum Harlekijn word zo genoemd vanwege de overeenkomst die de bloem heeft met een harlekijnsmuts. Daarvoor verwijs ik graag naar de foto’s . Verder is hij tweekleurig en heeft hij dikke bloembladeren. Hoewel ik deze variant van de Colchicum sowieso al vreselijk mooi vond werd ik definitief verliefd toen hij het bijzonder goed deed in de vensterbank.

De Colchicum is natuurlijk vermaard vanwege zijn vermogen om zonder aarde, water of enige aandacht in een droog potje of gewoon liggen op tafel in de bloei te schieten. Ik heb er dit jaar diverse opgekweekt in de vensterbank en op de salontafel. Maar de Harlekijn overtroefde ze allemaal.

Verschil Colchicum en Crocus

Colchicum is een knolgewas waarvan de bloem lijkt op een krokus. De Colchicum heeft echter 3 stijlen en 6 meeldraden, terwijl de Crocus één stijl en 3 meeldraden heeft. Ze geeft 2 tot 4 bloemen per knol en sommig soorten zelfs 8 tot 12. De voorjaarsbloeiers krijgen tegelijk bloemen en bladeren. De herfstbloeiers hebben alleen een bloem (doorgaans) en vormen in het voorjaar bladgroen waarna de bol zijn voedingsstoffen aanvult.

Gelukkig is de harlekijn of Harlequin breed verkrijgbaar. Ik koop mijn Colchicums bij Peter C. Nijssen in Heemstede maar kijk op internet en je kunt ze via diverse sites bestellen. Leef je uit. En geloof me, je scoort bij vrienden en bekenden als ze zomaar een bol op tafel zien liggen die spontaan begint te bloeien.

index

iGer.nl
Deze site gebruik geen cookies, trackers of andere spyware. Daarom hoeft u ook nergens mee akkoord te gaan of iets te weigeren. Wij staan voor een puur en schoon internet waarbij u veilig en onbekommerd kunt surfen op het World Wide Web. Ook deelnemen? Zie een Vrij Internet. Wij wensen u veel leesplezier: iGer & NetPerk.

Geplaatst

in

door

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *