Beemdkroon Knautia Arvensis

In dit artikel over Beemdkroon Knautia Arvensis informatie over de grondsoort, bodem, standplaats, hoogte, kleur en vocht. De Beemdkroon Knautia Arvensis is makkelijk te verwarren met Duifkruid of Scabiosa, twee verschillende maar wel aan elkaar verwante planten.

Kenmerken:

Grondsoort: kalkhoudende grond, bosgrond
Bodem: doorlaatbaar, matig voedselrijk, vochtig
Standplaats: zonnig tot halfschaduw
Hoogte: ongeveer 60cm
Kleur: lila, rood, paars, blauw
Vocht: vochthoudend tot droog
Winterhard: Ja, wel enige bescherming ivm vocht.

Beemdkroon knautia arvensis
De beeldschone Knautia ‘Macedonica’ Arvensis

Beemdkroon Knautia arvensis is een plant uit de kamperfoeliefamilie (Caprifoliaceae). De soort staat op de Nederlandse Rode lijst van planten als algemeen voorkomend maar wel sterk afgenomen. Beemdkroon komt voor in Europa en Azië.

Beemdkroon Knautia Arvensis mag niet ontbreken in de bijen- en insectenvriendelijke tuin.

Beemdkroon Knautia arvensis is een plant uit de kamperfoeliefamilie (Caprifoliaceae). De soort staat op de Nederlandse Rode lijst van planten als algemeen voorkomend, maar sterk afgenomen. Beemdkroon komt voor in Europa en Azië.

Beemdkroon is een vaste plant. De plant wordt 15-60 cm lang en heeft grijsgroene bladeren. De bloemen bevatten veel nectar waar zowel dagvlinders als honingbijen en hommels op af komen. Er is zelfs een solitaire bij, de knautiabij (Andrena hattorfiana) die speciaal afhankelijk is van deze plant.

Beemdkroon Knautia arvensis
De klassieke Knautia Arvensis

Ook deze Bij staat inmiddels op de Rode lijst van Bijen. Beemdkroon komt in Nederland voor in bermen en op dijken met vochtige, kalkhoudende grond, maar ook in randen met struikgewas komt de plant voor. Elders groeit de plant ook in weiden en velden.

Grondsoort en bodem:

Beemdkroon houd van een licht kalkrijke bodem. Hij staat bij mij in een border van gewone grond verrijkt met compost en zandige en stenige elementen om een meer mediterraan karakter te krijgen. Daar doet hij het uitstekend.

Gewone tuingrond die licht kalkrijk is voldoet ook uitstekend. Dus geen tuingrond met turf er door, maar gewone potgrond of tuingrond met een ietsje kalk er aan toegevoegd of anders zand en steentjes toegevoegd.

Onderhoud:

Hij bloeit bij mij vroeg in de zomer. Als het wat minder word geef je hem een zogenaamd chelsea chop of Chelsea cut. Dan snij je een plant tot minder de helft tot 1/3 terug. Bij de Beemdkroon ging dat prima en begon hij weer te bloeien. Verder tijdens de uitgebloeide bloemen verwijderen (deadheaden)

Eventueel tegen de winter beschermen door hem mee te nemen in de mulchronde in het najaar en af te dekken met houtsnippers en/of wat stro.

index

iGer.nl
Deze site gebruik geen cookies, trackers of andere spyware. Daarom hoeft u ook nergens mee akkoord te gaan of iets te weigeren. Wij staan voor een puur en schoon internet waarbij u veilig en onbekommerd kunt surfen op het World Wide Web. Ook deelnemen? Zie een Vrij Internet. Wij wensen u veel leesplezier: iGer & NetPerk.

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *