Goede en gepaste grond voor de border is essentieel en je wilt natuurlijk altijd het beste voor je border. Je planten moeten een ondergrond hebben waarin ze maximaal tot groei en bloei komen. En daar is gezonde en goede tuingrond voor nodig. Maar wat is dan de beste grond voor je border en wat heb je nou precies nodig?
Uit eigen ervaring weet ik dat de meest geschikte grond een mengsel is van zandige elementen en humus in de vorm van Compost en bijvoorbeeld bladmulch of de juiste soort turf. Hoe meer compost hoe beter, turf gebruik je alleen om de grond wat meer geschikt te maken om vocht vast te houden.
Ik heb ooidt een border gemaakt van half tuinaarde en half potgrond a0angevuld met compost. Dat is me slecht bevallen want die grond is veel te voedingsrijk. Struiken kregen gele bladeren, grassen werden extreem groot en sommige planten bloeiden niet vanwege het overschot aan voedsel.
Voor Nederland gelden de volgende vuistregels:
- heb je kleigrond gooi er dan zand doorheen en een enkel zakje potgrond alsmede bladmulch
- Heb je zandgrond gooi er dan veel compost doorheen en een enkel zakje tuingrond.
Verder zou ik de grond nooit al te rijk maken. Heeft een plant extra voeding nodig dan kun je altijd in het plantgat en rond de plant extra voeding aanbrengen. Voeding wegnemen lukt natuurlijk nooit dus voor planten die een armere grond nodig hebben zit je er dan naast.
Heb je een grote tuin en voor bepaalde borders een specifieke functie (bloeiende planten, struiken, rotsplanten, grassen etc) laat je dan adviseren door een professional of tuincentrum. Ik heb zelf de ervaring dat de kleinere (locale) tuincentra hier veel beter in zijn dan de grote jongens die je er met een paar zakken grond op uit sturen.
Tuingrond, met of zonder mest, humusrijke potgrond, zand en grind bestanddelen en dus kalk? Of juist met compost en organisch materiaal en dus wat zuurder? Aangezien het raadzaam is elke paar jaar delen van je tuin even flink aan te pakken kun je dan meteen de beste grond voor de border aanbrengen. De voeding is na verloop van tijd uit de grond en er hebben flink wat planten in gestaan die her en der de bodem hebben uitgeput.
Zo pakken de britten het aan …
De beste grond voor de border
Het logische proces:
Ten eerste moet je gaan kijken wat voor planten en/of struiken je in de border wilt hebben. Het is mijn ervaring dat de meeste mooie bloeiende planten uit zuidelijke regionen komen en dus meer een zandige bodem vereisen maar wel met humusrijke bestanddelen.
Hetzelfde geld voor planten die uit een bosrijke omgeving komen. Kleigrond zoals wij dat in ons land kennen komt maar matig voor in de wereld dus die grond moet je gaan bewerken.
Ik heb nieuwe borders volgestort met tuingrond, compost en delen potgrond en daar heb ik flink spijt van gekregen. De Salies deden het niet of matig, grasachtigen zijn verrot (blauwgras of festuca) of werden juist enorm groot, de Kornoelje kreeg bruin blad vanwege een voedseloverschot en de Toverhazelaar bloeit niet. Ook veel andere kleine bloeiers deden het matig.
Een andere border heb ik volgestort met tuinaarde, wat compost en een flinke hoeveelheid grof zand en fijn grind. Die border doet het uitstekend met Lathyrus, Kattenstaartamarant, een lage rozenstruik, Helianthus of Zonnekruid, een prachtige Hortensia, Verbena Bonariensis, grote Klaprozen en Lavendel.
Het Advies:
Mijn eerste keuze voor de beste grond voor de border is dus ongeveer 40% gewone tuingrond, 20% compost en voor de rest grof zand en wat grind of grit er doorheen en als je het krijgen kunt een flink deel bladmulch. Zorg verder voor een luchtige massa en schep het daarom goed om en maak het los. Geef het eerste jaar zeker geen extra mest want in de tuingrond en de compost zit voldoende voeding voor minstens een jaar of twee. Door het zand zit er ook wat meer kalk doorheen maar je kunt niet van kalkrijke grond spreken.
Heb je echter specifieke planten of struiken in je border raadpleeg dan even deze website voor de bijzondere vereisten per plant of struik. De Hortensia die ik in de “arme border” heb staan krijgt bijvoorbeeld elk jaar wat Azaleamest. Dat gooi ik gewoon onder de struik in het voorjaar. Planten die extra kalk nodig hebben kun je gewoon wat kalkhoudende mest bij gooien zoals beendermeel. Maar doe dat alleen als je zeker weet of het nodig is.
Geef een reactie