In dit artikel over de Beekdistel informatie over de grondsoort, bodem, standplaats, hoogte kleur en onderhoud van de Cirsium Atropurpureum.
De Beekdistel is die prachtige paarse distel die je zo vaak in bermen en weilanden ziet staan. De naam suggereert dat hij aan de waterkant staat maar niets is minder waar. Het is wel een plant die wat minder goed tegen droogte kan.
Kenmerken van de Beekdistel:
Grondsoort: Goede tuingrond, niet te arm
Bodem: goede tuingrond, niet te arm
Standplaats: beetje de ruimte, zonnig,
Zon/licht: zon, halfschaduw
Winterhardheid: uitstekend (tot dik 20 graden onder nul)
Hoogte: 100 tot 150cm
Kleur: Rood / Paars
Bloeiperiode: Juli / augustus
De distel krijgt geen beste pers: Distels breken is distels kweken, Distels maaien is distels zaaien, Distels trekken is distels stekken, Maar distels laten staan, Is distels laten vergaan. Dit ruimpje zegt veel over de perceptie van deze mooie plant.
Dit is nou echt zo’n plant waar veel mensen van zeggen dat het onkruid is. Maar wij weten het: onkruid is een plant die op de verkeerde plek staat. En de Beekdistel staat in mijn tuin nooit op de verkeerde plek.
Toch geeft ik de distel graag een plekje in mijn tuin. Het is een fraaie heemplant en de bloemen zijn mooi. Verder is de plant favoriet bij bijen, hommels, vlinders en lieveheersbeestjes.

De kleur van de fraai gevormde bloemen knalt de border uit. Ik heb ze een beetje achteraan tegen de schutting staan. Het blad groeit tot op ongeveer de helft van de plant en dan krijg je een lange bloemsteel die tot 1.50 m hoog kan worden.
De kleur is ook onderdeel van de naam: Atropurpureum betekent in het latijn donker- of purperrood. Het is een krachtige en mooie kleur die zich goed laat combineren met allerlei andere kleuren.
Standplaats:
De Beekdistel houd van een zonnige plek en een beetje ruimte. Dus op een zuidelijk gerichte plek zetten, hooguit in de halfschaduw. Hou er wel rekening mee dat hij kan uitdrogen.
Hij houd van een beetje vocht, daarom ook de term Beekdistel, hij staat vaak in de buurt van beken en stromen maar nooit er in. Het is geen waterplant.

Overigens kom ik ook websites tegen waar staat dat hij in zand en droog moet staan. Dit is niet het geval. Er zijn wel distels die aan dat profiel voldoen maar dit is een weideplant die ruimte, warmte en vocht nodig heeft.
Onderhoud:
In de zomer meenemen in de sproeibeurt van uw tuin. In de herfst wat compost rond de kluit strooien. Eens in de paar jaar (bij voorkeur in het voorjaar) scheuren om de groei te vernieuwen.
In de zomer oud blad en uitgebloeide bloemen verwijderen tot vlak boven het blad. Wacht niet te lang om uitgebloeide bloemen te verwijderen en zeker voordat ze zaad gaan zetten.
Meer over Distels in dit artikel
Geef een reactie