Bieslook of Allium, lekkere bloeier

In dit artikel over Bieslook of allium informatie over de grondsoort, onderhoud, voeding, bemesting en vermeerderen Bieslook of Allium. Bieslook of Allium is een lekker en vooral makkelijk keukenkruid dat het goed doet in salades, soepen en op brood, bijvoorbeeld met frisse smeerkaas. 

Kenmerken van Bieslook of Allium

  • Standplaats: zon, halfschaduw
  • Grondsoort: kalkrijke en voedselrijke grond
  • Bodem: vochtige goed bemeste grond
  • Vaste Plant
  • Bloeiperiode: juni / juli
  • kleur: paars / violet / Blauw-roze
  • Hoogte: 30 tot 60 cm.
  • Winterhard: Ja
bieslook allium
Bieslook of Allium

Nederlands: bieslook, look of pijpgras
Engels: Chives   Frans: Ciboulette  Duits: Schnittlauch

Algemene informatie

Hieronder een heel verhaal over bieslook maar feitelijk is het een zeer makkelijke plant. Hij doet het prima in standaard tuingrond of potgrond als hij maar voldoende water krijgt.

Staat hij in een pot dan kun je hem in de winter op een beschutte plek zetten waar de vorst geen vat op hem heeft. Hij kan dan zelfs overwinteren en je hebt toch verse bieslook.

bieslook allium
Bieslook of allium

Het is een vaste plant die afkomstig is uit Europa en Noord-Azië. De plant bloeit in juni en juli met blauw-roze-violette schermen. In België en Nederland komt nog wilde bieslook voor.

Zaaien

Bieslook kan vanaf eind maart en begin april gezaaid worden in de volle grond. Het kruid kan vanaf eind maart, begin april worden gezaaid in een wat kalkrijke, goed bemeste, vochtige grond, zowel op een zonnige als op een schaduwrijke plek. De jonge plantjes uitplanten met een tussenruimte van zo’n 15 centimeter. Goed vochtig houden.

Verder is bieslook uitstekend geschikt om in een bloempot of bloembak op balkon of terras te kweken.

Bieslook of  Allium
Bieslook, de plant

Scheuren

Een betere en makkelijkere manier om deze plant te vermeerderen is scheuren. De pollen worden snel groter en kunnen vrijwel jaarlijks worden gescheurd. Plantgat maken met verse tuinaarde en wat compost en binnen een jaar heb je weer een flinke pol.

Voortplanting

De plant zorgt voor een voedselvoorraad onder de grond die de winter overleeft, zodat deze in de lente heel snel op kunnen komen en kunnen bloeien en zaad produceren. Iedere ‘bol’ vormt een nieuwe bol, maar dikwijls ook meerdere broedbollen aan de wortels. Dit is de ongeslachtelijke vorm van voortplanting. Bovendien is er ook geslachtelijke voortplanting, door zaadvorming.

Onderhoud en bemesting

Knip bieslook regelmatig af, ook als je het niet als kuikenkruid gebruikt. De plant blijft dan aangroeien. Na 4 jaar uitnemen, scheuren en verplanten. Anders word de plant lelijk in het hart.

Bemesten met koffiedik, compost en verse tuinaarde. Ook af en toe wat kalkrijke meststoffen toevoegen.

Pijpgras en de bijtjes op de bloemetjes

Bieslook wordt druk bezocht door bijen en andere insecten. Bieslook mag dan ook niet ontbreken in de bijen- en insectenvriendelijke tuin.

Bieslook als keukenkruid

Maar niet alleen bijen houden van bieslook. Bieslook is een heerlijk keukenkruid voor sauzen, salades en als garnering. Naast de stengels kunnen ook de bloemen worden gegeten. Even in een bierbeslagje en afbakken in de hete olie.

index

iGer.nl
Deze site gebruik geen cookies, trackers of andere spyware. Daarom hoeft u ook nergens mee akkoord te gaan of iets te weigeren. Wij staan voor een puur en schoon internet waarbij u veilig en onbekommerd kunt surfen op het World Wide Web. Ook deelnemen? Zie een Vrij Internet. Wij wensen u veel leesplezier: iGer & NetPerk.

   


Geplaatst

in

door

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *