Camelia Camellia of Japanse roos

De Camelia, Camellia of Japanse roos is afkomstig uit de binnenlanden van China en kent vele ondersoorten en hybriden. In Nederland en Belgie kennen we vooral de struiken en heesters die al vroeg in het voorjaar, soms zelfs aan het einde van de winter bloeien. Van Camellia sinensis worden de bladen gedroogd om thee van te trekken. Camellia oleifera is bekend vanwege de olie die uit de zaden wordt geperst. De olie kan onder andere bij de voedselbereiding gebruikt worden.

Camelia’s zijn groenblijvende, langbloeiende struiken en kleine bomen met donkergroene, glanzende, lange bladeren. De roosachtige bloemen zijn schitterend, groot en opvallend, soms wel 12 centimeter in doorsnee. De kleur varieert meestal van wit tot paars en rood. De Camellia japonica ‘Lady Campbell’ bijvoorbeeld heeft grote, goed gevulde, helderrode bloemen. Veel cameliasoorten bloeien langdurig van februari tot mei, maar er zijn ook winterharde herfstbloeiers: de geurende, dubbelbloemige roze Camellia ‘Ashton’s Ballet’ heeft haar bloeiperiode in oktober tot december. De helderroze grootbloemige Camellia ‘Sugar’ bloeit van november tot in januari. (info www.teusotten.nl – hoveniers)

Kenmerken Camelia of Camellia

Grondsoort: zure grond, humusrijk, waterdoorlatend
Bodem: humusrijk, lichtzuur,
Standplaats: zon of halfschaduw, middagzon, niet op het oosten, uit de wind
Vocht en water: vochtig maar niet nat, zeker nooit droog.
Vorstbestendig: niet altijd, bescherming nodig bij strenge vorst.

Grondsoort en bodem
Deze planten zijn normaliter aangepast aan zure grond, en groeien niet goed op kalkrijke grond. Camelia ’s houden van humusrijke en licht zure grond. Het is aan te raden om compost en tuinturf (of turfmolm) in het plantgat te doen voordat je ze plant. De grond moet voldoende humus bevatten en goed waterdoorlatend zijn

camellia rood struik camelia

Standplaats:
Camelia of Camellia heeft heeft vrij veel zon nodig en ze mogen gerust de hele middag in de zon staan. Camelia ’s houden van humusrijke en licht zure grond. Daarom is het aan te raden om compost en tuinturf (of turfmolm) in het plantgat te doen voordat je ze plant. Zorg ook voor een mulchlaag om het uitdrogen van de grond te voorkomen. Je kunt ook schaduwplanten onder de struik zetten om uitdroging te voorkomen.
Zet de Camelia niet in de volle ochtendzon (wel ook afhankelijk van de soort) want de knoppen moeten namelijk koel blijven om zich te openen. Een plaatsje in de halfschaduw (in de ochtend) heeft doorgaans de voorkeur maar in de middag mogen ze lekker zon hebben.

Vocht en water:
De meeste soorten hebben daarnaast veel regen nodig en overleven niet bij droogte. Plant ze nooit op een droge plek want ze houden van een vochtige bodem. Je moet er ook voor zorgen dat ze niet helemaal uitdrogen. De plant wortelt oppervlakkig dus hij haalt zijn water bij droogte niet helemaal van onderaf aan.

Onderhoud:
Besproei een camelia af en toe met regenwater of leidingwater. De camelia groeit vrij. Beperk de snoei, altijd na de bloeiperiode, tot uitstekende takken en laat de plant verder met rust. Het verwijderen van scheuten word alleen gedaan om de struik te verjongen. Soms groeien er scheuten diagonaal binnen in de struik. Die mag je ook verwijderen.

Voeding en bemesting:
Strooi halverwege de zomer kaliumrijke meststof en besproei de grond na het uitstrooien ervan. TIP van het internet: begraaf enkele roestige spijkers rondom de plant, hij is een liefhebber van ijzeroplossingen. Verder is een handje organische compost nooit weg. Laat ook gerust blad en ander plantafval in de herfst onder de plant liggen, dat is goed voor hem en houd de bodem vochtig.

Vorstbestendig:
De vorstbestendigheid kan tegenvallen. Nederland kent (tegenwoordig minder en kortere) periodes van strenge vorst en het kan dan noodzakelijk zijn de struik met een doek te beschermen. Dit soort doeken zijn in de handel verkrijgbaar. Ook kan het nuttig zijn de bodem onder plant aan te mulchen of met houtsnippers dan wel herfstbladeren te bedekken.

Verlies van knoppen:
Camelia laat knoppen vallen. Wat is de oorzaak? In de late zomer en in de herfst ontwikkelt  camelia zijn bloemknoppen aan de top van elke scheut. Als  de plant in deze periode te droog staat, kan een tekort aan water ertoe leiden dat de bloemknoppen in het voorjaar wel eens afvallen. Geef Camelia’s daarom in de volle grond en in potten vanaf de late  zomer tot ver in  okt. in droge perioden ruimschoots water. Daarnaast kun je in het voorjaar een laag compost rond de voet van de plant aanbrengen. Daardoor wordt het vocht in de grond beter vastgehouden.

Een beschutte plaats is voor alle soorten camelia’s aan te raden. De struiken verdragen slecht koude en sterke wind.

Terug naar schaduwplanten

Info oa: Teus Otten hoveniers


index

Mijn andere websites:
OutdoorIndex.nl
HetOudeGesticht.nl
Tekstschrijver4u.nl
Support Wiki | PixaBay.comGeplaatst

in

door