In dit artikel over Bijenvoer of Phacelia informatie over de grondsoort, standplaats, zaaien, onderhoud en bemesting en voeding voor de phacelia of bijenvoer. Deze weergaloos mooie plant met zijn prachige bloemen word nog door veel mensen onkruid genoemd. Maar zet bijenvoer of Phacelia op de juiste plek in de cottagegarden tussen andere hoge bloeiers en je hebt een mooie passende en kleurige plant die bovendien in de bijen- en insectenvriendelijke tuin niet mag ontbreken.

Bijenvoer kenmerken:
Grondsoort = De plant groeit vrijwel overal.
Bodem = licht voedselrijk, beetje vochtig
Standplaats = Zon tot halfschaduw
Hoogte = kan heel groot worden, tot wel een meter hoog
Kleur = Blauwe bloemen met zilvergrijze accenten
Eenjarig
Bijenvoer of Phacelia is een dankbare plant die het vrijwel overal doet en dus geen bijzondere voorschriften kent voor grondsoort, voeding, bemesting, bodemeigenschappen of onderhoud. Het is een stevige groeier die uitstekend als groenbemester gebruikt kan worden. Standplaats dus overal, grondsoort van alles, onderhoud weinig. Hij kan 70 tot 100 cm hoog worden en 50 tot 60 in de breedte. Word hij te groot dan gaat hij liggen dus zet hem wel in de border tussen bijvoorbeeld Bergkamille, Lobelia, Verbana Bonariensis, Margrieten en Monarda of Bergamottekruid.
Als insectenplant is dit een absolute must in uw tuin. Zeker als de kleine kruipertjes en met name het belang van bijen hoog in uw vaandel staan. Vandaar ook de naam Bijenvoer. Hij zit vol met bijen en vooral ook Hommels.

Standplaats en grondsoort:
Bijenvoer houd wel van een beetje zon. Hij neemt vrij veel plaats in dus geef hem een beetje de ruimte tussen andere planten zoals Kamille, Bergamottekruid, Wilhelminakruid, Margrieten, Verbena en andere hoge groeiers.
Grondsoort kunnen we kort over zijn, geen bijzonderheden. Elke soort tuingrond zonder al te veel extremen. Als deze plant het niet doet zal er per definitie niet al te veel in uw tuin groeien.
Zaaien en zaaivoorschriften:
Bijenvoer is een heerlijk makkelijk plant. Gewoon ter plaatse zaaien van mei tot eind juli. Uitdunnen tot een tussenafstand van 20cm. En het kan niet vaak genoeg gezegd worden: het is een prima bijen en vlinderplant.
vind zelf de bloemen bijzonder decoratief en zet hem elk jaar wel ergens in de tuin.
Voeding en Mest:
Geen bijzonderheden feitelijk. Deze plant doet het op heel veel plaatsen. Omdat hij vrij groot word kan het wel raadzaam zijn om op de plaats waar hij heeft gestaan wat compost te strooien als hij is uitgebloeid. Maar de plant kun je zelf uitstekend onderschoffelen.
Herkomst en kenmerken:
Phacelia (Phacelia tanacetifolia) of Bijenvoer is een eenjarige plant die tot de ruwbladigenfamilie (Boraginaceae) behoort en veel door honingbijen en hommels bezocht wordt. De plant komt oorspronkelijk uit Californië, waar hij op stenige berghellingen groeit.
Het natuurlijke verspreidingsgebied ligt in Californië, Arizona, Nevada en Noord-Mexico. De plant komt in Nederland op sommige plaatsen verwilderd voor. De plant wordt tot 70 cm hoog en heeft een holle stengel, die aan de top behaard is. De bladeren zijn dubbelgeveerd. De eindstandige, blauwviolette tot helderblauwe bloemen zijn slakkenhuisachtig opgerold (wikepedia)
Bijenvoer is een zeer snel groeiende plant die in 2 maanden tot volle wasdom komt. Daarom is bijenvoer zeer geschikt als groenbemester. Je moet hem dan na de bloei of schoffelen. De plant is tot 60 cm hoog. De bloem heel erg mooi en fijn van kleur. De kelk vormt een klokje dat omhoog gericht is. Daarin staat een trechtervormige kroon. De meeldraden steken buiten de kroon uit.
De nectarklieren liggen in een ring rond het vruchtbeginsel. Deze zogenaamde groenbemester is een gemakkelijke en dankbare plant en kan nog tot half september gezaaid worden. Bijenvoer heeft een (breed) vertakte wortelkluit die de grond los maakt, zorgt voor een goede beluchting levert na onderploegen (schoffelen) veel extra voedingsstoffen voor de grond. De plant bloeit vol, ziet er bijzonder fraai uit en is een bijenplant bij uitstek
Phacelia is een echte bijenplant. Als de plant voldoende vocht krijgt wordt er veel nectar geproduceerd. Alhoewel phacelia goed tegen droogte kan, wordt er onder droge omstandigheden echter alleen nog maar stuifmeel geproduceerd. Uit de bloemen kunnen stoffen voor parfum gewonnen worden.
Taxonomie:
Bijenvoer
Latijn / Phacelia
Groep / Lamiiden
Orde / Boraginales
Familie / Boraginaceae (Ruwbladigenfamilie)
Geslacht / Phacelia
Geef een reactie