In dit artikel over de Begonia informatie over de grondsoort, bodem, standplaats, onderhoud en bemesting van de Begonia, een vergeten en ondergewaardeerde plant. Maar er zijn tegenwoordig mooie varianten en hij bloeit vrijwel altijd. Wat veel mensen niet weten is dat de Begonia een knolgewas is en dat je de knollen in de winter moet verwijderen, ze kunnen niet tegen de vorst. En vergeet niet dat de Begonia prachtig en decoratief blad heeft.
Begonia’s zijn doen in prima in huis maar worden toch nog voornamelijk gebruikt als borderplanten en bakbeplanting. Begonia’s zijn niet winterhard. Ze kunnen niet tegen vorst. Je kunt ze daarom het beste planten in het voorjaar, als er geen kans meer is op nachtvorst.

Kenmerken:
Grondsoort: zuur, humusrijke, voedzame en vochthoudende grond (mag zandig)
Bodem: Matig vochtig, nooit droog, goed waterdoorlatend
Standplaats: Halfschaduw (voorkom volle zon in de middag) Kan goed onder struiken en bomen.
Kleur: rood, geel, roze, wit, tweekleurig
Hoogte: 15 tot 60cm
Bloeiperiode: Juni – Oktober
Winterhard: Nee
Wel kun je beginnen vier tot zes weken voordat je de begonia’s buiten kunt planten, alvast binnen beginnen met het opkweken. Op deze manier hebben de begonia’s een voorsprong en bloeien de bloemen eerder.

Om de knollen te laten overwinteren kun je ze opgraven in de herfst voordat de eerste nachtvorst is geweest. Bewaar ze in turf of vermiculite, op een koele en droge plaats. Je kunt ze dan het volgende jaar weer opnieuw planten.
Planten:
Je plant de bollen in het voorjaar voorjaar (februari-maart) in lichte turf of fijne potgrond. Je zet de bollen met de holle kant naar boven in pot of bak. Je moet ze dan bij een temperatuur van rond de 16 graden laten staan.
Je bedekt ze planten met een dun laagje potgrond en zet ze ongeveer 15 tot 20 cm van elkaar. Zet ze niet in het volle zonlicht maar wel op een lichte plek. Zet ze niet op de vensterbank boven de radiator.

Dan word het snel te warm. Als je blaadjes ziet kunnen ze in het volle licht. Als de vorst helemaal uit de lucht is kunnen ze naar buiten.
De bollen kunnen na de laatste vorst ook in de border gezet worden. Bij een zware grond kan je voor het planten deze best mengen met turf en wat oude verteerde stalmest. De bloemperkgrond kan je, bij wijze van wortelbescherming, na het planten met turf afdekken.
Standplaats:
Zorg er altijd voor dat de begonia’s tijdens de middaguren niet in de volle zon staan. De bladeren kunnen verbranden.
Onderhoud:
Regelmatig oude bloemen verwijderen om een langere bloei te bewerkstelligen. Hou de grond licht vochtig en zorg dat de boel niet uitdroogt. Een beetje plantenvoeding (vloeibaar, vooral in potten) kan geen kwaad maar niet overbemesten, dan word de plant lelijk.
Bemesten:
Begonias houden van voedzame grond. Meestal is potgrond al voorbemest maar geef gerust vloeibare bloeimest in de loop van de zomer. In de tuin wat compost meegeven en later bijmesten met gewone tuinmest voor bloeiende planten. Maar wel met mate, halveer de aanbevolen hoeveelheden op de gebruiksaanwijzing gerust.
Algemene informatie:
Begonia is een geslacht uit de begoniafamilie (Begoniaceae). Er zijn meer dan duizend soorten en Begonia is daarmee een van de omvangrijkste geslachten uit de plantenwereld. Van oorsprong komen begonia’s uit vochtige, warme gebieden in een bosrijke omgeving.
Er bestaan zowel eenjarige als overblijvende soorten, groenblijvende en bladverliezende soorten. Er zijn zelfs klimmende varianten. Begonia’s hebben vrouwelijke en mannelijke bloemen. De vrouwelijke bloemen zijn herkenbaar aan de driehoekige verdikking onder de bloemen (het vruchtbeginsel).
De naam werd gegeven ter ere van Michel Bégon, een voormalig gouverneur van de Franse kolonie Haïti.
Taxanomische indeling:
Rijk: Plantae (Planten)
Stam: Embryophyta (Landplanten)
Klasse: Spermatopsida (Zaadplanten)
Clade: Bedektzadigen
Clade: ‘nieuwe’ Tweezaadlobbigen
Clade: Fabiden
Orde: Cucurbitales
Familie: Begoniaceae (Begoniafamilie)
geslacht: Begonia
Geef een reactie