In dit artikel over Brem informatie over de grondsoort, bodem, onderhoud, bemesting en snoeivoorschriften van deze knalgele voorjaarsbloeier. Het is een vlindervriendelijke plant waar onder andere het Groentje, het Heideblauwtje, het Boomblauwtje en de Bruine vuurvlinder.
Brem is ook een mooie bijenplant en trekt vooral veel wilde bijen, hommels en vlinders aan die zich verlustigen aan de nectar en het stuifmeel.

Kenmerken:
Bodem: Goed doorlaatbaar, voedselarm
Grondsoort: droge, vrij zure en voedselarme, zandig tot lemig
Standplaats: Zonnige open plek
Kleur: Lila of geel tot wit
Hoogte: tot 2 meter
Bloeiperiode: Mei
Grondsoort en bodem:
Brem of bezembrem stelt weinig eisen aan de bodem en de standplaats. Hij doet het redelijk tot goed op een vrij droge, voedselarme, zwak zure bodem. Ideaal is vochthoudende grond met humus erin.
In Nederland vind je dezes uitbundige voorjaarsbloeier van oorsprong op voedselarme zandige bodems, in heidevelden op taluds langs wegen en op voedselarme hellingen
Standplaats:
Zet de brem op een plek in de zon en zorg voor wat ruimte om hem heen. Hij kan in een border maar je moet hem niet te veel in de drukte zetten. Hij kan goed tegen de hitte maar dan moet je hem wel meenemen in de sproeironde.

In de winter kan hij vorstschade oplopen. Dan kun je hem gewoon terugsnoeien. Hij groeit dan weer volledig terug.
Onderhoud en snoei
Na een wat strengere winter kunnen de takken aan het uiteinde zijn bevroren. Dan kun je hem gewoon afsnoeien. Sowieso is het raadzaam de takken na de bloei stevig terug te zetten. Je krijgt er meer voor terug en de plant zal uitbundiger bloeien.
Belangrijk: De brem bloeit op hout van vorig jaar. Je moet hem dus meteen na de bloeit snoeien zodat hij volgend jaar aan de nieuwe takken kan gaan bloeien.
De gemeente zet de struiken, net als de meeste rozen, om de 2 of 3 jaar terug tot op de stronk.
Geef een reactie