Blauwe druifjes of Muscari

In dit artikel over blauwe druifjes informatie over de grondsoort, bodem, standplaats plantdiepte en onderhoud van blauwe druifjes. Het is één van de makkelijkste bollen die er is. Ze komen jarenlang terug en vergen nauwelijks onderhoud. Blauwe druifjes komen in Nederland zelfs verwildert voor.

Kenmerken van de blauwe druifjes:
Grondsoort: Goed waterdoorlatend, humusrijk en los.
Bodem: Nooit te nat, licht vochtig houden.
Standplaats: Volle zon tot lichte schaduw
Kleur: Voornamelijk paarsblauw en lichtblauw, soms wit en tegewoordig ook roze
Hoogte – 10 / 25 cm
Plantafstand – 5 cm
Plantdiepte – 5 cm of 3x de hoogte van de bol
Bloeiperiode – maart / mei
Geurig: ja
Locatie: Doet het goed onder loofbomen, aan de rand van de border, in de rotstuin en in potten of bakken

Blauwe druifjes of Muscari

Algemene informatie:
De blauwe druifjes komen oorspronkelijk uit het Middellandse Zeegebied en uit Klein-Azië. Deze plant is vooral in de warmere gedeeltes van Midden-Europa verwilderd geraakt en groeit nu tussen de boomgaarden en wijngaarden. De plant groeit in Nederland vooral in graslanden, en langs duingebieden, maar is ook te vinden in het bos en in het weiland.

blauwe druifjes muscari

Planten:
De bollen van de blauwe druifjes zet u zo snel mogelijk na ontvangst in de volle grond, een bloempot of balkonbak. De bollen moeten tot het planten vorstvrij bewaard worden. Zet de bollen in een plantgat dat drie keer zo diep is als de hoogte van de bol. Een bol van 5 cm komt dus in een gat van 15 cm te staan. De plantafstand van de blauwe druifjes is 5 cm. Maak de aarde goed los en vermeng ze met turf of potgrond om ze los en luchtig te maken. Plant de bol met de punt omhoog, niet aandrukken.

Plant de bollen in groepen van 20 of meer bollen om een mooi effect te krijgen. Natuurlijk is dat geen wet van meden persen, in een kleine ruimte plant u natuurlijk minder bollen. In zijn algemeenheid kan gesteld worden dat bollen in groepjes van 1 soort (5, 10, 15 bollen en meer) beter tot hun recht komen. Plant u de Blauwe druifjes in een pot of bak, leg dan een laag grind of hydrokorrels onderin de pot en zorg voor verse potgrond vermengd met zand.

Onderhoud:
Als blauwe druifjes eenmaal in de grond staan kunt u ze gewoon in de tuin laten staan. De plant vormt wortelstokken waarmee ze zich voortplanten, naast voortplanting via zaad. De bolletjes worden ook steeds groter en delen zich dan.
Het loof van de bolletjes moet je niet afknippen. Door het groen vult de bol zijn voedsel weer aan om volgend jaar weer te bloeien. wil je dat niet in je tuin zet de druifjes dan in potten en laat die op een andere plek afsterven. Je kunt de bolletjes na afsterven wel uit de pot halen en volgend jaar weer planten. Dit hoeft echter niet.  Wel kun je ze gewoon weghalen en volgend jaar nieuwe kopen. Maar dat had u zelf waarschijnlijk al bedacht.

Taxonomische indeling:
Rijk: Plantae (Planten)
Stam: Embryophyta (Landplanten)
Klasse: Spermatopsida (Zaadplanten)
Clade: Bedektzadigen
Clade: Eenzaadlobbigen
Orde: Asparagales
Familie: asparagaceae (Aspergefamilie)
Onderfamilie: Scilloideae
Geslacht:Muscari

index

iGer.nl
Deze site gebruik geen cookies, trackers of andere spyware. Daarom hoeft u ook nergens mee akkoord te gaan of iets te weigeren. Wij staan voor een puur en schoon internet waarbij u veilig en onbekommerd kunt surfen op het World Wide Web. Ook deelnemen? Zie een Vrij Internet. Wij wensen u veel leesplezier: iGer & NetPerk.

Geplaatst

in

door

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *