Chelsea Chop of cut, snoei methode

De Chelsea chop is een manier van snoeien die zo genoemd word omdat hij meestal aan het einde van mei word toegepast en daardoor precies samenvalt met de RHS Chelsea Flower Show
Het is een snoei methode waarmee je de afmetingen van één- en meerjarige bloeiende tuinplaten kunt beperken en bloeiseizoen enigszins kunt beïnvloeden.

Officiële tekst in het Engels:
The Chelsea chop (so called because it is usually carried out at the end of May, coinciding with the RHS Chelsea Flower Show) is a pruning method by which you limit the size and control the flowering season of many herbaceous plants.

Belangrijkse kenmerken van de Chelsea Chop

Vooral geschikt voor meerjarige laatbloeiers
Eind mei begin juni
Niet al te moeilijk (moderate)

Voorbeelden van dit soort planten zijn:
Salie (Anthemis)
Zonnehoeden (Echinacea)
Zonnekruid (Helenium)
Flox of Vlambloem (Phloxen Phlox paniculata )
Vetkruid of Sedum (vooral de rechtop groeiende vormen zoals ‘Herbstfreude’)
Guldenroede (Solidago )
Muurbloem (Erysimum)

Ook veel andere zomer- en herfstbloeiers en vaste planten kunnen op dezelfde manier worden behandeld. De mate van snoeien is specifiek voor elke soort. Maar altijd geldt dat hoe dichter u  bij de bloeitijd snoeit, des te groter is de vertraging in de bloei.

Kort gezegd komt het hier op neer:

Bepaalde planten, vooral één- en meerjarige tuinplaten die vanuit een kluit groeien en met 1 bloem of een tros bloemen aan het einde van een tak bloeien zijn gebaat bij de Chelsea Cut. Denk aan de zonnehoed, zonnekruid of Solidago. Dit zijn bijna woekerende kruidachtige die erg hoog worden en vrijwel solitair bloeien. Neem zo’n pol, knip hem ergens eind Mei dwars door midden en hij zal breder verder groeien, minder hoog worden en meer maar wat kleinere bloemen maken.
Het is te vergelijken met het van de stam knippen van de eerste knop van een roos. Dat zal de overige knoppen verder en beter doen ontwikkelen en levert meer bloemen op en een langere bloeiperiode.

Wanneer doe je de Chelsea chop:

De Chelsea Chop of Chelsea Cut of simpelweg de cut-back (engels voor “snoei”) wordt meestal uitgevoerd in eind mei of begin juni. Precies de periode waarin we (op de BBC) kunnen genieten van de prachtige RHS Chelsea Flower Show.

Sommige planten kunnen wel met de helft worden ingekort met het volgende positieve resultaat:
De planten zijn niet zo lang en dun
Ze hebben minder behoefte aan ondersteuning
De bloemen zijn kleiner maar talrijker

Hoe doe je de Chelsea Chop:

Door het snoeien van de bovenste scheuten zal de plant meer zogenaamde breedtegroei vertonen. Je snoeit doorgaans 1/3 tot 1/2 van de plant weg. Gewoon recht afknippen dus. Normaal gesproken zouden deze bovenste scheuten het proces van breedtegroei in de weg staan maar door ze af te snoeien gaat de plant nu meer energie in de rest van de plant stoppen. En verder natuurlijk regelmatig water geven en de planten van voldoende voedsel voorzien.

Sommige kluiten van één- en meerjarige planten kunnen zelfs tot een derde van hun afmeting worden teruggezet met behulp van de snoeischaar. Dit zal de bloei vertragen tot later in de zomer en houdt de planten korter en compacter.

Heb je van bepaalde planten meerdere kluiten dan kun je een deel wel snoeien en een deel niet. Dit zal de totale bloeitijd van de kluit verlengen doordat een deel (bijvoorbeeld een derde) later zal bloeien. Ook kun je de voorkant van een kluit tot de helft terug zetten zodat die later gaat bloeien. Op die manier kun je de bloeiperiode van bepaalde planten met de helft verlengen.

Meer over de Chelsea chop op de site van de RHS

Ook hier nog een artikel over soorten planten voor de Chelsea Chop

U kunt meer lezen over de Chelsea chop techniek lezen in het boek De goed onderhouden eeuwige tuin: planten en snoeien technieken door Tracy DiSabato-Aust (Timber Press 2006, ISBN 9780881928037).  Dit boek is verkrijgbaar bij de RHS Bookshop en de Lindley Library.

index

iGer.nl
Deze site gebruik geen cookies, trackers of andere spyware. Daarom hoeft u ook nergens mee akkoord te gaan of iets te weigeren. Wij staan voor een puur en schoon internet waarbij u veilig en onbekommerd kunt surfen op het World Wide Web. Ook deelnemen? Zie een Vrij Internet. Wij wensen u veel leesplezier: iGer & NetPerk.

Geplaatst

in

door

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *