Brem, Bezembrem of Cytisus Scoparius


In dit artikel over Brem informatie over de grondsoort, bodem, onderhoud, bemesting en snoeivoorschriften van deze knalgele voorjaarsbloeier. Het is een vlindervriendelijke plant waar onder andere het Groentje, het Heideblauwtje, het Boomblauwtje en de Bruine vuurvlinder.

Brem is ook een mooie bijenplant en trekt vooral veel wilde bijen, hommels en vlinders aan die zich verlustigen aan de nectar en het stuifmeel.

Brem
De klassieke gele Brem

Kenmerken:

Bodem: Goed doorlaatbaar, voedselarm
Grondsoort: droge, vrij zure en voedselarme, zandig tot lemig
Standplaats: Zonnige open plek
Kleur: Lila of geel tot wit
Hoogte: tot 2 meter
Bloeiperiode: Mei

Grondsoort en bodem:

Brem of bezembrem stelt weinig eisen aan de bodem en de standplaats. Hij doet het redelijk tot goed op een vrij droge, voedselarme, zwak zure bodem. Ideaal is vochthoudende grond met humus erin.
In Nederland vind je dezes uitbundige voorjaarsbloeier van oorsprong op voedselarme zandige bodems, in heidevelden op taluds langs wegen en op voedselarme hellingen

Standplaats:

Zet de brem op een plek in de zon en zorg voor wat ruimte om hem heen. Hij kan in een border maar je moet hem niet te veel in de drukte zetten. Hij kan goed tegen de hitte maar dan moet je hem wel meenemen in de sproeironde.

De rode Brem of Bezembrem

In de winter kan hij vorstschade oplopen. Dan kun je hem gewoon terugsnoeien. Hij groeit dan weer volledig terug.

Onderhoud en snoei

Na een wat strengere winter kunnen de takken aan het uiteinde zijn bevroren. Dan kun je hem gewoon afsnoeien. Sowieso is het raadzaam de takken na de bloei stevig terug te zetten. Je krijgt er meer voor terug en de plant zal uitbundiger bloeien.

Belangrijk: De brem bloeit op hout van vorig jaar. Je moet hem dus meteen na de bloeit snoeien zodat hij volgend jaar aan de nieuwe takken kan gaan bloeien.

De gemeente zet de struiken, net als de meeste rozen, om de 2 of 3 jaar terug tot op de stronk.

index

iGer.nl
Deze site gebruik geen cookies, trackers of andere spyware. Daarom hoeft u ook nergens mee akkoord te gaan of iets te weigeren. Wij staan voor een puur en schoon internet waarbij u veilig en onbekommerd kunt surfen op het World Wide Web. Ook deelnemen? Zie een Vrij Internet. Wij wensen u veel leesplezier: iGer & NetPerk.

Geplaatst

in

door

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *