Blauwe papaver Meconopsis betonicifolia

In dit artikel over de blauwe papaver informatie over de grondsoort, bodem, zaai voorschriften, standplaats en onderhoud van dit illustere maar vooral beeldschone plantje. De blauwe papaver of schijnpapaver is een plantje waar je aandacht aan moet besteden. Hij vereist een speciale standplaats en stelt hoge eisen aan de bodem.

Blauwe papaver of schijnpapaver

blauwe papaver schijnpapaver meconopsis

Voor veel tuiniers geld dat ze deze prachtige plant in hun  tuin willen hebben vanwege de onwereldse blauwe kleur en de fragiele bouw. De perkamentachtige hemelsblauwe bloembladeren smelten de harten van menige tuinliefhebber.

Zoals zo vaak bij heftige liefdesaffaires zorgt ook deze voor menige zware teleurstelling. Dit plantje groeit namelijk niet zomaar in elke tuin en een flinke zucht wind of enigszins afwijkende omstandigheden zorgen er voor dat het fragiele plantje al weer snel de geest geeft. Een treurende tuinier blijf gedesillusioneerd achter bij zijn verdorde en ontzielde liefde.

Aan het werk dus om deze schoonheid in leven te houden en te kunnen genieten van één van de mooiste bloemen die de natuur te bieden heeft.

3 Belangrijke eisen

Standplaats: Wind en intense zomerwarmte zullen de groei van een blauwe papaver beëindigen.
Luchtvochtigheid: Een hoge luchtvochtigheid is de tweede belangrijke variabele
Bodem: In de derde plaats is een kalkarme, humusrijke of naaldgrond nodig om tot volle wasdom te komen.

Blauwe papaver bloeit pas in zijn tweede jaar en de plant word ook niet ouder dan 2 jaar.

Kenmerken van de Blauwe Papaver of Schijnpapaver

Blauwe papaver / Bleu poppy / Schijnpapaver

Grondsoort: Voedzame humusrijke grond / lage pH / kalkarm
Bodem: doorlatend, vochtig maar nooit nat.
Standplaats: Plek zonder wind / luwte / halfschaduw of schaduw
Standplaats: Onder houtige struiken / naaldbosgrond
Standplaats: Plaatsje in de schaduw / koele standplaats
Standplaats: Een beetje ochtendzon mag nog wel
Standplaats: In de zomer vochtig / de plant mag nooit uitdrogen / in de winter droog
Bloeiperiode: juni juli
Hoogte: tot 1m

De blauwe papaver of schijnpapaver is een beeldschone felblauwe bloem die een hoop aandacht nodig heeft en specifieke eisen stelt aan zijn omgeving. De blauwe papaver is een bosplant uit de Himalaya die voorkomt in de luchtvochtige streken langs de voet van het gebergte. De blauwe papaver komt tot ver in China voor onder de juiste omstandigheden.

Standplaats

De standplaats is cruciaal voor het overleven van deze prachtplant. Zoek een luwe plek, nooit in de volle zon, eventueel onder houtige struiken met hooguit enige morgenzon. De plek moet koel zijn, een hoge luchtvochtigheid hebben en aan de juiste eisen van de grondsoort voldoen.

Grondsoort

Belangrijke vereiste is een vochtige, doorlaatbare, humusrijke, kalkarme boden. Bosgrond voor naaldbomen is ideaal. De blauwe papaver is immers een bosplant. Bij het planten van deze schoonheid is het dus van belang om deze omstandigheden tot in de perfectie na te bootsen. Maak een plantgat en vul dit met een mengsel van potgrond met een lage pH en grof zand in een verhouding 50/50. Meng 10% compost door de grond. Zaaien doe je in hetzelfde mengsel maar veel fijner. Doorgaans is zaai en stekgrond van het betere tuincentrum afdoende.

Zaaien

Het zaad van de blauwe papaver kan na 3 weken uit de dozen worden genomen. Bewaar dit zaad geruime tijd (minstens een maand) in de ijskast maar niet onder nul. Zaai ze daarna in een zandige humusrijke grond bij een temperatuur van zo’n 20 tot 24 graden. Eventueel kunt u de potjes afdekken met plastic. U moet enig geduld hebben, de zaadjes hebben enige tijd nodig om te kiemen.

index

iGer.nl
Deze site gebruik geen cookies, trackers of andere spyware. Daarom hoeft u ook nergens mee akkoord te gaan of iets te weigeren. Wij staan voor een puur en schoon internet waarbij u veilig en onbekommerd kunt surfen op het World Wide Web. Ook deelnemen? Zie een Vrij Internet. Wij wensen u veel leesplezier: iGer & NetPerk.

Geplaatst

in

door

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *