Bloembollen

Bloembollen, toch even wat meer dan ze alleen maar in de grond stoppen. Waar zet je ze neer, de standplaats, wat is de beste grond, tuingrond of potgrond, en moet je ze beschermen tegen vorst en regen of niet.
Het lijkt allemaal zo makkelijk maar in de praktijk zal nog menige zak met bollen in de natte aarde verrotten, in het voorjaar toch nog door de vorst kapot gaan of gewoon helemaal nooit opkomen. Daarom hieronder diverse artikelen over de verschillende soorten bloembollen en hun specifieke eigenschappen alsmede veel informatie over de ideale grondsoort, voeding en bemesting en bescherming tegen vorst en regen.

Lees dit goed door voor u de zakjes en zakken met hele dure of hele goedkope bollen de grond in jast. Dat kan een hoop lol opleveren of schelen in het voorjaar.

Bloembollen algemeen:

Grondsoort voor bloembollen

Bloembollen planten in lagen (in potten)

Bloembollen binnenshuis (lente met de kerst)

Gouden tips voor het planten van bloembollen

Bloembollen beschermen tegen vorst en regen

Bloembollen planten in een bloempot 

Najaarsbollen en knollen

Tuinieren is het op kleine schaal kweken en telen van planten voor hun voedsel of pracht. Het gebied waar dit gebeurt, wordt tuin of soms hof genoemd.

Het voornaamste verschil met de tuinbouw is dat tuinieren voornamelijk recreatief wordt gedaan. Voor veel mensen werkt tuinieren ontspannend.

Soorten Bloembollen:

Blauwe Druifjes of Muscari

Camassie of Prairielelie

Colchicum of herststijlloos, herfstkrokus

Colchicum Harlekijn, Herfstkrokus

Colchicum op tafel of in de vensterbank zonder aarde

Herfstkrokus

Hondstand of Erythronium

Hyacint

Iris, dwerg iris of iris reticulata

Krokus of Crocus

Lelie’s

Narcissen

Sneeuwklokjes

Spinlelie of Peruaanse Narcis

Tulpen

Winteraconiet, Aconiet of Winterling

Veel voorjaarsbloeiende bloembollen willen in volle of gedeeltelijke zon groeien. Bloembollen groeien in bijna iedere omgeving, mits deze goede afwatering heeft. Bloembollen verrotten wanneer ze lang in het water staan. Vermijd dus omgevingen die veel overstromen, zoals de voet van heuvels of onder de afwatering.

Scroll Up