Blauwgras, Festuca Glauca

In dit artikel over Blauwgras Festuca glauca informatie over de grondsoort, bodem, standplaats, vermeerderen en bemesting. Blauwgras Festuca Glauca of blauw schapengras komt uit Frankrijk en de Kaukasus. Het is een siergras dat door zijn blauwe glans een fraai contrast vormt in de border als bodembedekker of kleuraccent. Festuca glauca, blauw schapengras, komt uit Frankrijk en de Kaukasus. Festuca is met zo’n 70 soorten een groot plantengeslacht. Het overgrote deel van de soorten is overblijvend. Enkele soorten zijn zo decoratief dat ze in siertuinen worden toegepast. De bladeren zijn zeer smal en stug. Het jonge blad kan ingerold zijn.

Clade: Commeliniden
Orde: Poales
Familie: Poaceae (Grassenfamilie)
Onderfamilie: Pooideae
Geslachtengroep: Poeae

Geslacht: Festuca
Getoonde Soort: Festuca Glauca of Blauw Schapengras

Kenmerken van Blauwgras Festuca Glauca
Grondsoort: humusrijk, niet al te voedzaam, licht kalkrijk
Bodem: alle tuingrond, goed gedraineerd
Standplaats: half schaduw, schaduw, volle zon
Winterhard: ja
Vocht: matig vochtig tot droog, waterdoorlatende grond
Licht: zon
Hoogte: 20 tot 30 cm, bloeijaren tot 40cm
Bloeitijd: juni, juli en augustus (met uitloop naar september)
Vaste plant

Algemene informatie:
Festuca glauca, blauw schapengras, komt uit Frankrijk en de Kaukasus. Festuca is met zo’n 70 soorten een groot plantengeslacht. Het overgrote deel van de soorten is overblijvend. Enkele soorten zijn zo decoratief dat ze in siertuinen worden toegepast. De bladeren zijn zeer smal en stug. Het jonge blad kan ingerold zijn.

Blauwgras Festuca Glauca

blauwgras festuca glauca

Blauwgras Festuca Glauca is een uitermate decoratieve plant die borg staat voor een fraai kleurelement in de tuin. Hij word vaak gebruikt om grote vlakken in te vullen maar zoals ik hem in mijn tuin op een hoek van een border heb gezet vind ik hem ook daar zeer goed tot zijn recht komen. Tevens is het een plant die het goed doet in een pot. Hij kan op een terras een mooi kleuraccent zijn. Hij is ook goed te combineren met andere planten omdat hij met zijn ingetogen zilvergrijze kleur een mooie achtergrond vormt voor een veelheid aan kleuren.

Standplaats:
Festuca doet het vrijwel overal maar doet het op een zonnige, iets droge plaats beter dan in de vochtige halfschaduw. Ik heb er eentje in een pot staan, regelmatig droog en in de volle zon en dat exemplaar blijft het doen. Ik had er ook eentje op een voedselrijke, humusrijke, schaduwrijke plek staan en die is na een vochtige winter verrot.

Onderhoud:
Elk voorjaar in april of na de bloei snoeien zodat het gras nieuw loof produceert. Na de bloei opnieuw snoeien voor een krachtige groei. Het siergras gaat hierdoor langer mee.

Maar je kunt het blad ook er aan laten zitten ter bescherming tegen de vorst. Dan knip je het in maart ( na de vorst ) alsnog af. Doe het wel op tijd want wanneer het gras uitloopt terwijl het oude loof nog aanwezig is is het lastig snoeien.

Vermeerderen:
De meeste grassen moet je wel om de 4 a 5 jaar delen. Dit doen je om de plant jong en dus gezond te houden. Je haalt de hele plant uit de grond, neemt de oude delen weg en scheurt de pol in 3 of 4 stukken. Dan plant je ze weer terug, indien gewenst op dezelfde plek. Doe dit in de herfst, zeg september / oktober. In het voorjaar kan kan het ook maar dan gaat het ten koste van bloei en groei aangezien er na een herstel periode nodig is voor de plant.

Bemesten:
Aangezien Festuca van voedselarme grond houd is bemesten niet nodig tot ongewenst. Overigens betekent dit niet dat de plant het niet goed doet op humusrijke en voedselrijke grond. De laatste foto’s laten de plant zien in een verhoogde border met pure tuingrond verrijkt met compost. En hij doet het prima …

Blauwgras doet het ook uitstekend in een pot en vormt dan een decoratief element in de tuin. Ook in een grotere pot kunnen ze het uitstekend doen.

Blauwgras of festuca glauca op Wikipedia

index

iGer.nl
Deze site gebruik geen cookies, trackers of andere spyware. Daarom hoeft u ook nergens mee akkoord te gaan of iets te weigeren. Wij staan voor een puur en schoon internet waarbij u veilig en onbekommerd kunt surfen op het World Wide Web. Ook deelnemen? Zie een Vrij Internet. Wij wensen u veel leesplezier: iGer & NetPerk.

Geplaatst

in

door

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *