U bent vermoedelijk op de buxus plaag pagina terechtgekomen omdat u in google de termen buxus + plaag gezamenlijk heeft ingetikt naar aanleiding van de buxusmot (en dan vooral de rups daarvan) en/of de buxus schimmel. Er zijn twee soorten schimmel, Cylindrocladium buxicola herken je aan donkerbruin verkleurende blaadjes en zwarte strepen op de takken. Volutella buxi herken je aan lichtbruin verkleurende, verdrogende blaadjes. Op de onderkant van het blad en op de twijgen zitten roze sporenhoopjes.
De buxusmot of rups herkent u aan het feit dat er rupsen op uw planten zitten en aan afgekloven bladeren en takken.
De buxus plaag
Ik persoonlijk ben erg blij met de buxus plaag want ik heb een uitgesproken hekel aan die saaie groene bende. Het aanplanten van deze plant getuigt bovendien van snobisme en gebrek aan fantasie. Toen ik mijn huidige woning huurde en de middelgrote stadstuin in ogenschouw nam was de eerste klus het rigoureus uit de grond trekken van zeker 3 complete buxushagen. Nu word mijn werk automatisch gedaan door motten en schimmels
Maar voor de snobistische en fantasieloze buxusliefhebbers is dat wel degelijk heel vervelend. En aangezien ik aan geen enkele bevolkingsgroep een hekel heb en ik bovendien van mening ben dat er over smaak niet valt te twisten heb ik toch een paar tips&tricks voor de deze jaren zo hard getroffen buxus-eigenaren.
Buxus plaag oorzaak: Zwakke planten
De Buxus gaat primair ten onder aan zijn eigen populariteit en toepassing. Er worden te snel te en te veel planten gekweekt die vervolgens te dicht op elkaar worden gezet. Dat is de basis van de ellende.
De ellende voorkomen: vroeg beginnen
Je kunt iets van de ellende voorkomen door de planten niet al te dicht op elkaar te zetten en ze minder te snoeien. Dan hebben ze minder “wonden” en dan krijgen de schimmels minder kans. Ook het enigszins open houden van de planten kan helpen. Maar dat is helaas juist niet de bedoeling van buxus.
Een volgende oplossing is om je struiken deels of geheel te vervangen door andere soorten. Er zijn struiken genoeg die je in de vorm kunt snoeien. Liguster is daar de bekendste van. Maar zijn er echt veel meer. Goed zoeken dus en niet meteen de makkelijkste weg kiezen en voor buxus gaan.
Voor Topiary kun je trouwens prima liguster gebruiken maar ook veel andere soorten. Ik ben momenteel bezig een speciale pagina te wijden aan plantensoorten voor hagen en heggen. Een beetje afwisseling is ook nooit weg. Een variatie aan soorten in je tuin bevordert per definitie de start van soort-specifieke plaagbestrijding.
Geen chemische bestrijding … !
Ga deze buxus plaag alsjeblieft niet met gif bestrijden. De buxux plaag komt terug en je moet weer gaan spuiten. Je lost het probleem niet op, alleen het gevolg. Het probleem is gelegen in de zwakke planten die verkeerd, dat wil zeggen te dicht op elkaar zijn geplant. En als je gif gebruikt breng je indirect ook schade toe aan andere insecten, met name bijen. Doe dit dus alsjeblieft niet. Het hele internet staat bol met chemische middelen tegen de Buxus ellende maar je lost het probleem er toch mee op.
Biologische bestrijding van Schimmels
Er zijn wel mogelijkheden genoeg om deze plagen te voorkomen. Voor de buxus die is getroffen door de schimmels is er helaas relatief weinig hoop. Je kunt de planten helemaal terug snoeien maar de kans dat de schimmel weer terug komt als de haag weer mooi dicht is gegroeid is vrijwel 100%. Beter dus om andere haagjes aan te planten of in zijn algemeenheid een totaal andere weg in te slaan met je tuin. Je hoeft niet alle buxus weg te halen maar toch al snel zo’n 80% die je dan aanvult met andere soorten. Zorg dan ook voor sterkere planten door goede varieteiten te kopen (is waarschijnlijk wel duurder)
Verder kun je de schimmels met biologische macro-organismen bestrijden maar vooral door preventie en het weerbaar maken van de planten. Er zijn bij mij voor die aanpak 2 middelen bekend:
De TOPBUXUS-health mix
Organisch middel om de buxus gezond en weerbaar te maken tegen schimmels. Zorg er voor dat je er op tijd bij bent. Takken en bladeren zullen opnieuw gaan uitlopen en zich herstellen. Door de struik 3 tot 5 keer in te sprayen tijdens het groeiseizoen (maart t/m oktober) voorkom je dat de buxusbladeren gele randen krijgen. Ook kun je de spray gebruiken om de schimmelaantasting direct te stoppen,
EcoStyle Vital
Een ander middel is EcoStyle Vital van EcoStyle, een merk dat vele organische en biologische middelen produceert. Je moet dan al vroeg in het voorjaar de buxus plaag inspuiten waardoor je de weerstand van de plant vergroot. De bladeren van de buxus worden afgehard waardoor schimmelziektes minder kans maken. Behandel de struik direct na elk snoeibeurt.
Verder dien je beide middelen toe in combinatie met verantwoord snoeien. Dus niet te vaak en met ontsmet snoeimateriaal. Gebruik bovenstaande middelen direct na het snoeien. Het kan zelfs zo zijn dat reeds aangetaste planten na rigoureuze snoei weer gaan aanslaan.
Zorg verder voor voldoende vocht en voeding. Gezonde planten hebben minder last van ziektes dan zwakke planten
Biologische bestrijding van Motten en rupsen.
Wil je biologisch bestrijden met een contactmiddel op basis van natuurlijke pyrethrinen dan dien je elke rups effectief te raken met het middel. Een drukspuit met blaasfunctie is hier aangeraden. Natuurlijk is het zo dat ook nuttige insecten kunnen worden geraakt dus is een toepassing bij valavond, wanneer de nuttige insecten minder actief zijn, de betere keuze. Bovendien blijft de haag dan langer vochtig en het product dus langer werkzaam…na 48 uur vind je van pyrethrum niets meer terug.
Geef een reactie