Zeeuws knoopje of Astrantia

Standplaats, voeding tuingrond en bemesting van Astrantia-Zeeuws knoopje. Astrantie-zeeuws knoopje houdt van schaduw en heeft het liefst een humusrijke grond. Gewone tuingrond voldoen vaak uitstekend. Astrantia- zeeuws knoopje is een plant die in de tuin in de border kan staan of dicht bij bomen of struiken.

Geen al te droge grond en geen boomwortels. Hoewel hij het ook doet in klei is een grondsoort die vocht kan vasthouden in droge periodes ideaal.  Het is een uitstekende borderplant op een niet te zonnige maar wel lichte plaats. Overigens doet de astrantia-zeeuws knoopje het in mijn tuin al een hele tijd vrij goed in 2 borders met relatief arme grond en regelmatige droogte. Hij kan dus meer hebben dan je uit de literatuur opmaakt.

Astrantia of Zeeuws knoopje

Astrantia-zeeuws knoopje

Voeding en mest: 
Vergeet niet dat Astrantie-zeeuws knoopje van een beetje kalk houd. Ik heb zones in mijn (stads)tuin waar ik geen of juist wel wat kalk toevoeg. Daar staat ook astrantia. Maar het is geen wet van meden en persen, hij kan veel hebben. Verder houd hij wel van wat voeding maar kijk uit voor al te zure omgeving. Bladaarde en tuinmestkorrels in geringe mate voldoen. Pas op met teveel compost of turf en/op potgrond, deze zijn vaak aan de zure kant.

Belangrijk: Bijen- en vlindervriendelijke bloem.

Kenmerken

Grondsoort:  Normale tuingrond, humusrijk, voedzaam, ook klei-achtig, niet te droog
Standplaats:  zon tot halfschaduw
Bodem:  vochtig en voedzaam, houd van kalk
Vocht:  houd van vochthoudende grond.
Hoogte:  30 tot 60 cm
Bloeitijd:  juli – augustus (uitlopend juni – september, verschilt per soort)
Kleur:  Groenig/wit, roze, rozerood en donkerrood
Winterhardheid:  uitstekend.
Vaste plant

Verzorging:
Astrantie kan in de loop van het seizoen lelijk worden, bijvoorbeeld in een droge periode of op de verkeerde, vaak zanderige grond. Knip hem dan in de zomer gerust weer helemaal af en de plant zal in al haar glorie terugkomen met een kans op herbloei. Knip per definitie de oude en droge, bruine bloemen weg om verdere bloei te stimuleren. Na de herfst kun je de oude bloemen en bladeren beter laten zitten om de plant beter door de winter heen te krijgen. Knip dan vervolgens in het voorjaar wel de oude plant helemaal weg.

Vermeerderen:
Je kunt Astantia kan worden uitgemen en scheuren. Doe dit in het voorjaar en scheur de kluit in kleine delen uiteen. Zet ze uit op een afstand van zo’n 20 cm. Staat de plant op een plek waar hij zich thuisvoelt dan zaait hij zichzelf nog uit ook. Het zaaien op zich is onzeker, de kleur altijd een verrassing.

Astrantia of Zeeuws knoopje
Astrantia of Zeeuws knoopje

Belangrijkste kenmerken:
Astrantia of Zeeuws knoopje is een moderne en veelvoorkomende tuinplant. Het is dankbare plant en Ideaal voor plaatsen met een beetje schaduw en in natuurlijke beplantingen. Het is een plant die in veel tuinen past en een bloeiperiode heeft van ruim 2 maanden. Plant hem in groepen in het midden van de border. Deze plant heeft werkelijk prachtig mooie bloemen.  De schotel van ingesneden bloemblaadjes omringen het subtiele hart van de bloem.

Diverse soorten en kleuren:
Donkerrood: Astrantia major “Claret”
Rood: Astrantia carniciolica “Rubra”
Wit: Astrantia major “Alba”
Zachtroze: Astrantia “Buckland”

Taxonomie:
Rijk: Plantae (Planten)
Stam: Embryophyta (Landplanten)
Klasse: Spermatopsida (Zaadplanten)
Clade: Bedektzadigen
Clade: ‘nieuwe’ Tweezaadlobbigen
Clade: Campanuliden
Orde: Apiales
Familie: Apiaceae (Schermbloemenfamilie)
Geslacht: Astrantia
Nederlandse naam: Zeeuws knoopje

Lijst met plantensoorten op wiki

index

Deze site gebruik geen cookies, trackers of andere spyware. Daarom hoeft u ook nergens mee akkoord te gaan of iets te weigeren. Wij staan voor een puur en schoon internet waarbij u veilig en onbekommerd kunt surfen op het World Wide Web. Wij wensen u veel leesplezier: iGer & NetPerk.

Geplaatst

in

door

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *