Wat moet je doen al je bollen vroeg opkomen? In ieder geval beschermen tegen zware vorst, dat is een ding wat zeker is. Daar zijn verschillende manieren voor. Maar wees niet al te bang als je bollen vroeg opkomen: Bollen zijn vroege bloeiers dus het is niet meteen een ramp.
Als de bollen vroeg opkomen
Wat er wel fout kan gaan:
als in je tuin de bollen vroeg opkomen en ook vroeg gaan bloeien dan kunnen de bloemen lelijk worden en dood gaan bij invallende vorst. Toen we in 2018 laat vorst kregen na een zeer zachte najaar en winter heb ik maar weinig lol gehad van mijn krokussen. Die waren iel door de late vorst, hadden weinig kleur en vielen om. Dat gebeurde toen de vorst toesloeg terwijl de crocussen net begonnen te bloeien. En daar kun je verder weinig aan doen.
Als je bollen vroeg opkomen:
Echter kun je de te vroeg opgekomen bollen wel beschermen tegen erge vorst. Je moet ze dan bedekken met bladeren of stro of een dergelijke materiaal. Ik schrijf dit artikel op 3 januari 2019 en de hele boel staat al boven de grond terwijl ik nog bloeiende Heleniums in de tuin heb en er zelfs nog een dahlia staat hoewel hij niet meer bloeit. Niet alles is dood door de hoge temperaturen en sommige planten beginnen al weer op te komen. En dus gooi ik er oude bladeren en wat fijn stro overheen als de kou invalt.
Komen je bollen vroeg op je weet zeker dat er een vorstperiode aankomt doe je er dus goed aan de boel een beetje te bedekken. Ik heb er dit jaar al het oude blad dat nog in de voortuin lag over de grond gegooid. Dat rot wel weg en wat niet wegrot kun je in het voorjaar onder schoffelen als je de tuin klaar maakt voor de zomer. Begin daar niet te vroeg mee trouwens, eind Maart is vroeg zat.

Maar ook dan kan er nog heel wat vorst komen. Bescherm dus vroege planten en bollen voor de zekerheid met een laagje bladeren, stro of fijne houtsnippers. Meteen een goeie compost voor de rest van het jaar, zeker als je oud bladmateriaal gebruikt. Ik stop trouwens altijd een stuk of 2 grote plastic zakken vol met oud bladmateriaal gemengd met vocht en wat compost en potgrond dat ik er doorheen meng. Gaatjes prikken in de zak en af en toe omdraaien in de zak. Dan heb je altijd wat extra bescherming achter de Hand.
Dit mengel kun je na later ook weer vermengen met compost, fijne houtsnippers en stro of ander plantaardig materiaal. Is altijd goed voor de grond en wat overblijft en niet verrot kun je weghalen en in je composthoop of bak gooien.
Het Goede Nieuws:
Het goed nieuws is dat bollen in principe prima tegen vorst kunnen. Ze drogen hooguit een beetje uit maar dat hersteld zich vanzelf weer. Als je dus vroeg in de winter al bollen ziet opkomen (crocussen, narcissen, sneeuwklokjes etc) dan hoef je dus niet in paniek te raken. Feitelijk is het normaal dat bollen vroeg opkomen.
Maar staan ze een centimetertje of 20 hoog en zie je al knoppen of gaan ze al bloeien gooi er dan bij erg vorst wat los, luchtig en licht materiaal overheen om ze te beschermen. En dan maar hopen dat het goed gaat want als ze eenmaal bloeien en de vorst knalt er echt overheen dan is er simpelweg geen lieve vader of moeder die er wat aan aan kan doen.
Gebruik nooit gif in uw tuin. Neem biologische bestrijdingsmiddelen van Ecostyle of andere ecologische merken. Gebruik nooit spullen van Bayer of HG. Dit is allemaal vergif en dat is één van de oorzaken van de terugloop van het aantal insecten.
Geef een reactie