Brandende liefde, Lychnis Chalcedonica

In dit artikel over Brandende liefde, Silene of Lycnis Chalecedonia informatie over de standplaats, grondsoort, bodem, bloeiperiode van dit felrode accent in de Cottagegarden. Deze plant is makkelijk, meerjarig, zelf te zaaien en op te kweken en de pol kan gescheurd worden. In mijn tuin is hij niet meer weg te denken. De felrode bloemschermen zijn een jaarlijks terugkerende manifestatie van kleurenpracht.

Brandende liefde, Silene of Lychnis Chalcedonica

Kenmerken van de Brandede liefde, Silene of Lychnis Chalcedonica
Standplaats: Zonnige plek, Halfschaduw
Grondsoort: normale tot goede tuingrond, niet te droog
Bodem: van lichtzuur tot licht basisch. Geen bijzondere eisen.
Bodem: zandig, humusrijk, doorlaatbaar, matig voedselrijk
Bloeiperiode: Juni / juli
Hoogte: 80 – 100 cm (er zijn ook lagere varianten)
Plaats: Borderplant
Winterhard, bladverliezend.
Kleur: Rood

Brandende liefde, Lychnis chalcedonica, Silene,
Maltezer Cross (Eng)

Algemene informatie:
Brandende liefde (Silene chalcedonica synoniem Lychnis chalcedonica) is een meerjarige plant met intens rode bloemen. Hij komt van oorsprong uit Rusland. Het is een bijzonder populaire borderplant vanwege de prachtige rode kleur. Brandende liefde behoort tot het geslacht Silene en is verwant aan onder meer Silene coronaria (prikneus).
De plant is lang en erg windgevoelig. Hij heeft de neiging om te vallen en gaat dan op de grond liggen met de laatste 20 tot 40 cm omhoog. Het is dan bijna een kruipende plant. Ondersteuning door stokken, gaas of andere planten is dan ook zeer gewenst.

Thumb lycnis calcdonica

Van de plant word ook wel gezegd dat het een achtergrondplant is. Dus niet als een solitaire plant vooraan in de border maar tussen de lange bloeiers, een beetje naar achteren in de border. Bij mij groeit hij tussen de Dahlia’s en een Hortensia door. Zelfs dan heeft hij ondersteuning nodig trouwens.
De plant vormt lange stengels met bovenop een bloemenscherm waarin 10 tot 50 bloemetjes zitten. Hij word gemiddeld zo’n 80 a 100 cm en bloeit van Juni tot Augustus. Het bloemetje heeft 5 diep ingesneden kroonbladeren waardoor het de vorm heeft van een Maltezer kruis. In het engels heet de plant dan ook Maltezer Cross.


Standplaats:

De plant heeft feitelijk normale tuingrond nodig met voldoende voeding, een beetje vochtig en geregeld zon. Hij stelt echter geen extreme eisen aan de grond en de plek waar hij staat. Bij mij in de tuin staat hij in de halfschaduw achter een schutting maar met de zon die hij krijgt doet hij het uitstekend. De foto’s tonen dat voldoende aan.

Cottagegarden: 
Dit is een ideale plant voor de cottage-garden. Hij is kleurig, lang, meerjarig en behoeft weinig onderhoud. Hij stelt geen speciale eisen aan de bodem en is makkelijk te scheuren. Bovendien doet hij het erg goed tussen andere lange planten, sterker nog, die heeft hij nodig om overeind te blijven staan.

Zaaien
De plant vormt een wortelkluit waaruit een bladrozet groeit. De plant is eenvoudig te zaaien. Zaaien ter plaatse en later uitdunnen. Voorzaaien kan in de zomer en in het najaar op de plaats zetten. Het volgend jaar heb je een mooie bloeiende plant.  Voorzaaien is overigens niet noodzakelijk tenzij je zoals ik niet voldoende  plek hebt. De Silene is trouwens een prima snijbloem en dat is ook nog eens goed voor de lengte van zijn bloeiperiode.

Vermeerderen
De silene is prima te scheuren. Het eerste jaar zijn de plantjes enigszins iel maar al snel vormt zich een sterke pol. Die kun je na 2 jaar bloeien. Ik heb wel de ervaring dat de pollen na een jaar drie verdwijnen. Ik heb er zelf dus een gewoonte van gemaakt om de pollen na elk 2e bloeiseizoen te scheuren en opnieuw op te kweken. Dat doe ik vaak in potten met voedzame grond gemengd met zaai- en stekgrond om een goed wortelgestel te laten vormen.

Bescherming:
Geeft de kluit aan het einde van het jaar een beschermend jasje van compost en (een beetje) houtpulp waardoor overwintering en voldoende voeding voor het volgende jaar zijn gegarandeerd.

Foto’s:

Gebruik nooit gif in uw tuin. Neem biologische bestrijdingsmiddelen van Ecostyle of andere ecologische merken. Gebruik nooit spullen van Bayer of HG. Dit is allemaal vergif en dat is één van de oorzaken van de terugloop van het aantal insecten.

index

iGer.nl
Deze site gebruik geen cookies, trackers of andere spyware. Daarom hoeft u ook nergens mee akkoord te gaan of iets te weigeren. Wij staan voor een puur en schoon internet waarbij u veilig en onbekommerd kunt surfen op het World Wide Web. Ook deelnemen? Zie een Vrij Internet. Wij wensen u veel leesplezier: iGer & NetPerk.

Geplaatst

in

door

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *