Camassia Prairielelie

In dit artikel over Camassia Prairielelie informatie over de grondsoort, bodem, plantvoorschriften, onderhoud en bemesting. De Nederlandse naam van Camassia is Prairylelie of Indianenbloem. Camassia Prairielelie is een bolgewas en hoort tot de lelieachtigen.

camassia prairielelie

Camassa komt van Kamas, de oorspronkelijke naam die de plant kreeg in Oregon van de Indianen aldaar. Voor de indianen was het trouwens een belangrijke voedselbron. De bol kan wel 500 gram wegen dus dat is een aardige maaltijd.

Camassia Prairielelie

Kenmerken:
Grondsoort: Voedselrijke grond, zandig
Grondsoort: op klei mengen met zand (Breekerzand)
Bodem: Voedselrijk, vochtig, nooit droog maar ook niet nat.
Standplaats: volle zon of halfschaduw
Hoogte: 50 tot 70cm
Kleur: Veelal blauw en geel of crème/wit

Camassia Prairielelie is een makkelijk bolgewas en hoort tot de familie der lelieachtigen. Het is een bolgewas dat het bollenseizoen verlengt en het bloeiseizoen van de rest van de tuin vervroegd. De bloemen zijn fijn en elegant. Het lover is mooi groen en scherp en puntig.

Grondsoort:
Camassia houdt van voedselrijke en zandige grond. Maar bij mij staat hij op tamelijk dichte tuingrond maar wel in een vochtige omgeving. Hij doet het als een tierelier. Maar zorg voor voldoende waterdoorlatend vermogen van de grond en maak hem los en luchtig. Maar feitelijk doet hij het overal zolang er maar vocht en voeding is. Hij staat dan ook te boek als een makkelijke bol die het overal doet.

Plantenvoorschriften:
Camassia Prairielelie doet het prima in de border maar ook in een pot. Camassia is ook een ideaal gewas om te laten verwilderen. Plant Camassia in groepjes van minimaal acht planten voor een optimaal effect. De ideale periode om de Camassia Prairielelie te planten is eind augustus begin september. De bollen hebben dan de tijd om goed te kunnen wortelen. Spit de grond goed om en plant ze op een diepte van ongeveer tien centimeter. Direct na het planten de Camassia goed water geven.

Vermeerderen:
Camassia kun je eenvoudig vermeerderen door scheuren. De herfst is het aangewezen seizoen hiervoor. Zet de gescheurde bollen op een afstand van 20cm uit elkaar en 10 centimeter diep. Camassia zou je een woekerplant kunnen noemen. Voor je het weet zit hij overal. Hij heeft geen probleem met ons klimaat en je hoeft hem niet te beschermen. Zaaien kan ook maar dan duurt het een paar jaar voordat de plant gaat bloeien. Neem zaad van de uitgebloeide aren en zaai het in een uit. Zet de planten na het ontkiemen en de vorming van de eerste bladeren in de tuin en laat ze verder groeien. Maar nogmaals, het duurt enige jaren voor ze gaan bloeien.

Bemesting en onderhoud:
Camassia Prairielelie behoeft geen speciaal onderhoud. Knip de oude bloemen weg en verwijder het blad als het bruin is en afgestorven. Bemesten van bollen in zijn algemeenheid is niet of nauwelijks nodig. Heb je bollen zoals Camassia die langer op dezelfde plek staan dan kun je wat compost of gedroogde stalmest/koemestkorrels op de grond gooien. Meer is niet nodig. Doe dit na de bloei als de bol verder groeit en voedsel verzamelt voor het volgende jaar.

Water geven in de zomer kun je het beste doen door de tuinslang op een plek te leggen en daar een tijdje te laten lopen. Het water zakt dan in de grond. Dat is beter dan sproeien waarbij veel water verdampt of op de planten blijft liggen. Dat is bovendien slecht voor de bloemen. Na het wateren op de grond kun je vlak voor het ondergaan van de zon de tuin even kort helemaal nat sproeien.

index

iGer.nl
Deze site gebruik geen cookies, trackers of andere spyware. Daarom hoeft u ook nergens mee akkoord te gaan of iets te weigeren. Wij staan voor een puur en schoon internet waarbij u veilig en onbekommerd kunt surfen op het World Wide Web. Ook deelnemen? Zie een Vrij Internet. Wij wensen u veel leesplezier: iGer & NetPerk.

Geplaatst

in

door

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *