Het bemesten van je tuingrond is een complexe zaak. Het kan ook snel mis gaan want een handje teveel van een bepaalde stof in een te kleine tuin kan veel schade aanrichten. Je kunt het globaal op 3 manieren aanpakken:
Bodemanalyse, de wetenschappelijke aanpak:
Voor het bemesten van je tuingrond is het aan te bevelen een monster van je tuingrond te laten analyseren. Dit is een relatief prijzige methode maar natuurlijk wel de beste. Je kunt via bepaalde bedrijven of hoveniers je grond laten analyseren en op basis daarvan een bemestingsplan opstellen of al bij de aanleg van je tuin rekening houden met de soort grond op basis van de beplanting.

Wil je hier meer over weten zoek dan op internet op de zoekterm: bodemanalyse. Heb je een redelijk grote tuin en ben je een fanatieke tuinier dan is het wellicht te overwegen om dit eens te doen. Ik denk dat het een paar honderd euro kost (ik zag ergens 800 maar dat was professioneel) en als je echt veel tuiniert en er veel geld aan uitgeeft (mooie en kwalitatief goede planten zijn nou eenmaal duur) dan is het natuurlijk altijd de moeite waard.
En zeker voor de moestuin want een goede oogst is vaak afhankelijk van net een beetje meer van de ene stof dan van de andere. Het is een fragiel evenwicht.
Ook zijn er allemaal kleine testjes te koop, bijvoorbeeld om de Ph (zuurgraad) van je grond te bepalen. Kan geen kwaad maar doe het wel op meerdere plaatsen in je tuin. Voor eenvoudige zaken kan dit wel maar wil je meer dan kun je beter de grote test doen want al die kleintje zijn op de lange duur net zo duur als 1 grote. En bij die laatste zit vaak nog een fatsoenlijk advies ook.
Trial and Error:
Gevaarlijk maar ook wel spannend. Ga bij het bemesten van je tuingrond zelf op zoek naar de stoffen die bepaalde planten nodig hebben en probeer of je ze mooier of groter kunt krijgen of met meer bloemen. Dit vereist wel een structurele aanpak en grondige observatie en vastlegging van je acties. Feitelijk semi-wetenschappelijk.
Deze aanpak kun je verbreden door gebruik te maken van boeken en filmpjes op YouTube over hoe je grond te bewerken en te verreiken. Verder veel gezoek om uit te vinden wat nou precies die gekleurde vlekken op je bladeren zijn. Is het een insect, een schimmel of een teveel aan fosfor?.
Veel succes met deze aanpak, ik pas er nadrukkelijk voor. Het is de aanpak die van deze drie het grootste gevaar oplevert voor een totaal mislukt tuinseizoen en misschien wel jarenlange schade als je ergens echt teveel van rondstrooit.
Het gezonde verstand:
Bij het bemesten van je tuingrond zal dit voor de meeste van ons de gewenste aanpak zijn. Ik zal een mooi voorbeeld geven: ik kocht een dure roos en vroeg aan de mensen in het tuincentrum (een klein gespecialiseerd tuincentrum, altijd mijn voorkeur) wat ik het beste kon doen. Voor rozen geld: jaarlijks compost of rozenmest.
Voor het planten kwam er nog een tip bij: wortelpoeder. Dit meng je door de grond als je de roos plant waardoor hij een beter en gezonder wortelgestel krijgt. Prima tip. Verder vraag ik bij speciale planten altijd of er nog tips zijn of ik check op internet of ik wat kan vinden.
Zo is het bij veel planten nuttig de grond voor te bewerken met compost maar zorg er dan wel voor dat de wortels niet in de compost staan want dan kunnen ze verbranden.
Verder jaarlijks composteren, in het voorjaar wat tuinmestkorrels en hier en daar wat kalk bij planten die dat nodig hebben.
Tuinmestkorrels bevatten altijd de drie belangrijkste elementen die een plant nodig heeft, namelijk:
Stikstof (N)
Fosfaat (P)
Kalium (K)
N – Stikstof
Stikstof is belangrijk voor gezonde groei van groene delen van de plant. Het is een bouwstof voor eiwitten in de cellen. Teveel stikstof heeft invloed op de grootte en werking van de cel. Je krijgt dan slappe, waterrijke planten die gevoelig zijn voor ziekten en parasieten.
P – Fosfor
Fosfor zorgt voor een gezond wortelstelsel, bloem- en zaadgroei en vruchtrijping. Een grasveld heeft altijd fosfor nodig. Fosfor is belangrijk in de eerste groeifase. Geef daarom een pas aangelegde tuin meteen genoeg fosfor.
K – Kalium
Kalium zorgt voor stevigheid, bescherming tegen droogte en weerstand tegen ziekten. Strooi extra kalium als je te veel stikstof hebt gestrooid. Dat herstelt het evenwicht zonder dat de plant verzwakt. Kalium heeft ook een belangrijke functie in de waterhuishouding van de planten en de grond. Het zorgt ervoor dat de plant zuinig omgaat met water.
Voorbeeldjes uit mijn eigen tuin:
Bij mijn druif staat ook een Deutzia of bruidsbloem. Die hebben allebei kalk nodig dus daar ligt een brok kalk-zandsteen bij uit de franse jura. Doet het uitstekend daar in die hoek. Dat was een tip van een bioloog die wist te vertellen dat er zo’n zacht stuk steen voldoende kalk afkomt om de boel draaiende te houden.
Een andere border heb ik verarmd door er zand en grind doorheen te werken. Daar zet ik planten neer die geen overload aan voedsel nodig hebben. Het was in die border dat mijn “rockets” voor het eerst gingen bloeien. Wel vreemd want ik zag ze in Schotland groeien en bloeien op dikke veenpakketten. Dat moet ik dus nog eens uitzoeken.
Hortensia’s, rododendrons en mijn Deutzia doen het bovendien allemaal goed op rododendronmest. Gewoon in de doos bij het tuincentrum.
Mijn Magnolia ging het heel veel beter doen sinds ik er compost onder gooi. Niet elk jaar heel veel maar wel af en toe een klein emmertje om de groei even een optater te geven. Ik doe het om het jaar.
Als je bij het bemesten van je tuingrond te veel groeimest geeft blijft de bloei achter en andersom. Geeft een plant die het op kale grond goed doet te veel voeding en hij gaat niet bloeien. Met een beetje gezond verstand kun je veel zelf bedenken. Maar bovengenoemde standaard tuinmest 1 of 2 keer per jaar kan nooit kwaad.
Hou je wel aan de hoeveelheden die ze adviseren. Ik neem wel altijd minder want ik ben achterdochtig en denk dat ze je meer laten strooien zodat je weer zo’n pak komt halen. Maar neem die beslissing zelf maar.
Pas op om dure gespecialiseerde mestsoorten voor een bepaalde plant te kopen. Zoek eerst eens uit of je het nodig hebt. In de grote tuincentra staan allemaal bakjes en dozen maar je moet wel precies weten wat je nodig hebt dus pas op voor je veel geld uitgeeft.
Nogmaals, voor de duurdere planten en struiken ga ik bij voorkeur naar het kleinere tuincentrum. Ze weten meer en zijn minder commercieel. Ze zien je liever terugkomen dan dat ze je een onnodig doosje mestkorrels verkopen. Je betaald dan misschien wel wat meer voor je struiken of planten maar dat verdien je terug als je er het hele jaar lol van hebt.
Wanneer geef je mest
Bij het bemesten van je tuingrond kun je over het algemeen het hele jaar doorgeven maar niet maar na augustus/september. De planten gaan dan de rust in. Heb je een kale border die je voor volgend jaar wil voorbereiden dan kan dat wel. Hieronder een standaard mestschema:
Bemesting tussen november en uiterlijk begin februari.
- Organische bemesting (gedroogde koemest, compost, bloedmeelkorrels) vanaf half maart.
- Kunstmest eenmaal in de vier tot zes weken tot eind augustus.
Specifieke planten hebben echter verschillende bemestingsschema’s. Mooi voorbeeld zijn rozen:
In de herfst of late winter kan worden gekozen voor een organische bemesting. Dit is meer een grondverbetering en bacterie-activerende toevoeging aan de bodem.
Tegen de tijd dat er gesnoeid gaat worden moet worden gekozen voor een speciale NPK+magnesiuin rozenmest. (N=stikstof,P=phosfor,K=kalium). Deze verschaft duidelijk voeding aan de planten. Halverwege de zomer, na de eerste bloei, moet er nog een keer bemest worden met deze mest.
De composthoop
Wie de ruimte heeft moet zijn eigen compost maken. Gewoon al je oude organische afval en oude aarde op een grote berg gooien en er de beste compost van maken die je kunt vinden. Bovendien kun je tegenwoordig compostvaten kopen (een soort hele grote regenton) waarin je uitstekend zelf je tuinafval in kunt recyclen.
Deze methode heeft altijd de voorkeur omdat je op deze manier de voedingstoffen uit je eigen tuin permanent hergebruikt. Wellicht dat je dan toch nog ergens wat extra’s moet toevoegen zoals beendermeel of bloedmeel, kalk of extra stikstof maar dat maakt niet uit.
Het is bovendien ecologisch verantwoord en al helemaal in combinatie met het niet gebruiken van vergiften en industriële meststoffen. Over de composthoop en de manier om dat goed te doen zijn heel wat boeken vol geschreven dus op naar de bieb en lees je tuin de ecologische hemel in.
Geef een reactie