Bloembollen binnenshuis

Bloembollen binnenshuis, niets is immers leuker dan met de kerst de lente in huis halen. Dit kun je bereiken door bloembollen binnenshuis op te kweken en te laten groeien. Het is bijzonder bevredigend als je in de donkere dagen kunt geniet van kleur en geur door zelf wat bollen in de huiskamer op te kweken. Al te moeilijk is het niet als je maar wel ergen een ijskast hebt staan waar je met goed fatsoen wat potten met grond en bollen in kunt zetten.

Hoe dat in zijn werk gaat kunt u hieronder stapsgewijs volgen:

Begin met het kiezen van een pot die bij de bollen past. Raadpleeg hiervoor de plantvoorschrijften van de betreffende bollen. Een bol die dieper geland moet worden heeft ook een hogere pot nodig. Kleinere bollen zoals crocussen, sneeuwklokjes en blauwe druifjes kunnen ook in ondiepe bakken en schalen.

Om voor een goede drainage te zorgen begint u met het leggen van een laag grind, potscherfen of hydrakorrels onderin de pot. Hier kunt u ook split of andere soorten fijn grind voor gebruiken.

Drainage is bijzonder belangrijk. Vrijwel geen enkele bol houd van al te vochtige grond, laat staan natte grond. Hou de aarde dus wel licht vochtig maar zeker niet nat.

Bloembollen binnenshuis,

Colchicum is de ideale huisbol. Gewoon in een
potje zetten zonder aarde en klaar.

Doe een laag aarde op de drainagelaag en plant de bollen. Gewone potgrond is voldoende. Extra bemesting is niet nodig. Indien u oude bollen gebruikt is enige bemesting wel op zijn plaats. Strooi dit echter nooit in het plantgat maar meng het door de grond.

Bloembollen binnenshuis

Voor de charme kan ik verder aanraden een laagje grind op de grond te leggen. Dit ziet er mooi uit als ze gaan groeien en er komt geen onkruid op. Ook zorgt het laagje grind er voor dat de bovenlaag niet uitdroogt.
Grind op zich is vrij duur maar ga bij uw locale tuincentrum op zoek naar split en u zult fraaie soorten tegenkomen. Ook zogenaamd slate (zwart fijn grind) is bijzonder decoratief als afdekmateriaal.

Nu komt het belangrijkste deel. om bloembollen binnenshuis te laten bloeien moeten de bollen het koud gehad hebben.De bollen gaan dus de ijskast in.

Ze moeten een temperatuur gehad hebben van onder de 8 graden. Het moet echter wel vorstvrij zijn. Je kunt ze dus buiten zetten (als je met de kerst bollen wilt hebben) maar dan moet je ze wel beschermen tegen de vorst. Doe plastic over de potten en maak er gaatjes in voor de beluchting.

Vervolgens laat u ze een tijdje met rust om de bollen te laten wortelen en tot ontwikkeling te laten komen. Laat grotere bollen zoals tulpen en hyacinten minstens 10 weken in de koelte staan. Kleiner spul zoals blauwe druifjes en crocussen hebben wat minder tijd nodig. Maar 6 weken is toch wel het minste.

Haal de bollen nu te voorschijn, verwijder het plastic en laat ze op een lichte niet al te warme plek in de huiskamer verder tot bloei komen. Hou er rekening mee dat het nog enkele weken kan duren tot ze echt gaan floreren.

index

iGer.nl
Deze site gebruik geen cookies, trackers of andere spyware. Daarom hoeft u ook nergens mee akkoord te gaan of iets te weigeren. Wij staan voor een puur en schoon internet waarbij u veilig en onbekommerd kunt surfen op het World Wide Web. Ook deelnemen? Zie een Vrij Internet. Wij wensen u veel leesplezier: iGer & NetPerk.

Geplaatst

in

door

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *