Bosrank, Clematis Vitalba, schone klimmer

In dit artikel over de Bosrank of Clematis informatie over de grondsoort, onderhoud, voeding en bemesting overige informatie over de Bosrank is inheems in de gematigde klimaatzones van Europa, Azië en Amerika. Hij groeit bij voorkeur op kalkrijke en iets vochtige bodem in bossen, langs bosranden en in struwelen langs rivieren.

Kenmerken van de bosrank:
Standplaats: zonnig tot halfschaduw, stenige plaatsen
Bodem: droge tot matig vochtige kalkhoudende grond, zandachtig
Grondsoort: matig voedselrijk tot voedselrijk, basisch, kalkhoudend
Kleur: wit, roomkleurig
Bloei: juli/augustus
Vaste plant
Onderstaand artikel gaat louter over de bosrank en niet over de Clematis in zijn algemeenheid.

Thumb-bosrank-clematis-vitalba

Algemene informatie:
De bosrank of Clematis vitalba is een vaste plant uit de ranonkelfamilie of Ranunculaceae. Het is een houtige klimplant die voorkomt in bossen en kreupelhout op kalkhoudende gronden.

Hij komt vrij algemeen voor in Nederland en Belgie (Wallonie). In Nederland het meest in de Leemstreek, de Maasvallei en in de duinen. De soort breidt zich uit en staat niet meer op de rode lijst.

Bosrank is een giftige plant vanwege het sap. Daar zit alkaloïde proto-anemonine een, een giftige stof die huidinfecties kan veroorzaken.

Typische groeiplaatsen:
Op lichte plekken in bossen, bosranden, heggen, schuttingen en houtwallen, kreupelhout in de duinen, langs spoorwegen, langs rivierdijken, uiterwaarden en waterkanten.

De plant valt op doordat ze als een sluier over struiken en takken heen kan groeien. Dit komt doordat de bladstelen zich om stengels of takken van andere planten en struiken heen slingeren. In mijn tuin is (of was) dat een roos (pink dawn).

Het zijn geen hechtplanten zoals de klimop maar wortelen zelfstandig in de grond en hebben boomstammen en takken nodig voor steun. Op die manier kan de plant hoog in de omringende vegetatie groeien. Soms bereiken zij een hoogte van 30 m. De stengel kan na enige tijd polsdik worden. Soms ligt hij op de bodem, soms hangt hij in de bomen of struiken waar hij doorheen groeit. De stengels zijn strobruin en zien er geschubd uit door de dunne bast die schilfert.

De bosrank bloeit met grote hoeveelheden roomkleurige, kleine bloemen die lekker geuren. In het najaar ontwikkelen zich de bloemen tot zaden die omgeven zijn door wollig pluis. Deze zilverglanzende pluizen blijven tijdens de winter een de plant hangen.

Bosrank kan dikke pakketten van takken vormen met een dicht blader en bloemdek. Daarom nestelen vogels maar al te graag in de takken van de bosrank waar zij bescherming en beschutting vinden.

Plantvoorschriften Clematis (algemeen)
Maak een ruim plantgat en maak de grond los en bemest met compost of gedroogde koemest. Leg een laag van goede aarde aan aan waarin de kluit word gezet. Laat de kluit goed drenken in ruim water. Zet de kluit helemaal onder de grond tot 15 cm boven de kluit.

De plant zelf staat dus ook 15cm onder de grond. Vul het gat aan met humusrijke, losse en doorlaatbare grond. Leg een laag van bladmulch of bladrond rondom de plant aan. De meeste clematissen houden er van als de kluit in de schaduw staat. Neem nu de ranken en leidt ze in de richting waar u ze wilt hebben en zet ze losjes vast met de daarvoor verkrijgbare materialen.

Bosrank bemesten:
De bosrank houd van voeding zoals compost, gedroogde koemest en gewone tuinmest. Hou hier mee op zodra hij gaat bloeien en geef dan wat vloeibare bloeimest. Maar de bosrank heeft dit eigenlijk nauwelijks nodig. Zeker niet in een enigszins wilde tuin waarin het blad etc. blijft liggen. Heeft u echter een nette tuin en ruimt u al het organische materiaal op geeft dan voldoende compost en gedroogde koemest.

Bosrank Snoeien:
De bosrank is een fikse klimmer die af en toe wel een snoeibeurt kan gebruiken. Bij mij in de tuin begon de schutting (een oudje, dat moet ik toegeven) na een jaar of 3 aardig over te hellen. Ook kreeg onze sjieke witte roos steeds minder leefruimte. Dus werd de snoeischaar uit de tuinkast gepakt.

Radicaal terugsnoeien:
De maand maart is de ideale maand om de bosrank te snoeien. De eenvoudigste manier is om de plant helemaal tot beneden toe af te snoeien. Hou een halve meter tot een meter hout over en laat de (snelgroeiende) bosrank lekker opnieuw beginnen.

Vormsnoei van Mei tot Augustus:
Naast radicaal terugsnoeien is een beetje uitdunnen is echter ook mogelijk. Hierbij is enig gezond verstand de beste raadgever. Feitelijk kun je van vormsnoei spreken. Hou daarbij in de gaten dat het voor de Bosrank goed is om lucht en licht te krijgen. Kort de hoofdtakken dus in maar vergeet niet om ruimte in de plant te maken door dwarstakken uit te dunnen en de overblijvende (gewenste) takken een beetje in de goed richting te leiden.

Najaarssnoei:
Is de Bosrank in het najaar uitgebloeid dan kan een beetje uitdunnen geen kwaad. Haal erg woekerende takken weg en alles wat een kant opgaat waar u de bosrank niet wilt hebben. Gezien de snelheid waarmee hij in het voorjaar doorgroeit mag hierbij redelijk radicaal aangepakt worden. Snoei te lange zijtakken helemaal weg en leidt ze in een andere richting.

Hou er bij het snoeien rekening mee dat oude takken wortel kunnen schieten. Haal al het materiaal dus weg. Of laat het juist liggen of plant het waar je nog meer van deze prachtige bloeier wilt laten groeien.

De Bosrank is een insectenvriendelijke plant vanwege de nectar.

Taxonomische indeling:

Rijk: Plantae (Planten)
Stam: Embryophyta (Landplanten)
Klasse: Spermatopsida (Zaadplanten)
Clade:Bedektzadigen
Clade:’nieuwe’ Tweezaadlobbigen
Orde: Ranunculales
Familie: Ranunculaceae (Ranonkelfamilie)
Geslacht: Clematis (Clematis)
Soort Clematis vitalba

Engels: Traveller’s Joy of Old Mans Beard
Frans: Clématite des haies
Duits:: Gewöhnliche Waldrebe

index

iGer.nl
Deze site gebruik geen cookies, trackers of andere spyware. Daarom hoeft u ook nergens mee akkoord te gaan of iets te weigeren. Wij staan voor een puur en schoon internet waarbij u veilig en onbekommerd kunt surfen op het World Wide Web. Ook deelnemen? Zie een Vrij Internet. Wij wensen u veel leesplezier: iGer & NetPerk.

Geplaatst

in

door

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *