Bergkamille of Anthemis

Bergkamille of Anthemis of valse kamille of Anthemis hybrida ‘Sauce Hollandaise’. In dit artikel alle kenmerken van de bergkamille of Anthemis of  gele kamille waaronder grondsoort, onderhoud, bodem, standplaats, winterhardheid, hoogte, kleur, planten, plantvoorschriften, zaaien en zaaivoorschriften alsmede mest en bemesting die het meeste geschikt is voor de bergkamille of Anthemis.

Berkkamille of Anthemis

Primaire kenmerken:
Grondsoort = Matig voedselrijke tot zelfs voedselarme losse grondsoort.
Grondsoort = Sommige varianten zoals hier omschreven hebben voedselrijke grond nodig.
Bodem = Luchtig, licht zandig, bosgrondachtig
Standplaats = Zonnig, uitstekende borderplant
Bloeitijd = Juni tot september
Hoogte = 50 tot 80 cm
Kleur = Geel – Wit/geel
Vocht = houd van droge grond
Planten en zaaien: zie verderop in dit artikel
Onderhoud: = zie elders in dit artikel

Standplaats en Grondsoort Bergkamille of Anthemis

De Anthemis-variant ‘sauce hollandaise’ of Bergkamille is een plant die groeit op voedselrijke en droge grond. Als standplaats houdt hij van een open plaats met veel zon en een min of meer voedselrijke grond. Het is echter mijn ervaring dat hij het ook erg goed doet tussen andere planten vanwege zijn stakige manier van groeien. Hij kruipt bij mij min of meer tussen de andere planten door en blijft zo overeind. Het zijn zilvergrijze / grijsgroene planten die het ook goed doen in een pot tussen andere planten.

bergkamille of anthemis 2

Bemesting en voeding:
Anthemis houdt van voldoende voedsel dus in het voorjaar mag hij een lekker laagje compost hebben. Maak meteen de grond even los rondom de plant. Geef hem zodra hij wat groter is geen gewone compost of tuinmest meer maar bloeimest. Veelal is deze in vloeibare vorm verkrijgbaar bij de tuincentra.

Onderhoud en verzorging:
Het is belangrijk om de oude bloemen te verwijderen. Knip die niet te hoog af maar snij de stengel weg tot aan de eerste bladkronen of uitlopers. Het zijn daarom ook prima snijbloemen die snel weer aangroeien.
Om hem groter, breder en steviger te maken kun je bij deze variant de zogenaamde Chelsea Cut of Chelsea Chop toepassen. Knip hem een week of twee voor de bloei of als hij een centimeter of 50 hoog is en nog niet bloeit voor de helft tot tweederde af. Zorg dat je boven bladkronen afknipt en niet te laag in het hout. De plant zal nu breder worden en meer maar ook later bloeien.
Ik kies er voor een deel van de planten zo te behandelen. Je hebt dan langer lol van de bloei maar omdat je er een paar laat staan gaan die wel meteen bloeien.

Vermeerderen door scheuren
De Bergkamille of anthemis kan gescheurd worden als hij te groot word. Hij kan een lelijk, houtig hart krijgen. Je kunt de afzonderlijke houtige delen scheuren en opkweken. Het is dan wel belangrijk de eerste scheuten af te knippen tot op 2 of 3 bladkronen zodat ze breed uit kunnen groeien. Mijn ervaring is dat ze doorgaans een jaar nodig hebben om weer mooi breeduit te groeien.

Zaaien en Zaaivoorschriften:
De bergkamille of Anthemis is eenvoudig te zaaien. Zet hem in Maart-april onder glas of ter plekke vanaf Mei en Juni. Na het ontkiemen van het zaad kun je hem snel koeler zetten en na een week of 4 al verspenen en verder opkweken in de pot of meteen ter plekke neerzetten. Zet ze op een afstandje van zo’n 30 cm minimaal. Ik zet ze bij voorkeur midden in de border en laat ze in mijn Cottage-garden lekker tussen de rest doorgroeien.
Kiemtijd: 1 tot 2 weken.

Planten en plantvoorschriften:
Bewerkt de grond voor zodat hij luchtig en waterdoorlatend is. Zorg dat de plant niet in een laag deel van de border staan want vrijwel alle varianten houden van een beetje droogte. Let op dat je de juiste grondsoort samenstelt want sommige varianten houden van wat meer voedsel maar de meeste van een enigszins schrale en zandige grond. Bij de soorten die van voeding houden voeg je wat compost in het plantgat inclusief wat grof zand. Bij de varianten die nadrukkelijk van schralere grond houden laat je de compost weg maar voeg je wel wat grof zand toe. Eventueel een handje potgrond voor de nodige luchtigheid.
Zorg voor ondersteuning. De plant groeit snel en krijgt stakerige stengels. Die vallen makkelijk om als ze niet tussen andere hoge begroeiing staan. Het kan daarom ook heel mooi zijn om meerdere planten als een cluster neer te zetten. Hierdoor krijg je mooie gele bossen met bloemen.

Anthemis Carpatica
Karpatenschnee
Kleur wit, bloeitijd : mei – juli
hoogte 25 cm.
Rotstuinplant die van oorsprong uit berggebieden komt.
Goeie bodembedekker voor tussen stenen in de rotstuin op zonnige plaats.
Kunnen ook redelijk droog staan.

Anthemis hybrida EC Buxton
Kleur zachtgeel Bloeitijd juni – september hoogte 100 cm.
Standplaats: veel zon en een min of meer voedselrijke grond.
Snelgroeiende zilvergrijze of grijsgroene planten.

Anthemis hybrida Kelwayi
Kleur geel Bloeitijd : juni – september hoogte: 70 cm.
Planten met een goed kleureffect, knalgeel, voor een luchtige, goed bemeste grond.
Voor een warme zonnige plaats, af en toe droogte verdragend maar kunnen door veel vocht in de winter wegvallen. 

Anthemis hybrida “Sauce Hollandaise” word 70 cm hoog en bloeit met bleekgele bloemen.
Anthemis hybrida “Grallagh Gold” en “kelwayi” worden ongeveer 70cm hoog en bloeien met knalgele bloemen.
Anthemis marschalliana is een veel kleinere variant en wordt maar 25 cm hoog. Ze bloeit met felgele bloemen en is geschikt voor rotstuinen.

Bergkamille of Anthemis Taxonomie
Rijk: Plantae (Planten)
Stam: Embryophyta (Landplanten)
Klasse: Spermatopsida (zaadplanten)
Clade: bedektzadigen
Clade: Nieuwe tweezaadlobbigen
Clade: Campanuliden
Orde: Asterales
Familie: Asteraceae
Onderfamilie: Asteroideae
Geslacht: Anthemis
Getoonde soort: Sauce Hollandaise

index

iGer.nl
Deze site gebruik geen cookies, trackers of andere spyware. Daarom hoeft u ook nergens mee akkoord te gaan of iets te weigeren. Wij staan voor een puur en schoon internet waarbij u veilig en onbekommerd kunt surfen op het World Wide Web. Ook deelnemen? Zie een Vrij Internet. Wij wensen u veel leesplezier: iGer & NetPerk.

Geplaatst

in

door

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *