Chocoladeplant of Cosmos Atrosanguineus

In dit artikel over de prachtige Chocoladeplant of Cosmos info over de standplaats, grondsoort, bodem, onderhoud en bemesting van de chocoladeplant. Deze prachtige donkerrode bloeier met zijn intrigerende geur mag niet ontbreken in de avontuurlijke tuin. Maar ook als statement in een designtuin maakt de Chocoladeplant diepe indruk, al zal hij dan bij zijn wetenschappelijke naam genoemd worden, Cosmos Atrosanguineus.

Kenmerken van de Chocoladeplant:

Standplaats: Zon, zonnig tot halfschaduw
Standplaats: Houd van open ruimte
Grondsoort: Voedselrijk, humusrijk
Bodem: Goed doorlaatbaar, vochtig
Hoogte: 40 tot 100 cm
Zaaien: maart tot april
Planten: april tot mei
Kleur: donkerrood tot kastanjebruin
Bloeiperiode: juni tot augustus
Niet winterhard: knollen uitgraven en in de turfmolm bewaren.
Wortelknollen feitelijk net zo behandelen als Dahlia’s

Algemene informatie:
Cosmos atrosanguineus is een soort uit de composietenfamilie (Asteraceae). De plant komt oorspronkelijk uit Mexico. Het is een vaste plant die 40-100 cm hoog kan worden. De plant heeft vlezige wortelknollen waardoor je hem gemakkelijk kunt vermeerderen. Ze zijn niet winterhard en de wortelknollen moet je in ons klimaat opgraven en laten overwinteren. De bloemen hebben een donkerrode tot kastanjebruine kleur en geven een lichte geur af die aan chocolade doet denken. Tegen het einde van de dag word de geur steeds sterker.  De chocoladeplant houdt van halfschaduw of volle zon. Je kunt hem zowel in de border als in potten zetten.

chocoladeplant cosmos atrosanguineus (4)

Overhouden:
Na de eerste lichte vorstperiode haal je de knollen uit de grond te halen en laat ze in laagje turfmolm overwinteren tot het voorjaar. Daarna opnieuw verplanten. Feitelijk kun je ze net zo behandelen als Dahlia’s wat het overwinteren betreft. Wees voorzichtig met de knollen. Ze zijn vlezig en sappig en kunnen makkelijk beschadigen waarna ze snel kunnen verrotten. Markeer de plek van de chocoladeplant goed en haal de knollen weg voordat al het loof er af is. Zeker in vochtige grond kan de knol makkelijk verrotten.

Standplaats:
De knollen van deze plant zijn breed verkrijgbaar en lijken op de Dahlia. Ze moeten ondiep geplant worden op een zonnige plek in matig voedselrijke doorlaatbare grond. Ze houden van een beetje open ruimte, dus niet midden in de drukke hoge border.
Regelmatig een beetje bijmesten met compost of standaard tuinmest kan geen kwaad. Ze houden van een voedingsrijke bodem die een beetje vochtig mag blijven. De bloeitijd is enigszins onduidelijk uit de literatuur. Ik heb gelezen van juli tot september en van Mei tot oktober. Mei is naar mijn eigen ervaring erg vroeg en lang gaat hij ook niet door als hij eenmaal bloeit.

Ik hou het op juni – juli met een uitloper naar augustus, een echte zomerbloeier. Het voorjaar van 2013 heeft me geleerd dat de knollen temperatuurgevoelig zijn. Het was een erg koud voorjaar en de knollen gingen pas eind mei een beetje uitlopen. Die bloeien dus pas eind juli of begin augustus.

Zaaien: Maart / April
De plant kan ter plaatse gezaaid worden vanaf eind april. Vanaf maart kan hij voorgezaaid worden in de koude kas in potjes. Wel vorstvrij uiteraard. Uitplanten vanaf eind april als de kou definitief uit de lucht is.

Onderhoud en bemesting:
Regelmatig een beetje bijmesten met compost of standaard tuinmest kan geen kwaad. Hou er echter rekening mee dat ze van oorsprong uit droge en warme klimaten komen. Niet overdrijven dus. Geen al te voedingsrijke bodem die een beetje vochtig mag blijven. Haal regelmatig de verwelkte bloemen weg om de ontwikkeling van nieuwe knoppen te stimuleren en zo de bloeiperiode te verlengen.

Tip: Zet de planten (wortelknollen) in een grote pot met verse aarde en graaf die in. In het najaar haal je de plant met knollen en al uit de grond, af laten sterven, knollen uit de pot, in de turfmolm en tot volgend jaar maar weer.

Taxonomische indeling
Rijk: Plantae (Planten)
Stam: Embryophyta (Landplanten)
Klasse: Spermatopsida (Zaadplanten)
Clade: Bedektzadigen
Clade: ‘nieuwe’ Tweezaadlobbigen
Clade: Campanuliden
Orde: Asterales
Familie: Asteraceae (Composietenfamilie)
Onderfamilie: Asteroideae
Geslachtengroep: Coreopsideae
Geslacht: Cosmos
Soort: Cosmos atrosanguineus

index

iGer.nl
Deze site gebruik geen cookies, trackers of andere spyware. Daarom hoeft u ook nergens mee akkoord te gaan of iets te weigeren. Wij staan voor een puur en schoon internet waarbij u veilig en onbekommerd kunt surfen op het World Wide Web. Ook deelnemen? Zie een Vrij Internet. Wij wensen u veel leesplezier: iGer & NetPerk.

Geplaatst

in

door

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *