In dit artikel over de Campanula klokjesbloem informatie over de grondsoort, standplaats, bodem, onderhoud en vermeerderen. De bloemen van campanula klokjesbloem (campanula lactiflora) bevinden zich in dichte pluimen in diverse kleuren van roze en blauw in meerdere tinten. Maar meestal dus lichte, melkachtige tinten. Lactiflore staat voor “melkwit”. Deze soort heeft dan ook zeer lichte, naar wit neigende bloemen die, als ze niet in zonlicht staan, duidelijk gekleurd zijn.
Kenmerken van de Campanula klokjesbloem:
Standplaats: zon / halfschaduw
Grondsoort: Vochtig, goed gedraineerd, voedzaam
Bodem: Kalkhoudend, leem, Ph neutraal
Hoogte: 100 tot 150 cm
Kluitvormend
Bloeitijd: Juni / september



Campanula klokjesbloem
Grondsoort en bodem
Feitelijk is de campanula klokjesbloem tevreden met gewone tuingrond. Bij mij staat hij naaste de Druif omdat die per definitie wat extra kalk krijgt. Zoals te zien op de foto’s doet hij het uitstekend daar Hij kan ook enige droogte verdragen. Hij houdt wel van een beetje kalk. Ik heb hem in de buurt van de druif staan en daar gooien we om de zoveel tijd een beetje kalk neer. Daar doet hij het uitstekend.
Standplaats
De Campanula klokjesbloem houdt doorgaans van een iets vochtige doorlaatbare grond maar wil absoluut geen natte voeten hebben. In een erg natte winter kan hij dan ook verrotten in een nat deel van de tuin. Hij houd van de zon maar doet het ook goed in de halfschaduw. Hij dus ook geschikt om tussen andere planten en struiken te zetten. De campanula klokjesbloem is een plant bij uitstek voor de Cottagegarden.
Bekende varianten:
Alba (wit)
Loddon Anna (Licht roze)
Prichard’s Variety (violet blauw)
Vermeerderen:
De Campanula klokjesbloem maakt stevige kluiten en kan dus uitstekend gescheurd worden. Aanbevolen word om de plant om de 3 a 4 jaar op te nemen en te scheuren. Stekken kan ook goed met deze soort.
Onderhoud en bemesting
Altijd oude bloemen verwijderen voor verlengde bloei. In het najaar compost rond de kluit en in het voorjaar aanmesten met gewone tuinmest. Verder Jaarlijks bijmesten met compost en kalkrijke mestkorrels. Verder is ondersteuning gewenst, de plant kan meer dan 1.5 meter hoog worden en gevoelig voor de wind. Gewoon een paar stokken er tussen zetten en de lange stelen opbinden.
Snoeien:
Door de plant (eind mei) de helft van de takken af te snoeien gaat de plant meer in de breedte groeien. Dit noemen ze ook wel de Chelsea-cut naar de gelijknamige tuinshow. Ook bloeit de plant niet in één keer omdat de gesnoeide delen later bloeien. Je spreidt de bloei dus door de plant af te knoppen. Aan het einde van het groeiseizoen doe je er goed aan de plant helemaal af te snoeien tot onderaan de kluit.




Taxanomische indeling
Rijk: Plantae
Stam: Embryophyta
Klasse: Spermatopsida
Clade: Bedektzadigen
Clade: ‘nieuwe’ Tweezaadlobbigen
Clade: Campanuliden
Orde: Asterales
Familie: Campanulaceae (Klokjesfamilie)
Geslacht: Campanula (Klokje)
Soort: Campunula lactiflora
Getoonde soort: Campanula lactiflora “loddon anna”.
campanula-klokjesbloem
Geef een reactie