Bloemkool in potten, lekker en mooi

Bloemkool in potten verbouwen is goed mogelijk als je let op de grondsoort, bodem, bemesting, afmeting van de pot, voldoende water en het bestrijden van slakken en andere kleine vretertjes. Wie bloemkool in potten wil verbouwen moet niet bang zijn de kooltjes klein te oogsten want ze schieten snel door. Verder goed opletten op slakken en kevertjes want voor je het weet is je maaltje bloemkool al op.

bloemkool in potten

Kenmerken:

Grondsoort: waterdoorlatend, voedselrijk, humusrijk
Bodem: vochtig, doorlaatbaar, goed bemest
Standplaats: Ruim en zonnig  (in de hoogzomer halfschaduw)
Minimale afmeting van de container: 5 / 7 liter of 3 per 20 liter of meer.
Water geven: veel water geven, altijd vochtig houden.
Periode: kant en klare plantjes eind april planten.
Bemesting en voeding: compost, koemestkorrels, beendermeel, bloedmeel en patentkali.

Ik had voor de lol 2 bloemkoolplantjes gekocht en wat denk je, het lukte prima. In een niet al te grote pot groeide de bloemkool als kool. Maar dat is ook niet zo vreemd natuurlijk.

Bloemkool in potten verbouwen

Regel 1: Koop de plantjes bij het tuincentrum
Regel 2: Zet ze pas buiten als er zeker geen vorst meer is (temperatuur gemiddel rond de 10 graden)
Regel 3: Voldoende voeding!
Regel 4: Nooit lagen uitdrogen
Regel 5: Bijmesten

Grondsoort:

Zet de plantje eerst in een middelgroot potje met gewone moestuingrond. Hier zit voldoende voeding in voor het kleine plantje. Gaat hij naar de grote pot neem dan een mengsel van 2 delen moestuingrond, 1 deel compost, een handje beendermeel en een handje bloedmeel. Meng dit goed door elkaar en laat het een weekje staan. Ga je het plantje overzetten maak dan een gat, vul het met potgrond en zet daar het bloemkooltje in. Het plantje zal zelf op zoek gaan naar de wortels die ook niet meteen incontact komen met de compost.

Planten:

Als ik bloemkoo in potten ga verbouwen koop ik kant en klare plantjes, een dringend advies aan elke balkontuinier of siertuinboer. Je krijgt zo een stevig plantje dat goed op weg is. Zet ze in een middelgroot potjes tot je 4 grote bladeren en een stevige stengel hebt. Als je bloemkool in potten gaat verbouwen moet je ze minimaal 1x verpotten naar een grote pot en ze dieper zetten.

Had je ze al meteen in een grote pot gezet dan moet je ze aanaarden. Anders waait hij om beschadigd de stengel en kunnen het water en de voedingsstoffen niet meer naar de plant. De bloemkool kan hier prima tegen trouwens. Is de bloemkool eenmaal lekker aan het groeien en heeft hij meer dan 4 grote bladeren laat hem dan maar lekker in de pot staan maar doe er wel aarde bij om hem te ondersteunen.

Afmeting van de pot:

Ik had mijn kooltjes in potten van 5 liter. 7 is beter. Heb je echt een grote pot zet er dan 3 per 20 liter. Geef ruim voldoende voeding en wacht niet te lang met oogsten. In zo’n grote pot met 3 kooltjes gaan ze nooit groot worden.
Ga ik bloemkool in potten kweken en ik neem een grote pot dan gebruik ik vaak oude potgrond die gezeefd is en al extra voeding heeft gehad. Die grond is verrijkt met compost, aardbeien en tomaten korrels, beendermeel en bloedmeel. Ook voeg ik perliet en breekerzand toe om de doorlaatbaarheid te bevorderen.

Bemesting

Bloemkool heeft veel voeding nodig en dus begin met de pot rijkelijk te vullen met een deel moestuinaarde, veel compost en gedroogde koemest. Verder houden ze van stikstof, bloedmeel en beendermeel. Heb je dat soort ingredienten staan geef die dan. Tijdens de groei kun je nog patentkali geven.

Bijmesten:

Als de bladeren minder groen worden, een beetje grijs met zelfs wat paars of de onderste bladeren worden geel dan is er sprake van voedseltekort. Dit is funest en moet voorkomen worden. Gooi daarom elke 3 weken wat compost op de pot. Meng na een week of 6, als de planten zichtbaar groter zijn (feitelijk vlak voor de koolvorming) nogmaals een mengsel van compost en gemengde mestkorrels door wat potgrond en voeg dit toe. Hierna kun je stoppen. Je kunt bloemkool bijna niet te veel voeding geven dus schroom niet.
De vorming van de kool word voorafgegaan door het naar binnen groeien van de grote bladeren.

Standplaats:

Bloemkool houd van een zonnige plek. In een pot heeft hij altijd de ruimte dus dat is geen probleem. Is het een warme zomer let er dan op dat hij voldoende vocht krijgt en zet de pot tijdens erge warmte en droogte in de halfschaduw. Ga je op vakantie zet de potten van bij de buren anders gaat het snel fout.

Oogsten:

Wacht niet te lang met het oogsten van de bloemkool. In de eetbare tuin schiet hij snel door. De bloemkool die je in de supermarkt koopt, groot en zwaar, krijg je niet in de eetbare tuin. Opletten dus en vooral de bloemkool vochtig houden. Bij 20cm heb je al een goed resultaat.

Samenvatting:

Plant de bloemkool doorgaans vanaf half april of later als het een koud voorjaar is.
Pas op voor uitdroging van de pot, zeker als het erg mooi weer is (vochtschokken)
De pot mag echt nooit uitdrogen (ik adviseer plastic potten)
Zorg voor voedingsrijke, humusrijke, doorlaatbare en vochthoudend grond
1 plant per 5 tot 7 liter.
Vergeet halverwege de groei niet bij te mesten (en af ten toe en handje compost)
Let op slakken en de koolvlieg (gebruik een koolkraag) en de afzetting van eieren en poppen.
Wacht niet te lang met oogsten en wees blij met een kooltje van 20cm

index

iGer.nl
Deze site gebruik geen cookies, trackers of andere spyware. Daarom hoeft u ook nergens mee akkoord te gaan of iets te weigeren. Wij staan voor een puur en schoon internet waarbij u veilig en onbekommerd kunt surfen op het World Wide Web. Ook deelnemen? Zie een Vrij Internet. Wij wensen u veel leesplezier: iGer & NetPerk.

Geplaatst

in

door