Bollen planten in een pot

Bollen planten in een pot : bloembollen kun je in de tuin zetten maar vooral ook in bakken en potten. Daar zijn een aantal weetjes en tips voor en die gooi ik graag even het internet op. Prima grond voor bollen is grond die je in zakken bij een tuincentrum koopt. Dit is goeie schone grond met voldoende voeding, hij is schoon en er zit geen ongedierte in. Ook is hij lekker los en humusrijk. Voeg wel grof zand of fijn grind bij de grond om deze maximaal doorlaatbaar te maken. Gewone potgrond houdt water ook goed vast dus ze zullen niet te snel uitdrogen.

Bollen planten in een pot

De pot of potten:
Neem bij bollen planten in een pot altijd een pot die diep genoeg is. Een bol moet je gemiddeld 3x de hoogte van de bol diep planten, dus je pot met minstens 5x de hoogte van de bol zijn. Er moet immers ook nog materiaal in om de afvoer van water te bevorderen.

Voorbereiding:
Onderin de pot dus een laagje potscherven, grind, hydrokorrels of ander stenig materiaal. Ik neem graag fijn grind bovenop een laag oude potscherven. Zorg ook voor voldoende ruimte om het water af te voeren. Een gaatje zo dik als een potlood is niet voldoende. Hou daar rekening mee als je de pot gaat kopen of uitkiest. Minimaal 1 gat waar je duim doorheen moet kunnen is ideaal.

Grond of grondsoort:
Bij bollen planten in een pot doe je gewone potgrond in de pot gemengd met wat grof zand. Dat is beter voor de doorlaatbaarheid. Het is overigens het eenvoudigst om de pot voor ongeveer 60% te vullen, dan de bollen er in te leggen en vervolgens de aarde er bovenop te doen. Dan de bollen er in. Welke bol je ook neemt, wees niet te zuinig. Lekker vol doen die pot. Er moet natuurlijk wel wat ruimte tussen, de bollen mogen elkaar niet raken.

Vul vervolgens aan tot een paar centimeter onder de rand.
Plant je bollen in lagen zorg er dan voor dat tussen elke laag ook een laagje grond zit.
Stevig aandrukken en eventueel nog een laagje fijn grind er over.
Geef ook de pot wat water.

Gebruik dus altijd alleen potten met een goede afwatering. Het is ook om die reden dat je wat zand aan de potgrond toevoegt.
Voor de minimale diepte kun je aanhouden 20cm voor tulpen en narcissen en minimaal 15 cm voor bollen zoals krokussen. Alleen voor potjes binnen kun je de bollen bovenop de aarde leggen.

Beschermen tegen vocht en vorst:
De grond mag nooit echt nat zijn maar uitdrogen mag ook weer niet. Hou rekening met het feit dat de pot helemaal bevriest als het erg nat is. Ik laat mijn potten met bollen onder een afdakje staan zodat ze niet helemaal vol regenen en vervolgens bevriezen.
Dit laatste is erg belangrijk voor potten met bollen in de buitenlucht.

bollen planten in een pot
Mijn zelfgemaakt bollen-afdak

Te natte potten bevriezen en de bollen verrotten. Zorg dus altijd dat de potten in een natte winter nooit permanent helemaal nat zijn. Het kan soms al voldoende zijn de potten tegen de muur van het huis te zetten zodat de overhang van de dakgoot voor wat bedekking zorgt.

Gebruik nooit gif in uw tuin. Neem biologische bestrijdingsmiddelen van Ecostyle of andere ecologische merken. Gebruik nooit spullen van Bayer of HG. Dit is allemaal vergif en dat is één van de oorzaken van de terugloop van het aantal insecten.

index

iGer.nl
Deze site gebruik geen cookies, trackers of andere spyware. Daarom hoeft u ook nergens mee akkoord te gaan of iets te weigeren. Wij staan voor een puur en schoon internet waarbij u veilig en onbekommerd kunt surfen op het World Wide Web. Ook deelnemen? Zie een Vrij Internet. Wij wensen u veel leesplezier: iGer & NetPerk.

Geplaatst

in

door

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *