Bosliefje of Nemophila, bodembedekker

In dit artikel over het bosliefje of Haagbloem of Nemophila informatie over zaaien, planten, grondsoort, boden, standplaats, voeding en bemesting en onderhoud van dit prachtige plantje. Het Bosliefje of Haagbloem kan een tapijt van kleine lichtblauwe bloemen vormen in de natuur of in de eigen tuin. Het is een eenvoudig maar beeldschoon plantje dat zich makkelijk laat zaaien en niet veel onderhoud nodig heeft.
Bosliefje of Nemophila

Kenmerken van het Bosliefje

Grondsoort: normale pot en tuingrond, matig voedselrijk
Bodem: Vochtig, vochthoudend, doorlaatbaar
Standplaats: (zon) / halfschaduw / Schaduw
Vocht: vochtige grond, nooit droog
Licht en zon: Halfschaduw, zonnig kan, schaduw ook
Voeding en bemesting: nauwelijks nodig, beetje vloeibare bloeimest in potten en bakken en hangmanden.
Hoogte: 15 tot 35 cm
Kleur: Blauw, wit, combinatie van die twee.

Bosliefjes of Nemophila is een plantengeslacht van de Boraginaceae. De Nemophila-soorten zijn voornamelijk afkomstig uit het westen van de Verenigde Staten, maar er zijn er ook in Canada, Mexico en het zuidoosten van de Verenigde Staten.

Alle Nemophila-soorten zijn een- of tweejarig. Ze bloeien enkel in het voorjaar. De N. menziesii heeft blauwe blaadjes met een wit hart, de N. maculata heeft een witte kleur met aan het einde van het blad een paarsblauwe vlek. Het blad van Nemophila is licht frisgroen. De planten worden tot 25 cm hoog. Ze groeien breeduit en ze zijn gemakkelijk zaaibaar.


Bodembedekker Pur Sang

Het bosliefje is ook een bijenplant.

Grondsoort:
Normale pot- of tuingrond, pH neutraal. Matig voedselrijk. Niks bijzonders dus, dit plantje kun je bijna overal kwijt.
Standplaats:
Bosliefje is vooral een bodembedekker die het prima doet in hangmanden, potten, bakken en borders. Bosliefje kan tegen de zon maar doet het ook in de volle schaduw. De bloeiperiode is relatief kort dus als u zelf zaait maak dan meerdere batches met een tussenperiode van een maand.

Zaaien:
Zaaien doe je in fijn geharkte en onkruidvrije grond of voorzaaien in zaai- en stekgrond. Dun zaaien en de zaden lichtjes aandrukken en afdekken met een laagje fijne aarde van ongeveer 1 cm. Water geven en na opkomst uitdunnen tot op 15 cm van elkaar. Voorzaaien in maart / april en in mei in de volle grond. Breed uitstrooien in de border.

x

Mijn andere websites: OutdoorIndex.nl
Tekstschrijver4u.nl
Support Wiki | PixaBay.com