Bladmulch

Bladmulch is het beste organische materiaal waarmee je de tuin kunt bemesten. Bladmulch bestaat uit rottend blad en vocht. Het is onder andere goed tegen onkruid, verminderd de uitdroging van je tuingrond, beschermt tegen schimmels en ziektes en is eenvoudig aan te brengen.

Bladmulch

Bladmulch bestaat vooral uit herfstbladeren. Die kunnen spontaan in je tuin zijn gevallen of je veegt ze ergens bij elkaar. Bijvoorbeeld van de straat voor je huis. Heb je een bladblazer en een wat grotere tuin met veel blad op het gazon zorg dan dat er geen blad op je gras ligt maar blaas het allemaal de border in. Monty Dom van BBC’s Gardeners world zegt dat je bladeren in plastic zakken kunt doen met wat vocht en ze dan kunt laten verrotten. Dat ging bij mij erg langzaam dus ik gooi ze tegenwoordig gewoon in de tuin gemengd met houtsnippers, stro, schors en ander tuinafval. In mijn andere artikel over bladmulch kunt u dit eigen recept van bladmulch of mengmulch overnemen.

Samenstelling:
Echte bladmulch wordt van 100% bladeren gemaakt en gecomposteerd op rillen. Rillen zijn een soort lange heuvels met de structuur van ploegvoren maar veel groter. Over het algemeen heeft een ideale compostril een breedte van ca. 3 meter en een hoogte van 1,6 meter. Tussen de rillen zit een ruimte van ongeveer 2,5 meter zodat je er met een tractor met een keermechanisme langs kunt rijden om de boel te keren. Dat moet vrij vaak gebeuren om zuurstof in de mulch te brengen.

Tegen onkruid en aantasting:
Door de vrij hoge temperatuur die tijdens het composteren bereikt wordt verliezen mogelijke onkruidzaden hun kiemkracht. Groot voordeel van Bladmulch is dat het een divers bodemleven stimuleert waardoor aantastingen onderdrukt worden en bescherming geboden wordt tegen ziektes en schimmels. Door het product aan te brengen als mulch laag, ontstaat door het bodemleven een mooie rulle ondergrond.

Voordelen
Vasthouden van vocht- en voedingsstoffen
Voorkomt verslemping
Vermindert onkruidgroei
Vermindert uitdroging
Bescherming tegen ziektes en schimmels
Mechanisch verdeelbaar
Eenvoudig aan te brengen

Verslemping:
Verslemping is het ontmengen van bodemdeeltjes. Een bodem met één soort bodemdeeltje, bijvoorbeeld alleen zand, kan niet ontmengen. Percelen met een mix aan bodemdeeltjes hebben een grotere kans op verslemping tijdens een natte periode. Het toevoegen van organische stof en calcium aan de bodem verminderd de kans op verslemping. Meng je dus zand door je bodem dan kan verslemping optreden. Je ziet dat wel eens na veel regen als er ringen of banden zand op de aarde liggen.

Compost
Compost

Composthoop en composteren:
Bladafval doet het erg goed op de composthoop, dat moge duidelijk zijn. Compost en bladmulch zijn echter niet hetzelfde omdat er op de composthoop nog veel meer organisch afval terecht komt. Heb je voldoende ruimte maak dan naast je composthoop ook een bak om alleen maar bladafval te composteren. Dit is bijzonder hoogwaardig organisch materiaal waarmee je bijvoorbeeld zandgrond zeer voedzaam en humusrijk kunt maken zonder dat er meteen ook klei in de grond komt.

Dit komt de doorlaatbaarheid ten goede en zorg voor een grondsoort waar vrijwel alles het goed op doet. Door toevoeging van kalk of juist niet kun je het bovendien geschikt maken voor specifieke planten. Naast compost (vaak wat zuurder) is het dus van onschatbare waarde voor je tuin. En nog milieuvriendelijk ook met bovendien een bijzonder kleine CO2 voetprint. Waarschijnlijk zelfs nul maar dat weet ik niet helemaal zeker.

index

iGer.nl
Deze site gebruik geen cookies, trackers of andere spyware. Daarom hoeft u ook nergens mee akkoord te gaan of iets te weigeren. Wij staan voor een puur en schoon internet waarbij u veilig en onbekommerd kunt surfen op het World Wide Web. Ook deelnemen? Zie een Vrij Internet. Wij wensen u veel leesplezier: iGer & NetPerk.

Geplaatst

in

door

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *