Bloembollen beschermen tegen de vorst

Heel belangrijk is dat je bloembollen in potten beschermd tegen vorst maar vooral ook tegen vocht. Als de potten helemaal doordrenkt raken met regenwater kunnen de bollen makkelijk verrotten. En als een deel van de pot dan ook nog bevriest waardoor het vocht niet weg kan tijdens de dooi zijn de rapen helemaal gaar, of beter, de bollen helemaal rot.
bollenscherm 5

Daarom vier hele belangrijke tips:

1) Breng een drainage-laag aan in je pot.
Zorg voor een laag grind/zand/potscherven onderin de potten voor een goede drainage en bij voorkeur meerdere gaten in de pot. Dus voorzichtig een gaatje of 2 er bij boren. Dit kun je ook doen aan de zijkant van de pot, een centimetertje of 5 boven de onderkant maar nog wel ter hoogte van de drainagelaag.

2) Gebruik goed doorlaatbare grond
Het water moet goed wegkunnen dus gebruik geen zware kleiachtige grond in je potten. Neem humusrijke potgrond en vermeng dit met grof zand. Maak dus gewoon je eigen geestgrond.

3) Hou ze droog
Zet de potten met de bollen er in onder een afdak of zorg er in ieder geval voor dat er niet lange tijd veel water in kan lopen dat er niet meer uit kan.
Een afdak kun je zelf maken zoals hieronder beschreven. Ook kun je de potten onders struiken zetten die blad houden in de winter of onder een brede dakgoot. Ook kun je een plekje vinden onder een tuintafel, een oppottafeltje of bovenop het hout voor de open haard.

4) Bescherm de potten tegen matige en strenge vorst
Bescherm de potten met stro of andere vormen van isolatie tegen de ergste vorst. Zet de potten tegen het huis, bij voorkeur een muur waar sprake is van enige doorslag van warmte, bijvoorbeeld de gevel naar de tuin toe. Ik heb er ook een keer kleine zakken met tuinafval en bladeren voor gezet. Of zakken zand, dat hielp ook pirma. De zakken waren bevroren maar de potten niet. Het is dus net wat je kan vinden.
Het afdak:

Zoals gezegd heb ik zelf een afdak in elkaar geknutseld. Hieronder foto’s van mijn oplossing, een soort open kweekbak waar je een redelijk aantal potten onder kunnen.
Ik ben redelijk handig maar allerminst een timmerman. Een beetje klusser kan op de foto’s zien waar ik zoal de fout ben ingegaan. Maar het belangrijkste is dat er licht door de bovenkant komt, er geen geen water in de potten kan lopen en ze zijn tegen matige of strenge vorst berschermd als je ook nog met stro of bladeren aan de gang gaat en de boel inpakt. Eventueel kun je met bubbeltjesplastic of gewoon bouwplastic de boel nog dichtmaken ook.

De balkjes zijn met een afkortzaag netjes recht afgezaagd en met schroeven en lijm aan elkaar gezet. Dat word allemaal redelijk recht. Daarna aan de binnenkant van de ramen een klein latje waar ik dun plexiglas (praxis) op heb gelegd wat ik met een raamlatje en wat kit heb vastgezet. De ramen zet ik met slotbouten en vlindermoeren stevig vast op de steunen. Dit zijn kleinere ramen zonder glas of opvulling. Eventueel kun je met diverse soorten plastic, al dan niet doorzichtig, de boel nog dichtmaken ook. De hele constructie is met milieuvriendelijke beits waterdicht gemaakt en ik heb gaten geboord om het water af te voeren.

Veel simpeler kan het niet eigenlijk. Verder kun je op de foto’s nog zien hoe ik de potten tijdens vorst nog wat extra bescherming heb gegeven.

De contstructie bestaat uit 2 delen die ieder uit een raam en 2 steunen bestaan. In het midden zit een dubbele steun zodat je ze ook apart kunt gebruiken. Het raam helt iets naar voren en er zitten gaten in voor de afvoer.

x

Mijn andere websites: OutdoorIndex.nl
Tekstschrijver4u.nl
Support Wiki | PixaBay.com