In dit artikel over basilicum informatie over de grondsoort, bodem, standplaats, zaaien en kweken, water geven en voeding en bemesting van Basilicum. Basilicum komt oorspronkelijk uit Zuid-Oost Azie en is al 5000 bekend. Een oude Nederlandse bijnaam is Koningskruid wat wellicht is afgeleid van het griekse Basileus van Koning betekent. Basilicum wordt vroeg in het voorjaar gekweekt en als de kou uit de lucht is kan het worden uitgeplant in de tuin of in potten en bakken op het balkon. Ook kun je basilicum prima op een koele maar lichte plek in huis kweken.
Basilicum

Kenmerken:
Grondsoort: Voedingsrijk, zandig, humusrijk
Bodem: vochtig, doorlaatbaar
Standplaats: Zonnig en warm
Vocht: vochtige grond, om de dag water geven.
Licht: Veel licht en zon.
De meeste soorten basilicum zijn één-jarig. De geld met name voor de keukenvarianten. Basilicum is prima zelf te zaaien maar het is relatief complex.
Mijn advies: Koop kant en klare planten bij de betere (en dus kleinere) tuincentra of specialisten in zaaigoed. Dan scheur je de kluiten en zet je ze in de juiste grond (bij voorkeur in pot of bak) op een warme plek. Ik gebruik graag basilicum (vooral in pasta, in salades en op de pizza) dus ik zorg dat ik altijd 3 of 4 potten paraat heb.
Grondsoort:
Neem voedselrijke grond (potgrond vermengd met Compost) die goed doorlaatbaar is. Om die reden vermeng ik de grond met grof zand en fijn (gemengd) grind. Maar niet meer dan 1/5 deel stenig en zandig materiaal, het gaat erom het doorlaatbare vermogen te bevorderen. Koop je planten om ze verder op te kweken verpot ze dan meteen. Zorg ervoor dat ze nooit uitdrogen en geef na een paar maanden extra voeding.
Slakken:
Voor ik verder ga, slakken zijn gek op Basilicum. Je moet dus aan de gang met een slakkenvrije plek en de potten beschermen met koperstrip, koperen ringen, EscarGo slakkenkorrels en elke andere manier van slakkenbestrijding die je kunt bedenken. Ik zet de potten op een plek vrij van andere planten. Ik heb een aantal potten met koperstrip er omheen. Ook kun je ze in een schaaltje met scherp of droog materiaal zetten zoals cacaodoppen of ander scherp spul. Als het maar aan de slakken blijft plakken, scherp of zoutig is en hun de voortgang belemmert.
Standplaats:
Basilicum (als plant) kan je het best houden op een zonnige en warme plek, bijvoorbeeld op een vensterbank die een paar uur per dag zon heeft. Je kunt basilicum dus ook buiten kweken maar ook dan is een zonnige en warme plek van belang. De plant kan tegen temperaturen van dik 30 tot wel 40 graden. Zet de planten bij voorkeur in potten en bakken omdat die snel opwarmen en minder last hebben van de koude in Nederland.
Verzorging:
Verwijder geel blad en slappe delen. Geef voldoende water en knip ze regelmatig af om bladgroei te bevorderen. Ik knip ze per definitie na een paar weken helemaal af (de Chelsea cut of Chelsea chop) om breedtegroei te bevorderen.
Voeding en bemesting:
Basilicum houd van voedingsrijke grond met een goede doorlaatbaarheid. Ik meng een goeie potgrond met compost en grof zand of breekerzand. Soms leg ik wat grit rondom de plantjes om uitdroging te voorkomen.
Basilicum heb je primair voor het blad dus zorg voor een mest met voldoende stikstof. Ik neem nog wel eens mest voor groene planten die in water oplosbaar is.
Zet je de plantjes in potgrond met compost dan heb je voor minstens 2 maanden voldoende voeding. Strooi daarna wat compost op de pot of geef mest voor groene planten.
Zaaien:
Ga je toch zelf zaaien doe het dan vroeg op een warme en lichte plek, bij voorkeur in de keuken of van de achterzijde van het huis. Zet zaaigoed echter nooit naast de CV of in de volle middagzon.
Basilicum moet op een warme plek gezaaid worden. Zaai binnen bij een temperatuur van tussen de 18 en de 20 graden in april-mei. Als het plantje twee blaadjes heeft kun je deze verspenen in potjes met een diameter van 8 cm om later uit te planten of te verpotten in grotere potten. Pas op dat ze niet helemaal uitschieten en lang en dus worden. Dan is er niet echt veel meer mee aan te vangen.
Als de vorst uit de lucht is en de temperatuur minimaal rond de 15 graden is kun je de binnen gekweekte basilicumplanten naar buiten gaan zetten. Doe dit niet in één keer maar laat ze voorzichtig afharden in een kweekbak. Je begint met de plant binnenshuis op een koelere plek te zetten en dan in een kweekbak. Eerst helemaal dicht, dan de deksel er overdag af en uiteindelijk ook in de nacht de deksel er af. Is het plotseling kouder (vooral in de nacht) doe dan de deksel er weer op.
Geef een reactie