In dit artikel informatie over Astrantia of Zeeuws knoopje met de grondsoort, standplaats, bodem, onderhoud, vermeerderen en voeding en bemesting van Astrantia Zeeuwsknoopje. Dit is een prachtige bloem en bovendien bijzonder bijen- en insecten vriendelijk. Astrantia of Zeeuwsknoopje is een meerjarige plant die steeds weer terug komt en zichzelf uitzaait zonder een plaag te worden.
Kenmerken van Astrantia of Zeeuws Knoopje
Grondsoort: Normale tuingrond, humusrijk, voedzaam, ook klei-achtig, niet te droog
Standplaats: zon tot halfschaduw
Bodem: vochtig en voedzaam, houd van kalk
Vocht: houd van vochthoudende grond.
Hoogte: 30 tot 60 cm
Bloeitijd: juli – augustus (uitlopend juni – september, verschilt per soort)
Kleur: Groenig/wit, roze, rozerood en donkerrood
Winterhardheid: uitstekend.
Vaste plant
NB: Deze plant mag niet ontbreken in de bijen- en vlindervriendelijke tuin

Astrantia of Zeeuws knoopje
Algemene informatie:
Astrantia of Zeeuws knoopje is een moderne en veelvoorkomende tuinplant. Het is dankbare plant en Ideaal voor plaatsen met een beetje schaduw en in natuurlijke beplantingen. De herkomst van het Zeeuws knoopje is van Midden- en Zuid-Europa tot in de Kaukasus.
Het is een plant die in veel tuinen past en een bloeiperiode heeft van ruim 2 maanden. Plant hem in groepen in het midden van de border.
Deze plant heeft prachtig mooie bloemen. Een ‘schotel’ van puntige ingesneden bloemblaadjes die het fraaie en subtiele hart van de bloem omringen. Ook het blad van de plant is mooi om te zien en blijft de gehele zomer intens groen.

Standplaats:
Astrantia of Zeeuws knoopje is een plant die in de tuin in de border kan staan of dicht bij bomen of struiken. Ze verdragen schaduw en hebben het liefst een humusrijke grond. Geen al te droge grond en geen boomwortels. Hoewel hij het ook doet in klei is een grondsoort die vocht kan vasthouden in droge periodes ideaal. Het is een uitstekende borderplant op een niet te zonnige maar wel lichte plaats. Overigens doet de astrantia het in mijn tuin al een hele tijd vrij goed in 2 borders met relatief arme grond en regelmatige droogte. Hij kan dus meer hebben dan je uit de literatuur opmaakt.
Voeding en bemesting:
Vergeet niet dat Astrantie of Zeeuws knoopje van een beetje kalk houd. Ik heb zones in mijn (stads)tuin waar ik geen of juist wel wat kalk toevoeg. Daar staat ook astrantia. Maar het is geen wet van meden en persen, hij kan veel hebben. Verder houd hij wel van wat voeding maar kijk uit voor al te zure omgeving. Bladaarde en tuinmestkorrels in geringe mate voldoen. Pas op met teveel compost of turf en/op potgrond, deze zijn vaak aan de zure kant.
Onderhoud:
De plant kan in de loop van het seizoen lelijk worden, bijvoorbeeld in een droge periode of op zandgrond. Knip hem dan gerust helemaal af (vooral in de zomer, juli) en de plant zal in al haar glorie terugkomen met een kans op herbloei. Knip per definitie de oude en droge, bruine bloemen weg om verdere bloei te stimuleren. Na de herfst kun je de oude bloemen en bladeren beter laten zitten om de plant beter door de winter heen te krijgen. Knip dan vervolgens in het voorjaar wel de oude plant helemaal weg.
Vermeerderen:
Astantia of Zeeuws knoopje kan worden uitgenomen en gescheurd. Doe dit in het voorjaar en schroom niet om de kluit in kleine delen uiteen te scheuren. Zet ze uit op een afstand van zo’n 20 cm. Staat de plant op een plek waar hij zich thuisvoelt dan zaait hij zichzelf nog uit ook. Het zaaien op zich is onzeker, de kleur altijd een verrassing.
Diverse soorten en kleuren:
Donkerrood: Astrantia major “Claret”
Rood: Astrantia carniciolica “Rubra”
Wit: Astrantia major “Alba”
Zachtroze: Astrantia “Buckland”
Taxonomische indeling:
Clade: Campanuliden
Orde: Apiales
Familie: Apiaceae (Schermbloemenfamilie)
Geslacht: Astrantia
Nederlandse naam: Zeeuws knoopje
Gebruik nooit gif in uw tuin. Neem biologische bestrijdingsmiddelen van Ecostyle of andere ecologische merken. Gebruik nooit spullen van Bayer of HG. Dit is allemaal vergif en dat is één van de oorzaken van de terugloop van het aantal insecten.
Geef een reactie