Astilbe of Moerasspirea

In dit artikel over de Moerasspirea of Astilbe informatie over de grondsoort, bodem, standplaats, onderhoud, voeding en verzorging meerkleurige en meerjarige schoonheid.  De Astilbe komt uit Azie, onder andere uit China, Japan en Korea. Er zijn enorm veel varianten in alle kleuren. De nadruk ligt echter op wit /roze / lila / rood.

Kenmerken Moerasspirea of Astilbe
Standplaats: Matig vochtig tot vochtig, koel
Grondsoort: Humusrijk, doorlaatbaar
Bodem: vochthoudend, humusrijk
Licht: Halfschaduw, zelfs volledige schaduw, licht zonnig.
Winterhardheid: Goed, eerste scheuten gevoelig voor late nachtvorst
Kleur: wit, roze, lila en rood (voornamelijk)
Hoogte: 20 tot 100 cm

Algemene informatie:
Astilbe, pluimspirea, moersspirea of prachtspirea is enerzijds een struik (o.a. Spiraea Argutaen en Spiraea Japonica) en anderzijds een vaste tuinplant. Lang heeft men gedacht dat deze twee verwant zijn maar genetisch onderzoek heeft aangetoond dat dit nauwelijks het geval is ondanks dat de bloemen erg op elkaar lijken.

Spirea (Filipendula) of Spierstruik is een geslacht van planten in de Rozenfamilie en is groter dan de Astilbe. Hoewel sommige varianten van de Astilbe moerasspirea worden genoemd is de Astilbe van de steenbreekfamilie en niet van de rozenfamilie.

Op internet is de naamgeving af en toe verwarrend. Dit artikel gaat over de Astilbe, de kleine variant, lid van de Steenbreekfamilie. Ook wel prachtspirea of pluimspirea genoemd.

Thumbs Astilbe, pluimspirea

Algemeen:
Astilbe word in het vroege voorjaar of late najaar geplant. Hij houd van een vochtige plaats en mag niet uitdrogen. Vreemd genoeg kan de plant, zeker in de winter, niet tegen staand water.

De Astilbe houd van halfschaduw. Staat hij in de volle zon dan verkort dat de bloeiperiode aanzienlijk.
De Astilbe kan, eenmaal geplant, flink gaan groeien. Zorg dan wel voor een plek uit de volle zon want hij gedijt niet goed in de hitte en de droogte van de hoogzomer.

Vermeerderen:
Astilbe heeft een stevige wortelstok en is kluitvormend. Als de kluit zichtbaar te groot word en boven de grond uitkomt moet hij gescheurd worden. Dat moet minstens eenmaal in de 5 jaar gebeuren. Doe je dat niet dan gaat hij steeds minder goed bloeien.

De kluit kan rigoreus gescheurd worden in meerdere kleine stukken. Plant die op een afstand van zo’n 30 tot 50 cm uit, het liefst met een paar bij elkaar. Je krijgt dan een mooie volle groep.

Onderhoud:
Goed vochtig houden is de boodschap. Verder met bladmulch de jonge scheuten beschermen tegen de late nachtvorst. Oude bloemen verwijderen. Regelmatig scheuren en vermeerderen.
In het najaar de oude kluiten en bedekken met bladmulch en wat compost.

In het voorjaar eventueel licht bijmesten, pas op de je de jonge scheuten niet verbrand. Wacht dan even tot de plant wat groter is en neem hem dan mee in de ronde van de voorjaarsbemesting en geef gewoon standaard tuinmest.

Astilbe, pluimspirea of prachtspirea (7)

Taxonomische indeling
Rijk: Plantae (Planten)
Stam: Embryophyta (Landplanten)
Klasse: Spermatopsida (Zaadplanten)
Clade: Bedektzadigen
Clade: ‘nieuwe’ Tweezaadlobbigen
Clade: Geavanceerde tweezaadlobbigen
Orde: Saxifragales
Familie: Saxifragaceae (Steenbreekfamilie)
Geslacht: Astilbe

index

iGer.nl
Deze site gebruik geen cookies, trackers of andere spyware. Daarom hoeft u ook nergens mee akkoord te gaan of iets te weigeren. Wij staan voor een puur en schoon internet waarbij u veilig en onbekommerd kunt surfen op het World Wide Web. Ook deelnemen? Zie een Vrij Internet. Wij wensen u veel leesplezier: iGer & NetPerk.

Geplaatst

in

door

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *