Calathea Rufibarba Elger Grass

In dit artikel over de Calathea Rifibarba Elger Grass informatie over de grondsoort, bodem, standplaats, vocht, voeding en bemesting van deze elegante kamerplant. De Calathea Rufibarba Elger Grass is een mooie maar zeker geen gemakkelijke kamerplant. Hij komt oorspronkelijk uit Zuid Amerika, met name Brazilië en de omliggende landen. Het is een plant die luchtzuiverend werkt. Met zijn grote groene bladeren zet hij veel CO2 om in zuurstof. En ook nog een leuk weetje: Calathea Rufibarba Elger Grass gaat slapen: als het donker word sluiten de bladeren zich.

Calathea Rufibarba Elger Grass

Kenmerken:
Grondsoort: Kalkarm, humusrijk
Bodem: doorlaatbaar, luchtig, licht voedselrijk
Standplaats: halfschaduw, geen direct zonlicht
Vocht: vochtig maar niet nat
Temperatuur: tussen de 16 en de 27 graden/C
Voeding en bemesting: Bijmesten met pokon voor groene planten.

De naam Calathea werd in 1818 door G.T.W. Meyer aan de plant gegeven en stamt af van het Griekse woord Kalathos, wat mand of korf betekent. Dit is mogelijk bedacht vanwege het feit dat de indianen de lange bladeren gebruikten om er manden van te maken en vis en vlees in te verpakken.

Belangrijk: sproei de Calathea Rufibarba Elger Grass met ontkalkt water. Dat krijg je door water te koken of juist te bevriezen. Het kalk slaat dan neer op de bodem.

calathea rufibarba elger grass

Standplaats
De Calathea Rifibarba houdt van een lichte plek maar nooit in de directe zon. Krijgt hij te veel zon dan zullen de bladeren bruine vlekken krijgen. Als tropische plant staat hij onder de bomen en krijgt dan gefilterd licht. Dat noem je halfschaduw. Het is dus een goede kant voor de achterkamer. Die bevind zich in Nederland immers vaak op het Noorden. Zet hem dus nooit in een huiskamer op het zuiden in de vensterbank, dan is het snel afgelopen.

Verder houd hij net als zovele andere kamerplanten niet van tocht. Ideale temperatuur tussen de 16 en de 27 Graden/C en compleet vorstvrij

Water en vocht:
Planten die van oorsprong uit het tropisch regenwoud afkomstig zijn vereisen nog al wat op het gebied van vocht en water. Enerzijds regelmatig water geven maar nooit echt nat is het credo. De  kluit mag nooit uitdrogen maar een laagje water onder in de pot is ook weer niet goed. Laat na het water geven de kluit even uitlekken.

Regelmatig sproeien, de kluit vochtig houden (af en toe even voelen) en in de winter minder water geven dan in de zomer zijn de belangrijkste aandachtspunten afgezien van een vochtige maar nooit natte kluit.

Voeding en bemesting:
Tijdens het groeiseizoen in de zomer regelmatig (1 of 2 keer in de maand) wat standaard voeding voor groene planten geven. Doe dit in de winter absoluut niet.

Onderhoud:
Verpot de Calathea Rufibarba Elger Grass elke 2 jaar en geef hem verse potgrond vermengd met wat turf en kokosvezels. Het advies is  om in dit soort gevallen altijd een iets grotere pot te nemen.

Gebruik geen gif of giftige bestrijdingsmiddelen. Dat is slecht voor de insecten, kikkers, vogels en andere dieren. Gebruik liever geen produkten van Bayer en HG en vaak ook van Pokon. Liever van EcoStyle en andere ecologische en biologische produkten.

index

Deze site gebruik geen cookies, trackers of andere spyware. Daarom hoeft u ook nergens mee akkoord te gaan of iets te weigeren. Wij staan voor een puur en schoon internet waarbij u veilig en onbekommerd kunt surfen op het World Wide Web. Wij wensen u veel leesplezier: iGer & NetPerk.

Geplaatst

in

door