In dit artikel over Bieslook of allium informatie over de grondsoort, onderhoud, voeding, bemesting en vermeerderen Bieslook of Allium. Bieslook of Allium is een lekker en vooral makkelijk keukenkruid dat het goed doet in salades, soepen en op brood, bijvoorbeeld met frisse smeerkaas.
Kenmerken van Bieslook of Allium
- Standplaats: zon, halfschaduw
- Grondsoort: kalkrijke en voedselrijke grond
- Bodem: vochtige goed bemeste grond
- Vaste Plant
- Bloeiperiode: juni / juli
- kleur: paars / violet / Blauw-roze
- Hoogte: 30 tot 60 cm.
- Winterhard: Ja

Nederlands: bieslook, look of pijpgras
Engels: Chives Frans: Ciboulette Duits: Schnittlauch
Algemene informatie
Hieronder een heel verhaal over bieslook maar feitelijk is het een zeer makkelijke plant. Hij doet het prima in standaard tuingrond of potgrond als hij maar voldoende water krijgt.
Staat hij in een pot dan kun je hem in de winter op een beschutte plek zetten waar de vorst geen vat op hem heeft. Hij kan dan zelfs overwinteren en je hebt toch verse bieslook.

Het is een vaste plant die afkomstig is uit Europa en Noord-Azië. De plant bloeit in juni en juli met blauw-roze-violette schermen. In België en Nederland komt nog wilde bieslook voor.
Zaaien
Bieslook kan vanaf eind maart en begin april gezaaid worden in de volle grond. Het kruid kan vanaf eind maart, begin april worden gezaaid in een wat kalkrijke, goed bemeste, vochtige grond, zowel op een zonnige als op een schaduwrijke plek. De jonge plantjes uitplanten met een tussenruimte van zo’n 15 centimeter. Goed vochtig houden.
Verder is bieslook uitstekend geschikt om in een bloempot of bloembak op balkon of terras te kweken.

Scheuren
Een betere en makkelijkere manier om deze plant te vermeerderen is scheuren. De pollen worden snel groter en kunnen vrijwel jaarlijks worden gescheurd. Plantgat maken met verse tuinaarde en wat compost en binnen een jaar heb je weer een flinke pol.
Voortplanting
De plant zorgt voor een voedselvoorraad onder de grond die de winter overleeft, zodat deze in de lente heel snel op kunnen komen en kunnen bloeien en zaad produceren. Iedere ‘bol’ vormt een nieuwe bol, maar dikwijls ook meerdere broedbollen aan de wortels. Dit is de ongeslachtelijke vorm van voortplanting. Bovendien is er ook geslachtelijke voortplanting, door zaadvorming.
Onderhoud en bemesting
Knip bieslook regelmatig af, ook als je het niet als kuikenkruid gebruikt. De plant blijft dan aangroeien. Na 4 jaar uitnemen, scheuren en verplanten. Anders word de plant lelijk in het hart.
Bemesten met koffiedik, compost en verse tuinaarde. Ook af en toe wat kalkrijke meststoffen toevoegen.
Pijpgras en de bijtjes op de bloemetjes
Bieslook wordt druk bezocht door bijen en andere insecten. Bieslook mag dan ook niet ontbreken in de bijen- en insectenvriendelijke tuin.
Bieslook als keukenkruid
Maar niet alleen bijen houden van bieslook. Bieslook is een heerlijk keukenkruid voor sauzen, salades en als garnering. Naast de stengels kunnen ook de bloemen worden gegeten. Even in een bierbeslagje en afbakken in de hete olie.
Geef een reactie