Bloembollen planten in lagen, Lasagnebeplanting

Alle bloembollen kunnen in lagen worden geplant in bakken en potten. Je moet alleen even weten hoe je dat moet doen. Door dit te doen kun je een pot meerdere keren laten bloeien, de vroege bloembollen eerst (sneeuwklokjes en krocussen) de late soorten aan het einde (tulpen). Dit noemen ze ook wel lasagnebeplanting vanwege de diverse lagen met bloembollen die lijken op de structuur van Lasange of Mousaka




Bloeiperiode:
Het belangrijkste is natuurlijk de bloeiperiode. De bollen die het laatste bloeien staan onderop, meestal tulpen. De krokussen en de sneeuwklokjes staan samen met de winterakonieten op de bovenste laag. Er tussenin de narcissen. Kijk maar even op het schemaatje wat verderop in dit artikel staat.

De pot kiezen:
Het leuke aan bloembollen in pot is dat je er een beetje mee kan spelen en van alles kunt uitproberen. De opstelling van de potten is bijna net zo essentieel als de keuze van de bloembollen, potten en bloembakken zelf. Verschillende bloempotten met daarin groepjes van dezelfde bollen geven subtiele accenten.

 • Kies voor potten die diep genoeg zijn om de bollen te planten zoals u graag wilt. U plant de bloembollen onder elkaar. Hierbij kunt u kiezen voor 2 of 3 lagen.
 • Bloembollen kunnen niet overleven in te natte grond. Plant de bollen dus alleen in een pot met een drainage gat. Leg hier eerst scherven of kleikorrels over.
 • Door de pot niet tot aan de rand te vullen blijft er ruimte over voor water en bemesting, maar ook zeker voor een beschermend laagje compost of herfstblad om de vorst enigzins buiten de deur te houden.

Grondsoort:
Nu kunt u de aarde toevoegen. Grote bollen hebben ongeveer 2-3 centimeter tussenruimte nodig. De wat kleinere soorten tussen de 1-2 centimeter. Kijk voor de ideale grondsoort in dit artikel
De diepte waarop u moet planten hangt ook af van de grootte van de bollen. Als vuistregel geldt:  2 maal de hoogte van de bol en minimaal 5 cm. Houd een tussenruimte van 3 centimeter tussen de lagen met bollen aan. Geef de bollen na het planten regelmatig water.




Soorten:
De laatst bloeiende soort plant u als eerste (onderste laag). Vervolgens bouwt u de pot per laag op, waarbij u de volgorde van de bloei aanhoudt. Uiteindelijk eindigt u dus met de bovenste laag: de bollen die als eerste zullen bloeien!

Gouden Tips:

 • Muizen willen nog wel eens bloembollen in potten opgraven om ze te eten. Fijn kippengaas over de pot spannen is een prima oplossing!
 • Bloembollen in de border kunt u tegen katten beschermen door bijvoorbeeld een stukje kippengaas in de border te leggen en takken rechtop te zetten zodat ze geen ruimte hebben om te gaan liggen.
 • Geef bollen in de vaste grond een dekentje van bladeren of mos. Zo hebben ze wat extra bescherming tegen de kou.
 • Plant bloembollen in flinke aantallen, bij elkaar in groepjes. Een enkele bol ziet er niet uit.
 • Bedenk maar dat in de Keukenhof ook van elke tulp een heel veld staat en juist DAT maakt het mooi.
 • Plant de bollen in oneven aantallen en niet te mooi en recht in rijtjes. Dat geeft een meer natuurlijk effect
 • Als je bollen poot in een bak of bloempot, plant ze dan –  als het kan –  vooral in het midden zodat de bollen minder last krijgen van de vorst.
 • Gebruik  een nieuwe bak en potgrond: vul eerst de bloembak met 2/3 grond, zet de bollen erin en vul daarna de rest van de grond aan tot net onder de rand van je bak of pot. Dat scheelt heel veel gaatjes graven.
 • Bescherm de bollen tegen vocht en strenge vorst. Lees hier een artikel over hoe je dat doet




x

Mijn andere websites: OutdoorIndex.nl
Tekstschrijver4u.nl
Support Wiki | PixaBay.com