Bloembollen tips voor in de tuin

Bloembollen tips, wat is de beste grondsoort, de beste bodem en hoe moet je bollen planten, hoe diep en ver van elkaar. Zijn ze gevoelig voor vocht, kou, vorst, zonlicht of hebben ze dat juist nodig? En hoe zet je bollen het beste in potten en bakken?

Bollen planten in de tuin zetten is een bezigheid waar je 3 keer lol van hebt. Eerst als je alles in de grond zet, dan als je ze op ziet komen en weet dat de lente definitief is begonnen, en ten slotte als ze gaan bloeien.

Voordat je dit artikel gaat lezen lees dan eerst ook dit artikel over de grondsoort voor bloembollen. Dit is uiteraard van groot belang om je bloembollen succesvol in je tuin te hebben.

Bloembollen tips
Bloembollen in lagen in een pot.
Bloembollen tips
Een voortuintje vol me bollen.

En het planten van bollen is simpeler dan mensen denken. Je moet het alleen even doen. En natuurlijk kun je profiteren van bloembollen tips, de tips van de liefhebbers. En die ervaringstips heb ik voor je op een rijtje gezet.

  • Koop goede kwaliteit bollen. Grote zakken met bollen voor een paar euro gaat fout. Dat zijn lelijke bollen waarvan het merendeel niet opkomt waardoor je hier en daar een bol in je tuin hebt. Je kunt beter bij een goed (en dus meestal klein) tuincentrum je bollen kopen en wat meer betalen. Ik heb de ervaring dat je daarmee meer en mooiere bollen krijgt.
  • Zorg voor goede drainage en wat extra voeding. Bollen kunnen niet tegen natte voeten dus maak een mengsel van tuingrond en potgrond en ment er flink wat grof zand door.
  • Zorg voor een goede afvoer van water door het losmaken van de grond en het toevoegen van zand.
  • Plant de bollen voordat de eerste vorst komt. Tulpen plant je als laatste tot eind november. Een vuistregel is dat je bollen later plant naarmate ze groter worden. Dus eerste de kleintjes (crocussen, sneeuwklokjes) en later de grotere zoals tulpen en hyacinten. Narcissen zijn een uitzondering, die kun je op elk moment planten.
  • Lees eerst de gebruiksaanwijzing om te kijken hoe diep je ze moet planten. 3x de hoogte van de bol is een ezelsbruggetje dat meestal prima werkt. Dus 2 keer de hoogte van de bol boven de bol als hij in het gat ligt. De bol zelf staat dan op een diepte van 3x de hoogte. Plant bollen vooral niet te dicht onder de oppervlakte want dan zijn ze extra gevoelig voor vorst. Liever dus iets te diep.
  • Sneeuwklokjes moet je zeker dieper ingraven. Ze doen het dan beter, breiden vooral beter uit en worden in mindere mate opgegraven door muizen. Die zijn namelijk gek op sneeuwklokjes. Ik heb zelf al zakken vol met sneeuwklokjes in de tuin gezet maar ik zie ze de gehele winter door op de grond liggen. En de muisjes die ik zie zijn maar zo groot als een rumboon.
De Narcis Thalia, witter dan wit.No

Nog meer bloembollen tips:

  • Dek bollen af met enige bescherming voor de winter. Ik gooi altijd houtsnippers en schors in de tuin voor de winter. Verder gooi ik herfstblad over mijn borders gemengd met compost. Dekt lekker af en geeft het gehele jaar door voeding aan je grond.
  • Als je veel bollen plant in een border schep dan de grond opzij en leg de bollen netjes uit volgens een mooi patroon. Doe er veel bij elkaar, dat is mooier dan hier en daar enkele bol. Ook kun je bollen als groep planten, dat geeft een prachtig effect. Schep de grond er vervolgens weer overheen. Zorg wel dat ze diep genoeg komen.
  • Kleinere bollen kun je in sleuven en voren planten. Maar een sleuf of voor en strooi de kleine bolletjes er gewoon in, ze hoeven niet met hun puntje naar boven geplant te worden. Grote bollen dienen wel met de wortels naar beneden en de punt omhoog geplant te worden.

index

Deze site gebruik geen cookies, trackers of andere spyware. Daarom hoeft u ook nergens mee akkoord te gaan of iets te weigeren. Wij staan voor een puur en schoon internet waarbij u veilig en onbekommerd kunt surfen op het World Wide Web. Wij wensen u veel leesplezier: iGer & NetPerk.

Geplaatst

in

door

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *